Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Geef je borstvoeding? Handige hacks om het kolven nét even wat makkelijker te maken

Zo voorkom je dat je tijdens het kolven let op de hoeveelheid melk die je produceert. Een simpel trucje, maar supereffectief.

Advertentie

Borstvoeding geven kan zowel overweldigend als onbeschrijfelijk intiem en prachtig tegelijk zijn. Ook krijg je te maken met dingen die misschien nog nieuwe voor je zijn, zoals, stuwing, voedingsschema’s, het nut van zoogcompressen en en ga zo maar door.

Weinig melk bij het kolven

Ook zullen er in het avontuur dat borstvoeding heet, momenten zijn dat je melkproductie plots wat piekt (hallo regeldagen) of terugloopt. Ga je weer aan het werk of heb je een andere reden om moedermelk af en toe in een flesje aan je baby te geven of wil je je melkproductie stimuleren, dan is kolven het toverwoord. Al gaat dit bij de een makkelijker dan bij de ander. Gelukkig zijn er trucjes om het kolfproces een handje te helpen. Zo zorgt het drinken van een warme drank (kamillethee bijvoorbeeld) ervoor dat je je beter kunt ontspannen, wat een positief effect heeft op het toeschieten van de melk en daarmee op de melkproductie. Een andere truc is visualisatie. Sluit je ogen en visualiseer in gedachten (melk)sluizen die opengaan. Klinkt gek, maar kan ervoor zorgen dat het toeschietreflex sneller wordt opgewekt. Net als denken aan je baby die huilt trouwens. Probeer het maar eens. 

Simpele hack

Wat óók kan helpen – en maar weinig moeders weten – is een sok van jou of je baby over het flesje dat aan de kolf vastzit te schuiven. Zo voorkom je dat je tijdens het kolven – bewust of onbewust – let op de hoeveelheid melk die je produceert. Een simpel maar supereffectieve hack die zeker het proberen waard is. Gedachten uit, ontspanning aan en kolven maar. 

Lactatiedeskundige

Kolf je minder af dan verwacht? Wees gerust. De hoeveelheid melk die je produceert tijdens het kolven is doorgaans minder dan de hoeveelheid melk die je baby rechtstreeks uit de borst drinkt. Maak je je toch zorgen over je melkproductie of ervaar je pijn of problemen bij het geven van borstvoeding? Schakel de hulp in van een lactatiekundige: een expert op het gebied van borstvoeding. Zij kan je voorlichting en advies over borstvoeding geven en helpen bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Met de juiste hulp en/of hacks komt het vast goed!

Advertentie

Ook leuk om te lezen: 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bron: theeverymom.com – Beeld: Shutterstock