Insectenbeet

Insectenbeet

In de zomer is de kans groot dat je kind een insectenbeet oploopt. Het is tenslotte het favoriete seizoen van muggen, wespen, dazen en bijen. Maar wat doe je als je kind een muggenbult of dazenbeet heeft opgelopen, of wordt gestoken door een wesp of bij? Lees hier alles over de symptomen en behandeling van insectenbeten.

Insectenbeet: mug, daas, wesp en bij

Insecten hebben verschillende redenen om mensen te bijten of prikken. Soms is het uit verdediging, soms omdat ze uit zijn op bloed. Is je kind gestoken of gebeten en heb je de dader niet gezien, dan kun je waarschijnlijk aan de reactie van de huid en de mate waarin het pijn doet, herkennen door welk insect je kind te pakken is genomen.

Muggensteek: Muggen komen met name voor in gebieden met veel water: daar worden de eitjes in gelegd. Het is onduidelijk waarom sommige mensen wel en andere mensen niet of nooit worden gestoken. Een muggenbult ontstaat als reactie op de muggensteek en ontstaat op de plek van de huid waar de mug bloed zuigt. De jeuk ontstaat meteen na het steken en de bult is meestal lichtrood of wit. De bult verdwijnt voor het grootste gedeelte binnen een paar uur, maar de jeuk kan ook langer aanhouden. Soms kan er een allergische reactie op een muggenbeet ontstaan.

Bijensteek: Bijen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Je voelt een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan irritatieverschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Soms ontstaat er eerst een witte bult, die later rood wordt. Bij een bijensteek blijft de angel in de huid achter, de bij gaat daarna dood. De plaats van de steek is na het verwijderen van de angel vaak zichtbaar als een klein gaatje.

Wespensteek: Wespen steken als ze zich bedreigd voelen. Maar ook wanneer wespen te weinig voedsel kunnen vinden, vaak later in het seizoen, kunnen ze agressief worden en sneller steken. Je merkt meestal meteen dat je gestoken bent, want het kan behoorlijk veel pijn doen. De irritatieverschijnselen bij een wespensteek zijn bijna hetzelfde als bij een bijensteek: de plaats van de steek is vaak zichtbaar als een klein gaatje. Bij een wespensteek blijft de angel niet achter in de huid en een wesp gaat niet dood nadat hij gestoken heeft. Meestal verdwijnt de pijn en de jeuk binnen enkele uren, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor wespensteken dan anderen.

Dazenbeet: Een daas (ook wel steekvlieg of paardenvlieg genoemd) is een gemeen diertje dat bij warm en windstil weer gemeen kan bijten. De meeste dazen zijn grijs of bruin van kleur en hebben vaak vlekkerige vleugels en een licht gestreept achterlijf. Ze worden vaak verward met horzels, terwijl horzels niet bijten. Een dazenbeet kan heel gemeen en pijnlijk zijn. De zwelling is vaak klein en van vrij korte duur, maar er zijn ook mensen en kinderen die heftig reageren en grote zwellingen krijgen.

Wanneer de dokter bellen?

Normaal gesproken verdwijnt de jeukende/pijnlijke plek door een insectenbeet na een paar dagen en is er niks aan de hand. In de volgende gevallen moet je wél een arts raadplegen:

 • Allergische reactie
  Dit gebeurt alleen als je kind al eens eerder door hetzelfde insect is gestoken. Bel 1-1-2 als je kind niet-alert, bewusteloos en/of erg benauwd is. Soms is overgeven ook een teken van een allergische reactie. In het ergste geval raakt een kind in shock. Ga in deze situaties meteen met je kind naar het ziekenhuis.
 • Bepaalde plek
  Bij een insectensteek in de mond, keel, hals moet je met je kind naar een arts gaan. Zijn tong en slijmvliezen kunnen gaan opzwellen, wat de ademhaling kan belemmeren. Ook bij een insectenbeet vlakbij het oog is het belangrijk om een arts te raadplegen.
 • Vaker gestoken
  Wanneer je kind jongen dan 3 jaar is én meerdere insectenbeten heeft opgelopen, kun je het beste de huisarts of huisartsenpost bellen.
 • Rode streep
  Wanneer er een pijnlijke rode streep verschijnt op de plek waar je kind is gestoken kun je het beste de huisarts om advies vragen. Zo’n rode streep kan namelijk wijzen op een ontsteking van het lymfevat.

Wat te doen na een insectensteek of -beet?

Meestal kan een insectenbeet vooral heel vervelend vanwege de jeuk, maar kan het niet veel kwaad. Zorg er in ieder geval voor dat je kind niet gaat krabben, hoe lastig ook. Dit kan namelijk leiden tot een infectie en nog meer jeuk. Dek de pijnlijke plek bijvoorbeeld af met een pleister. Is je kind gestoken door een bij? Verwijder dan de angel. Probeer deze in de eerste instantie er met je nagel of een bot mes uit te vegen. Gebruik liever geen pincet, want dan kan de angel afbreken.

Een insectenbeet kan behoorlijk jeuken. Leg daarom een koud, nat kompres, zoals een gaasje, washand of doekje op de jeukende plek. Je kunt ook een speciale zalf gebruiken om de pijn of jeuk te verzachten. Mentholpoeder kan ook verlichting geven. Is je baby onder de 2 jaar? Koop dan geen zalf met menthol, dit kan bij jonge kinderen benauwdheid veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor een zalf met bijvoorbeeld aloë vera of calendula.

Om te voorkomen dat de zwelling erg groot wordt, zijn er diverse grootmoeders recepten. Zo kun je de gestoken plek inwrijven met wat azijn of citroensap. Ook kun je de zwelling verminderen door een gesneden ui op de insectenbeet te leggen. Verder zijn er bij de drogist diverse middeltjes te koop waarmee je de pijn en jeuk van een insectenbeet kunt verzachten, zoals lidocaïne-zalf, Azaron en Nestosyl-crème. Ook is de After Bite pen (speciaal voor kinderen) handig om de jeuk tegen te gaan. Mocht je een homeopathisch middel willen gebruiken, dan is Prrrikweg (VSM) geschikt.

Video: Zo kun de pijn en de jeuk van een insectenbeet verzachten.

Insectenbeet voorkomen

Het is een cliché, maar voorkomen is beter dan genezen. Hou daarom de volgende punten in je achterhoofd:

 • Plaats horren voor de ramen om muggen buiten te houden.
 • Muggen kunnen niet tegen tocht, dus zet overdag de ramen zoveel mogelijk open om ze te verdrijven.
 • Gebruik een insectenwerend middel (geschikt voor kinderen).
 • Slik vitamine B1. Deze vitamine heeft een afstotende werking op muggen. Kleine mensen en kinderen kunnen ook volstaan met lagere doseringen. Het beste is 2 maal daags 1 tablet, 1 ’s ochtends en 1 ’s avonds.
 • Ook knoflook is voor muggen onaangenaam omdat knoflook veel zwavel bevat. Het gaat dan wel om échte knoflook, als in verse teentjes en niet knoflook saus.
 • Plaats een muskietennet rond het bed van je kind of de wieg van je baby.
 • Leer je kind om niet naar insecten zoals wespen en bijen te slaan.
 • Bijen en wespen komen af op zoete geuren. Pas daarom op met frisdranken, ijsjes en fruit.
 • Van geraniums en rozemarijn tot lavendel: er zijn een aantal planten waar muggen absoluut niet tegen kunnen. Daarbij staan ze ook nog eens leuk in je tuin of op je balkon. Check hier welke planten muggen verdrijven.