Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist basisschool kiezen

Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Je wilt natuurlijk dat je kind er 8 jaar lang met plezier naartoe gaat. Maar hoe kies je de juiste basisschool? Waar let je op bij een basisschool kiezen? Deze checklist kan je helpen bij een basisschool kiezen.

In samenwerking met expert

Maaike de Boer

Onderwijsdeskundige

Checklist basisschool kiezen

Al staat een school nog zo hoog aangeschreven: als je kind zich er niet prettig voelt, zal hij er niet met plezier naartoe gaan. Daarom is het kiezen van een basisschool die bij jouw kind past belangrijk. Het is verstandig om altijd een kijkje te nemen op de school die je op het oog hebt. Zo kun je de sfeer proeven en kijken of die aansluit bij wat jij zoekt. Neem je kind vooral mee bij dit bezoek. De meeste basisscholen hebben open dagen of je kunt een afspraak maken om een individueel bezoek te brengen. Vraag eventueel ook andere ouders naar hun ervaringen. Verder biedt deze checklist een handig overzicht van punten waar je op moet letten bij een basisschool kiezen:

Advertentie

1. Praktisch

 • Hoelang ben je onderweg? (Elke minuut telt ’s ochtends)
 • Hoe is het gesteld met de verkeersveiligheid onderweg?
 • Zijn het overblijven en de buitenschoolse opvang goed geregeld?
 • Moet je als ouder verplichte (overblijf)diensten draaien?
 • Wordt er een traditioneel of continurooster gehanteerd?

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een continurooster

2. Indruk en faciliteiten van de basisschool

 • Ziet het schoolplein er veilig en gezellig uit?
 • Spreekt het gebouw je aan?
 • Zijn de lokalen schoon, licht en ruim?
 • Zien het lesmateriaal en speelgoed er schoon en uitnodigend uit?
 • Waar wordt er gesport?

3. Onderwijsinhoudelijk

 • Wat is de beoordeling van de Onderwijsinspectie en wat is de gemiddelde score op de Eindtoets?
 • Welke onderwijsmethode gebruikt de school en past deze bij jouw kind?
 • Van welk leerlingvolgsysteem maken ze gebruik? En hoe word je als ouder op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind?
 • Zijn er remedial teachers?
 • Wat doen ze met snelle/hoogbegaafde kleuters of met kinderen die wat extra hulp nodig hebben?
 • Hoe groot zijn de groepen en zijn er combinatiegroepen?
 • Wat doen ze aan creativiteit? Wordt er bijvoorbeeld muziekles gegeven?

Meer lezen: Wat is een goed moment om je kind in te schrijven?

4. Het sociale klimaat

 • Heeft de school pestprotocollen?
 • Hoe gaan docenten met elkaar én met de leerlingen om?
 • Hoe is de sfeer op school?
 • Denk je dat je kind zich zal thuis voelen op deze school? En jij?

Handig om te doen bij een basisschool kiezen

 • Fiets of loop in de ochtendspits een keer met een stopwatch in de hand naar de school.
 • Kijk een keer toe als de school uitgaat: hoe is de sfeer?
 • Maak een afspraak voor een kennismaking of ga naar een open dag.
 • Vraag andere ouders naar hun ervaringen.

Handige websites bij basisschool kiezen:

Wachtlijsten

Je kunt je kind aanmelden voor een basisschool als hij drie jaar oud is. In de grote steden kampen populaire scholen vaak met een wachtlijst. Daarom wordt daar gewerkt met een centrale aanmeldprocedure. Als de school van jouw keuze meer aanmeldingen heeft dan plaatsen, wordt er geloot. In dat geval moet je op het inschrijfformulier ook een tweede, derde en vierde keuze invullen. Vaak zijn er ook voorrangsregels van toepassing. Dit houdt in dat bijvoorbeeld broertjes of zusjes van een kind dat al op de betreffende basisschool zit eerst worden geplaatst. Meer weten? Dit kunnen jij en je kind verwachten van de eerste schooldag

Vrijwillige ouderbijdrage

Elke basisschool vraagt ouders om een ‘vrijwillige’ ouderbijdrage. Dit bedrag varieert per school, maar ligt meestal onder de 50 euro per kind per schooljaar. Van dit geld worden bijvoorbeeld het sinterklaasfeest en de sportmiddag betaald. Kortom, alles wat het schoolse leven voor je kind leuker maakt, maar wat geen primaire taak is van school. Deze extra activiteiten worden vaak georganiseerd door de ouderraad. De ouderbijdrage kan overigens niet zo vrijwillig voelen, want als je vergeet te betalen, krijg je een herinnering.

Op vrije scholen worden veel meer creatieve activiteiten gedaan dan op ‘gewone’ scholen. De ouderbijdrage is daarom meestal ook veel hoger.

Advertentie

Elke meter telt bij basisschool kiezen

De afstand van en naar school kan een belangrijke factor zijn bij een basisschool kiezen. Vooral als je geen ochtendmens bent. Dan kan ‘de beste school’ aan de andere kant van het dorp of stad voor jou wellicht niet de beste keuze zijn. Tenzij deze school op de route naar je werk ligt, dan werkt het weer in je voordeel.

Daarnaast bepaalt de afstand naar school ook of je kunt lopen, moet fietsen (ook als het regent) of met de auto moet én of je kind op den duur zelfstandig naar school kan. Als de school aan de andere kant van de stad ligt en de weg er naar toe een soort mijnenveld is van druk verkeer en gevaarlijke kruisingen, zul je je kind dus waarschijnlijk 8 jaar lang moeten brengen en halen.

Ouderparticipatie

Scholen van nu kunnen niet zonder de inzet van ouders. Van koken voor het kerstdiner en taxi spelen voor een uitje tot luizen pluizen en de school versieren voor de feestdagen: er wordt met grote regelmaat een beroep gedaan op ouders. Vraag hoe de school hier tegenover staat en wat er van jou wordt verwacht. En bedenk ook wat je zelf wilt. Als je fulltime werkt wordt het lastig om als overblijfhulp bij te springen, maar als je parttimer bent of thuisblijfmoeder vind je het misschien juist leuk dat je veel kunt doen op school.

Tip: Termen die je moet kennen als je kind naar school gaat

Advertentie

Buitenschoolse opvang

Kon je kind op het kinderdagverblijf gewoon 52 weken per jaar een hele werkdag terecht, zodra je kind naar school gaat heb je te maken met schooltijden, studiedagen en schoolvakanties (12 weken versus de 5 van de meeste mensen in loondienst). De meeste scholen beginnen rond 8.30 en zijn uit rond 15.00 uur. Omdat steeds meer basisscholen overstappen op een continurooster, zijn veel kinderen al rond 14.00 uur uit. En dat strookt wellicht niet met jouw werktijden.

Gelukkig is daar iets op gevonden: buitenschoolse opvang (bso). In principe moet de school zorgen dat de voorschoolse, tussenschoolse (lunch) en naschoolse opvang geregeld zijn, maar helaas laat dit nog weleens te wensen over en bovendien zijn er op een school soms meerdere aanbieders van bso. Slim dus om te checken hoe dit is geregeld op de school die jij op het oog hebt.

Soorten basisscholen in Nederland

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Maaike de Boer

Onderwijsdeskundige

Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl, auteur van meerdere oefenboeken rekenen en ze werkte mee aan het leerzame spel ‘Rekenen met je kleuter - voor fijne, leerzame gesprekjes aan de keukentafel’. Het is de missie van Maaike om ouders te ondersteunen bij het begeleiden van hun kind op de basisschool.

Voor meer informatie:

Social media van Maaike de Boer:

Publicaties: Video’s:

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu