Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nee zeggen tegen je kind, waarom het niet werkt

Hoe vaak gebruik je als ouder op een dag het woord ‘niet’ of ‘nee’ om je kind duidelijk te maken dat hij iets niet moet doen. Waarschijnlijk tientallen keren. Terwijl je kind zich daar eigenlijk niks bij voor kan stellen. Wat werkt dan wel? Verander ‘niet doen’ in ‘wel doen’.

Advertentie

Roze olifant

Als je tegen je kind zegt: ‘Denk nu niet aan een roze olifant’, waar zal hij dan aan denken? Juist. Aan een roze olifant. Je brein maakt een voorstelling van het onderwerp waar de zin over gaat. Eerst moet je weten wat de woorden betekenen, daarna kun je er pas het woord ‘niet’ aan verbinden. Maar dan is het al te laat. Die roze olifant staat al voor je neus.

Tip: Op deze leeftijd kun je beginnen met opvoeden (daarvoor heeft het weinig zin)

Niet aankomen

Wanneer jij tegen je kind zegt: ‘Niet aankomen’ is de kans groot dat hij er juist wel aankomt. Dat het niet mag, dringt nog niet tot hem door. Je uitspraak wekt ook nieuwsgierigheid op bij hem; ‘Wat nou als ik het wel doe?’. Vertel je kind daarom zoveel mogelijk wat hij wel zou moeten doen. Vraag jezelf steeds af: hoe kan ik het anders zeggen, dus zonder het woord ‘niet’ te gebruiken.

Dat mag wél

De boodschap die je over moet brengen is wat er wél mag. Trekt je kind bijvoorbeeld alle koekjes uit de schappen in de supermarkt? Zeg dan iets als: ‘Wat lief dat je me wilt helpen, maar koekjes hebben we al in huis. Wil je voor mij een pak melk halen?’ Oefen er maar mee. ‘Niet je jas op de grond gooien’, zou je bijvoorbeeld kunnen veranderen in ‘Hang je je jas even op?” Voor jezelf is het ook leuker om je zinnen positief te formuleren. Anders voel je je zo’n politieagent.

Advertentie

Lees ook: Zo zorg je dat je kind zich aan de regels houdt

Commercieel – Prenatal – Offer – houten speelgoed

Houten treinbaan

Ontdek dit mooie houten treinstation
Shop nu