Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger raken als je borstvoeding geeft: kan dat?

Borstvoeding is de perfecte anticonceptie, is een veelgehoorde uitspraak. Zolang je borstvoeding geeft, hoef jij je geen zorgen te maken dat je zwanger raakt. Is dat echt zo, of is er tóch een kans dat je straks opnieuw met een dikke buik rondloopt?

Advertentie

Ja, het is waar dat je minder of niet vruchtbaar bent als je borstvoeding geeft. Maar borstvoeding is níét de perfecte anticonceptie – daar hebben veel jonge ouders zich al in vergist. De kans dat je in verwachting raakt is kleiner, maar zeker niet nihil. Als je niet opnieuw zwanger wil raken, is het aan te raden om toch voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Lees ook: Dit zijn de opties voor anticonceptie na bevalling

Verminderd vruchtbaar door borstvoeding

Maar die verminderde vruchtbaarheid, hoe zit dat? Door het geven van borstvoeding maak je prolactine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de rijping van een nieuwe eicel stil komt te liggen. Dat komt vooral doordat de productie van oestrogeen wordt geremd. Een vrouw die borstvoeding geeft wordt gemiddeld na veertien weken weer ongesteld, maar dit kan ook al zes weken na de bevalling zijn.

Lichaam herstelt in de tussentijd

Gemiddeld geven moeders hun kind, zo luidt ook het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, zes maanden borstvoeding. Dat de kans op een nieuwe zwangerschap minder groot is als je borstvoeding geeft, is geen toeval. Het geeft het lichaam de tijd om te herstellen.

Tip: Dit zijn de meest gestelde vragen (en antwoorden) over seks na de bevalling

Advertentie

Andere vormen van anticonceptie zijn betrouwbaarder

Andere vormen van anticonceptie zijn echter veel betrouwbaarder dan alleen borstvoeding geven. Dat werkt alleen als de moeder 100% borstvoeding geeft, altijd rond dezelfde tijden en nog niet ongesteld is geworden na haar zwangerschap. Kolven werkt minder goed, omdat de hormonen dan minder geprikkeld worden. Het is dus geen waterdichte methode om niet zwanger te raken, want je weet nooit precies wanneer de eerste eisprong weer is.

Ook interessant: Wat kun je doen tegen pijn bij het vrijen na een bevalling?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, de Verloskundige – Beeld: Getty Images

Advertentie