Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Welk brood is nou het gezondst?

Van donker meergranen tot tijger en spelt: de keuze in brood is enorm. Maar welk bammetje is nou het gezondst? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven tips.

Vliesjes en kiemen

Het gezondste brood is volkorenbrood. Die term is beschermd in de warenwet: het mag pas volkorenbrood heten als het is gemaakt van 100 procent volkorenmeel. En volkorenmeel is niets anders dan vermalen hele graankorrels, dus mét de vliesjes en kiemen. Daarom bevat volkorenbrood veel voedingsstoffen en vezels (minstens 6 gram vezels per 100 gram brood).

Advertentie

Tip! Met deze leuke ontbijtborden smaken die volkoren bammetjes nóg beter

Bij witbrood zijn de vliesjes en kiemen er juist uitgezeefd, het is gemaakt van bloem. En bruinbrood? Dat is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Het is gezonder dan witbrood maar de hoeveelheid vezels varieert nogal. Kies om echt gezond bezig te zijn een bruinbrood met tenminste 4,5 gram vezels per 100 gram.

Lees ook: De eerste keer brood eten, hoe pak je dat aan?

En spelt dan?

Brood kan van verschillende soorten granen worden gemaakt. Meestal is dat tarwe, maar ook speltbrood ligt vaak in de schappen. Spelt en tarwe zijn van dezelfde ‘graanfamilie’, maar je hoort weleens dat mensen speltbrood beter verdragen. Je kunt prima voor spelt kiezen, het is net zo voedzaam, als je maar let op de hoeveelheid vezels.

Soms worden er vezels toegevoegd aan brood, zoals in dat ene merk witbrood mét vezels. Is dat dan net zo gezond als volkorenbrood? Helaas niet, want het zijn vooral andersoortige vezels, die niet hetzelfde positieve gezondheidseffect hebben als de vezels uit graan.

Lees ook: Waarom pindakaas goed is voor je baby

Jodium

Jodium maakt brood nóg gezonder. Als dat erin zit, zie je op het etiket de term ‘gejodeerd zout’ of ‘bakkerszout’ staan. Voldoende jodium is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling. Eet je kind glutenvrij of biologisch brood? Grote kans dat het dan gemaakt is met zeezout en geen gejodeerd zout of bakkerszout bevat. Check het etiket óf vraag het je bakker en kies liever de variant mét gejodeerd zout.

Meer lezen: Wat is het beste broodbeleg voor je baby?

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: Shutterstock