Zo maak je je kind zelfredzaam

Zelfredzaamheid van je kind

Iedere ouder staat weleens op het strand of in een drukke winkel en denkt: help, ik ben mijn kind kwijt. Paniek. Jaarlijks komen er zo’n 40.000 meldingen bij de politie binnen van vermiste kinderen. Vaak is het loos alarm, maar niet altijd…

Minder kwetsbaar

Je kunt je kind niet honderd procent beschermen, maar met de volgende tips kun je wél veel voorkomen. Maak afspraken met je kind over wat hij moet doen als hij je uit het oog verliest op het strand, in een park of winkelcentrum. Hoe jong hij ook is. Als je kind weet wat hij moet doen, raakt hij minder snel in paniek en ziet hij er minder kwetsbaar uit. Ook wordt het voor jou voorspelbaar wat je kind gaat doen. Als jullie afspraak bijvoorbeeld is dat hij naar de ingang van een winkel terugloopt als jullie elkaar kwijt zijn, dan doe jij dat ook.

10x tips voor zelfredzaamheid

  1. Hou kleine kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op een armlengte afstand.
  2. Doe je kind in zee geen vlinderbandjes om in verband met de invloed van wind, stroming en golfslag.
  3. Doe je kind een 06-polsbandje om met hun naam en jouw telefoonnummer erop. Vertel je kind dat als hij iedereen kwijt is op zoek gaat naar iemand van de politie, Reddingsbrigade, een andere papa of mama en laat ze bellen.
  4. Zorg dat je je mobiele telefoon meeneemt, dat die aan staat en voldoende is opgeladen.
  5. Spreek een herkenbaar vast punt af, voor als jullie elkaar kwijt raken, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare afbeelding.
  6. Kom zelf (ook) de afspraak na. Het gebeurt dat kinderen braaf bij het afgesproken meeting point staan te wachten en dat ouders overal aan het zoeken zijn.
  7. Maak afspraken waar je kind kan aanbellen als hem iets overkomt. Bijvoorbeeld als je kind zelf naar school fietst en valt.
  8. Ben je je kind toch kwijt? Waarschuw op het strand direct de Reddingsbrigade, meld het bij een strandtent, ga naar het meeting point en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak tegen de wind in.
  9. Leer je kind dat hij altijd eerst naar papa of mama komt als hij met iemand mee wil gaan. Als je alleen zegt dat hij niet met vreemden mag meegaan, bestaat de kans misschien toch dat hij dat doet. Altijd eerst naar papa of mama werkt (hopelijk) beter. Het beste is natuurlijk dat jij je kind niet uit het oog verliest.
  10. Is je kind terecht? Word niet boos, maar laat zien hoe blij je bent dat je je kind weer ziet. Eerst is het tijd om te troosten (als dat nodig is) en later ga je pas samen bespreken hoe je deze situatie in de toekomst gaat voorkomen.