Voor oudersRegelen

Checklist basisschool kiezen: waar let je op?

 
Checklist basisschool kiezen: waar let je op? Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 7 minuten

Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Je wilt natuurlijk dat je kind er 8 jaar lang met plezier naartoe gaat. Maar hoe kies je de juiste basisschool? Waar moet je op letten als je een basisschool gaat kiezen? Deze checklist kan je daarbij helpen.

Lees verder onder de advertentie

Welke basisschool past bij je kind?

Al staat een basisschool nog zo goed bekend, voor je kind is het vooral belangrijk dat hij zich er prettig voelt. Bedenk daarom bij het kiezen van een basisschool wat past bij jouw kind. Je krijgt hier een indruk van door een kijkje te nemen op de school en de sfeer te proeven. Veel basisscholen hebben open dagen of je kunt een afspraak maken voor een rondleiding en uitleg. Vraag eventueel ook andere ouders naar hun ervaringen.

Basisschool kiezen en kwaliteit van de school

In de wet staat wat kinderen aan het eind van de basisschool minimaal moeten weten en kunnen. Dit zijn de kerndoelen voor het basisonderwijs. Bij het kiezen van een basisschool mag je ervan uitgaan dat alle scholen hier hun best voor doen. De Onderwijsinspectie houdt hier toezicht op.

Scholen mogen zelf invullen hoe ze dit onderwijs aanbieden. In de schoolgids, meestal te vinden op de website van een school, staat informatie over de onderwijssoort, visie en leermethoden.

Lees verder onder de advertentie

Op Scholenopdekaart.nl kun je kijken welke scholen er allemaal in jouw buurt zijn en op Onderwijsinspectie.nl kun je inspectierapporten inzien om te weten hoe de scholen worden beoordeeld.

Checklist basisschool kiezen: waarop letten?

In deze checklist vind je handige punten waar je op wil letten en naar wil vragen als je een basisschool gaat kiezen voor kind.

1. Praktische punten bij de keuze

  • Hoelang ben je onderweg naar de school? Dit wordt acht jaar lang de dagelijkse rit.

  • Hoe is het met de verkeersveiligheid onderweg? Op een gegeven moment gaat je kind zelf naar school lopen of fietsen.

  • Zijn het overblijven en de buitenschoolse opvang goed geregeld?

  • Moeten ouders (overblijf)diensten draaien? Welke hulp wordt er verder van ouders verwacht en kun/wil je hier tijd voor vrijmaken?

  • Is er een traditioneel rooster of een continurooster, waarbij je kind overblijft en vroeger vrij is?

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een continurooster

2. Indruk en faciliteiten van de basisschool

  • Ziet het schoolplein er veilig en gezellig uit? Zijn er speeltoestellen? Is er een schooltuin?

  • Spreekt het gebouw je aan?

  • Zijn de lokalen schoon, licht en ruim? Hoe is het met de ventilatie? En de toiletten?

  • Zien het lesmateriaal en speelgoed er uitnodigend uit?

  • Waar hebben de kinderen gym?

  • Welke faciliteiten zijn er nog meer?

3. Basisschool kiezen: hoe is het onderwijs?

  • Welke onderwijsmethode gebruikt de school en past deze bij jouw kind?

  • Welke onderwijsdoelen heeft de school? Gaan die alleen over de cognitieve ontwikkeling (zoals taal en rekenen), of ook over vaardigheden als samenwerken en zelfstandig werken, doorzettingsvermogen en zelfreflectie?

  • Welke visie hanteren ze? Is dit traditioneel, waarbij de leerkracht kennis overdraagt, of is er (ook) aandacht voor leren door te ervaren, passend bij de belevingswereld van kinderen?

  • Wat is de beoordeling van de Onderwijsinspectie? Hoe zijn de scores op de Eindtoets?

  • Van welk leerlingvolgsysteem maken ze gebruik? En hoe worden ouders op de hoogte gehouden van de vorderingen van hun kind?

  • Hoe gaan ze op de school om met de (vaak grote) verschillen tussen kinderen? Wat doen ze bijvoorbeeld met snelle/hoogbegaafde kinderen en met kinderen die extra hulp nodig hebben?

  • Hoe groot zijn de groepen? Zijn er combinatiegroepen? Hoeveel leerkrachten zijn er per groep?

  • Wat doen ze aan creativiteit en cultuur? Wordt er bijvoorbeeld muziekles gegeven? Gaan ze wel eens naar een theatervoorstelling? Voor welke feestdagen is er aandacht?

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Wat is een goed moment om je kind in te schrijven?

4. Basisschool kiezen: het sociale klimaat

  • Hoe is de sfeer op school?

  • Heeft de school een pestprotocol?

  • Hoe gaan docenten met elkaar én met de leerlingen om?

  • Denk je dat je kind zich thuis zal voelen op deze school? En jij?

Handig om te doen bij basisschool kiezen

  • Fiets of loop een keer in de ochtendspits naar school en kijk met de stopwatch op je telefoon hoe lang dit duurt.

  • Kijk een keer toe als de school uitgaat: hoe is de sfeer?

  • Maak een afspraak voor een kennismaking of ga naar een open dag.

  • Vraag andere ouders naar hun ervaringen.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer basisschool kiezen en inschrijven?

Als je kind 3 jaar is, kun je hem aanmelden voor een basisschool. Populaire scholen in grote steden hebben vaak een wachtlijst. In dat geval is er een centrale aanmeldprocedure. Als de basisschool die jullie kiezen te veel aanmeldingen heeft, wordt er geloot. Daarom moet je op het inschrijfformulier ook een tweede, derde of vierde keuze invullen.

Vaak gelden er ook voorrangsregels. Dat betekent bijvoorbeeld dat kinderen die al een ouder broertje of zusje op de betreffende basisschool hebben, voorrang krijgen. Of dat er wordt gekeken naar je postcode, omdat kinderen die in de buurt wonen voorrang krijgen.

Lees ook: De eerste schooldag, dit kun je verwachten

Lees verder onder de advertentie

Vrijwillige ouderbijdrage

Elke basisschool vraagt ouders om een vrijwillige ouderbijdrage. Het bedrag varieert per school, maar ligt meestal onder de 50 euro per kind per schooljaar. In de schoolgids staat hoe hoog het bedrag is en waar het geld voor wordt gebruikt. Meestal zijn dit leuke activiteiten zoals de schoolreis, museumbezoek, het kerstfeest en de sportdag. Op vrijescholen zijn meestal veel meer creatieve activiteiten dan op andere scholen, waardoor de vrijwillige ouderbijdrage daar hoger is.

Dat de ouderbijdrage vrijwillig is, betekent dat het geen gevolgen voor je kind heeft als je de bijdrage niet wilt of kunt betalen. Hij mag gewoon meedoen aan alle activiteiten waarvoor het geld wordt gebruikt.

Basisschool kiezen: elke kilometer telt

De afstand van en naar school kan erg belangrijk zijn als je een basisschool moet kiezen. Dit bepaalt bijvoorbeeld hoe vroeg jullie moeten opstaan, of je kunt fietsen of altijd met de auto moet, en wanneer je kind uiteindelijk zelfstandig naar school kan gaan. Kies je een basisschool ver van jullie huis, dan zijn speelafspraken met klasgenootjes vaak meer geregel. Is de basisschool die je wilt kiezen zo leuk dat je dit ervoor over hebt? Iets om te overwegen.

Lees verder onder de advertentie

Ouderparticipatie

Basisscholen kunnen niet zonder de inzet van ouders. Van luizen pluizen tot chauffeuren bij een uitje tot lokalen schoonmaken voor de vakanties, er wordt regelmatig een beroep gedaan op ouders. Vraag van tevoren wat er van je wordt verwacht en bedenk ook wat je zelf wilt. Het kan heel leuk zijn om mee te helpen op de school van je kind, omdat het ook zorgt voor gezellige betrokkenheid. Maar het moet natuurlijk wel lukken naast je werk.

Tip: Termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat

Buitenschoolse opvang

De meeste basisscholen beginnen rond 8.30 uur en zijn uit rond 15.00 uur, of bij een continurooster rond 14.00 uur. Ook zijn er studiedagen en margedagen (dan is de school dicht) en schoolvakanties (zo'n twaalf weken in totaal). Al met al is je kind waarschijnlijk heel veel vrij terwijl jij moet werken.

Lees verder onder de advertentie

Gelukkig is daar iets op gevonden: buitenschoolse opvang (bso). Basisscholen zijn wettelijk verplicht zich in te spannen om buitenschoolse opvang aan te bieden tussen 07.30 en 18.30 uur. Meestal schakelen scholen daarvoor de hulp in van een kinderdagverblijf in de buurt. Soms kun je uit verschillende bso's kiezen, die ook weer ieder een eigen sfeer en visie hebben. Bij het basisschool kiezen is het dus handig om ook uit te zoeken hoe de buitenschoolse opvang is geregeld.

Welke soorten basisscholen zijn er?

Er zijn verschillende soorten basisscholen waar je uit kunt kiezen:

Lees verder onder de advertentie

Staat de directeur in het Schoolleidersregister?

Bij de basisschoolkeuze kan het tot slot handig zijn om iets te weten over de schooldirecteur. Die moet er immers voor zorgen dat de leerkrachten op de school hun werk goed kunnen doen, en dat bepaalt ook de kwaliteit van het onderwijs.

Je kunt in het Schoolleidersregister opzoeken of de directeur van de basisschool die je wilt kiezen geregistreerd staat. Dat betekent dat hij of zij een schoolleidersdiploma heeft en geschikt is om leiding te geven aan een basisschool.

Lees ook: Wat leert mijn kind in groep 1?

Lees verder onder de advertentie

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Onderwijsinspectie.nl