Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vanaf wanneer is een dekbed voor je baby veilig?

Een babybed kun je opmaken met een laken en een dekentje. Of je gebruikt een slaapzak voor je baby. Er bestaan ook dekbedden voor baby’s, maar het gebruik hiervan wordt afgeraden. Vanaf welke leeftijd kan je kind wel onder een dekbed slapen?

Advertentie

Dekbed voor baby?

Het wordt afgeraden om een dekbed te gebruiken voor je baby. Dekbedden zijn niet veilig voor jonge kinderen. Een dekbed is te warm voor een baby, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Zo kan je kind oververhit raken. Daarnaast kan een dekbed niet goed en stevig ingestopt worden. Doordat het dekbed dus vaak los in het bed ligt en je kind in zijn slaap woelt, kan hij met zijn hoofd onder het dekbed komen met het risico op verstikkingsgevaar.

Ook kan een baby in de dekbedhoes terechtkomen en daarin verstrikt raken. Er zijn speciale babydekbedden te koop, maar ook deze kun je beter niet gebruiken, ook al claimt de fabrikant dat dit wel goedgekeurd is voor baby’s.

Lees ook: Baby versus veilig slapen: waar moet je op letten?

Dekbed vanaf 2 jaar

Aangeraden wordt om je kind tot 2 jaar niet onder een dekbed te leggen. Na z’n tweede verjaardag kun je wel kiezen voor een dekbed. Tegen die tijd is je kind misschien ook uit zijn ledikant en slaapzak gegroeid en is hij toe aan een groter (peuter)bed.

Tip: Hier vind je gezellige kinderdekbedovertrekken

Advertentie

Ga je een dekbed kopen voor je kind, let dan op de volgende punten:

  1. Formaat: om je kind veilig onder een dekbed te laten slapen, is het belangrijk dat de maat van het dekbed past bij de maat van het bed. Check dus de afmetingen van het bed en pas het dekbed daarop aan.
  2. Warmteklasse: dekbedden zijn er in verschillende warmteklassen, van klasse 1 (de warmste) tot klasse 4 (de koelste). Je kunt kiezen voor een warm dekbed voor de winter, en een koele voor de zomer. Of gebruik in de zomer alleen een laken. Er zijn ook vierseizoenendekbedden, die je het hele jaar door kunt gebruiken.
  3. Materiaal: hoe warm en dik het dekbed is, hangt ook af van het materiaal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dons, synthetisch, polyester of katoen. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Dons is licht, houdt warmte goed vast, en laat vocht door. De stof gaat ook lang mee, maar is wel duur en kan soms allergische reacties opwekken. Je kunt een donzen dekbed niet wassen, wat een nadeel is bij huisstofmijtallergie of bedplassen. Ook krijgen kinderen het snel te warm onder een donzen dekbed. Een synthetisch dekbed is meestal de goedkoopste optie, het voelt licht en je kunt het op 60 graden wassen. Daarom is dit vaak de beste optie als je kind een huisstofmijtallergie heeft. Een nadeel is dat een synthetisch dekbed vocht niet goed doorlaat, waardoor het zweterig kan aanvoelen. Ook krijgen kinderen het er snel te warm onder. Katoen is ook relatief goedkoop en goed wasbaar. Het isoleert minder goed, maar het voordeel daarvan is dat je kind het dus niet snel te warm zal krijgen onder een katoenen dekbed.

Hoofdkussen

Koop je een dekbedovertrek voor je peuter, dan zit daar meestal ook een kussensloop bij. Of je wel of geen kussen gebruikt voor je kind is aan jou. In principe kan je kind vanaf 2 jaar een hoofdkussen gebruiken in zijn bed. Eerder is niet verstandig: ook speciale kussens voor baby’s, zoals refluxkussens, worden afgeraden.

Heeft je kind na z’n tweede verjaardag nog geen behoefte aan een kussen, dan kun je het ook prima weglaten. Het is een kwestie van voorkeur: het ene kind slaapt heerlijk op een kussen, terwijl een ander kind gewend is om zonder kussen te slapen, of er alleen maar mee gaat spelen.

Meer lezen: Vanaf deze leeftijd is het gebruik van een kussen veilig

Advertentie

Deken of slaapzak voor baby

Voor kinderen tot 2 jaar gebruik je dus geen dekbed, maar kun je kiezen voor:

  • een slaapzak
  • een laken en een deken (van wol, katoen of fleece)

Een slaapzak is de veiligste optie om je baby warm te houden tijdens het slapen. Zorg dan wel voor een goed passende babyslaapzak, zodat je kind niet met z’n hoofd in de zak verdwijnt. In de zomer gebruik je een dunne slaapzak zonder mouwen en in de winter een dikkere slaapzak.

Tip: zo kies je een veilige slaapzak voor je baby.

Gebruik je liever een laken en een dekentje? Maak het bedje dan kort op, vanaf het voeteneind. Dat houdt in dat de baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneind aan ligt. Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt blijft.

Eventueel kun je een deken in een dekbedhoes gebruiken, op voorwaarde dat de deken even groot is als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn om zowel aan de onder- als aan de zijkanten minimaal 10 centimeter in te kunnen stoppen, onder het matras. De dekbedhoes moet ook goed dicht kunnen, zodat je baby daar niet in terecht kan komen. Vouw geen deken dubbel op in een dekbedhoes.

Niet te warm

Of je nu een deken of slaapzak gebruikt voor je baby, of een dekbed voor je peuter: zorg er in elk geval voor dat je kind het niet te warm krijgt. Je kunt bij jonge kinderen het beste even in de nek voelen of hij het niet te warm heeft. Voelt z’n nek erg warm, klam of bezweet aan, dan heeft je kind het te warm. Als je twijfelt, check dan even hoe de temperatuur van z’n voeten is. Voelen die ook erg warm of klam aan, haal de deken of slaapzak dan weg en zorg dat dat je kind afkoelt.

Lees hier meer over de TOG-waarde, een richtlijn dat je als hulpmiddel kunt gebruiken om oververhitting van je baby te voorkomen.

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting