Voor oudersExtra

10 beestjes die in de zomer voor overlast zorgen

10 beestjes die in de zomer voor overlast zorgen Getty Images
Getty Images
Leestijd 7 minuten
Lees verder onder de advertentie
  1. 01.

    Mug
    Muggen zijn de meest gehate plaagdieren. In Nederland is vooral de steekmug in de zomer en de vroege herfst actief. De vrouwtjes van deze soort zijn de boosdoeners. Ze hebben bloed nodig voor het produceren van eitjes. Een muggenbeet kan flink jeuken. Je kind kan de neiging hebben om te krabben, maar dat kan hij beter niet doen. Door het krabben verergert hij de jeuk. Bovendien kunnen er infecties ontstaan als muggenbulten worden opengekrabd. Het kan helpen om een pleister op de muggenbult te plakken, zeker voor het slapen gaan.
    Het beste is om een muggenbeet te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld horren plaatsen voor ramen en deuren en een klamboe boven het bed van je kind hangen. Let op: bij kleine kinderen kun je beter geen klamboe gebruiken in verband met de veiligheid. Hoe beter de huid bedekt is, hoe minder kans muggen hebben toe te slaan. Kleed je kind daarom – mits het niet te warm is – in lange mouwen en broeken. Hier lees je meer wat helpt tegen een muggenbeet en hoe je een muggenbeet voorkomt.

    Tip: Deze handige anti-muggenspray (voor kinderen vanaf 12 maanden) bevat 0% DEET

  2. 02.

    Wesp
    Een baby of klein kind kan het je nog niet goed duidelijk maken als hij is gestoken door een wesp. Ben je buiten met je baby en begint hij plotseling heel hard te huilen en lijkt het erop dat jij ergens pijn heeft? Kijk dan goed of je misschien een wesp ziet vliegen. Controleer daarna de huid van je baby op zwellingen of rode plekken.
    Om een wespensteek te voorkomen bij je kind, kun je een paar maatregelen nemen. Wespen komen af op eten en drinken. Houd voedsel en dranken daarom zo veel mogelijk afgedekt als je buiten eet. Wespen komen niet alleen af op zoet eten en drinken, maar ook op vlees en vis. Zorg er daarom voor dat je er altijd bij bent als je kind buiten eet of drinkt. Houd in de gaten of er geen wespen om hem heen zoemen, of op zijn eten of drinken gaan zitten. Laat je kind niet rechtstreeks uit een blikje, flesje of beker drinken, maar gebruik zomers buiten altijd een rietje of een tuitbeker. Daarmee verklein je de kans dat hij per ongeluk een wesp in zijn mond krijgt.
    Lees meer: Wespensteek bij je kind, wat te doen?

  3. 03.

    (Aziatische) hoornaar
    In Nederland komt ook de hoornaar (paardenwesp) voor. Dit is een grote wespensoort van zo'n 3,5 centimeter lang, die roodbruin van kleur is. De steek van een hoornaar doet meer pijn dan een wespensteek, maar de klachten daarna zijn hetzelfde. Is je kind gestoken, dan kun je de plek op dezelfde manier behandelen als een wespensteek.
    De Aziatische hoornaar lijkt op de Europese. Het verschil is dat de Aziatische hoornaar een donker achterlijf heeft met aan het einde een oranje band.

  4. 04.

    Eikenprocessierups
    De eikenprocessierups heeft honderdduizenden tot een miljoen haartjes. Het zijn pijlvormige haren, die hij afschiet als hij zich bedreigd voelt. Deze haren kunnen de huid, de ogen en de luchtwegen van jou of je kind binnendringen. De stof die van de haren afkomt kan vervolgens onder andere huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken.
    De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes van de rups verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met mensen. En dat gebeurt niet alleen in het voorjaar en de zomer, als de rups actief is; de vervelende haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig.
    Ook als je niet direct ziet of er rupsen zijn, maar de kans wel aanwezig is, is het goed om maatregelen te nemen:
    – Zorg dat hals, armen en benen bedekt zijn.
    – Vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes.
    – Leg je kind uit dat hij contact met de eikenprocessierups moet vermijden.
    – Vermijd plekken waar eikenbomen met processierupsen staan. Ook bomen met oude nesten kunnen gevaarlijk zijn.
    – Heb je in jouw tuin of omgeving last van eikenprocessierupsen? Bestrijd de rupsen niet zelf, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente.
    Lees meer: Eikenprocessierups, hoe voorkom je klachten?

  5. 05.

    Mediterraan draaigatje
    Dit beestje ziet eruit als een gewone mier, maar is net iets kleiner. Het grote verschil is dat het draaigatje in grote hoeveelheden voorkomt. In tegenstelling tot veel andere mieren kunnen ze ook bijten. Het is onduidelijk of je kind daar ziek van wordt, maar vervelend is het wel.
    Zorg, om een mierenbeet te voorkomen, dat je kind niet op of in de buut van een mierennest speelt. Tussen de tegels zie je vaak de ingangen van mierennesten. Hetzelfde geldt voor tegels optillen in de tuin of op straat, ook daar kunnen mierennesten onder zitten. In het bos zien de nesten eruit als heuvels van dennennaaldjes en takjes.
    Mieren houden van zoetigheid: ruim drankglazen, blikjes drinken of ijsverpakkingen daarom op zodra ze leeg zijn. Laat ook geen (zoete) etensresten achter in de tuin.
    Lees meer: Een (rode) mierenbeet bij je kind

  6. 06.

    Teken
    Gaan jullie de natuur in, dan is het belangrijk dat je regelmatig controleert op tekenbeten. Meestal zijn teken onschuldig, maar sommigen zijn besmet met de Lyme-bacterie en die kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Je kunt de volgende maatregelen nemen voordat je de natuur in gaat met je kind:
    – Vermijd dichte begroeiing en struikgewas en loop of fiets op de paden.
    – Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop de broekspijpen van je kind in zijn sokken. Ook zijn teken beter te zien op lichte kleding.
    – Spuit de kleding van je kind in met een insecten werend middel dat DEET bevat.
    – Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. Let op: voor volwassenen mag er maximaal 50% DEET in het middel zitten, voor kinderen maximaal 20%.
    Lees meer: Tekenbeet bij kinderen, wat te doen?

  7. 07.

    Reuzenteek
    Vlakbij de Nederlandse grens werd onlangs de reuzenteek gezien. Die kan gevaarlijk zijn. Het dier is in staat om het Krim-Congovirus over te brengen. 5 tot 30 procent van de mensen die ziek wordt, overlijdt. Zorgwekkend is het wel, maar er is geen reden om angstig te worden. Er zijn tot nu toe maar zes reuzenteken gevonden en die droegen de ziekte niet bij zich.

  8. 08.

    Kwal
    Gaat je kind zwemmen in zee? Let dan goed op of er geen kwallen in de buurt zijn. Een kwallenbeet kan pijnlijk zijn en flink jeuken. Met deze tips voorkom je een kwallenbeet:
    – Staat er oostenwind? Laat je kind dan niet het water in gaan. Kwallen zwemmen alleen in de Nederlandse zee bij een oostenwind. De bovenste laag van het water stroomt verder van de kust terwijl de onderste laag juist naar de kust toe stroomt. In die onderste laag zwemmen de kwallen. Hierdoor zijn kwallen dichterbij de kust te vinden en kom je ze dus eerder tegen bij het zwemmen of pootje baden.
    – Vermijd kwallen die zijn aangespoeld op het strand. Er bestaat een kans dat ze nog steken. Let ook tijdens het zwemmen goed op of er kwallen rondom je kind in het water zwemmen.
    – In het buitenland kom je ook kwallen tegen. Wees daarom goed op de hoogte van de kwallensoorten op je vakantiebestemming.

  9. 09.

    Pieterman
    De kleine pieterman is een van de giftigste dieren in Europa en kwam eerst altijd voor in mediterrane wateren. Met dank aan het warme weer is het visje ook aan onze kust te vinden. Het visje is tussen de 10 en 18 centimeter groot en heeft op zijn rug een paar stekels. De pieterman verstopt zich onder het natte zand, waardoor je kind hem niet goed ziet. Een steek van een pieterman is niet dodelijk, maar een steek zou tien keer pijnlijker zijn dan een wespensteek. Ook kan een steek zorgen voor hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid. Soms kan het lichaamsdeel dat gestoken is, niet meer worden bewogen.
    Als je kind is gestoken, giet dan direct wat warm water op de steek. Het water moet zo warm mogelijk zijn, maar pas op dat je geen brandwonden veroorzaakt. Het warme water breekt het eiwit in het gif van de pieterman af en vermindert de pijn. Als er stekels zijn achtergebleven, haal die dan weg met een pincet. Om zo'n nare steek te voorkomen, kan je kind het beste goede stevige waterschoenen dragen. Als je een steek niet of te laat behandeld, kan de pijn nog maandenlang aanhouden.
    Lees meer: Kinder EHBO: kwallensteek

Alles tegen insectenbeten: