Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welke zonnebrandcrème voor baby en kind?

Om verbranding bij je kind te voorkomen, is het belangrijk dat je hem goed insmeert met zonnebrandcrème. Maar welke zonnebrandcrème is het beste voor je kind? En wat zijn de beste smeertips?

Zonnebrandcrème voor je kind

Kinderen tot één jaar kun je het beste helemaal uit de zon houden, omdat hun huid nog heel kwetsbaar is. De huid is dun en daardoor extra gevoelig voor huidschade. Ook als je baby in de schaduw ligt, is het belangrijk dat zijn huid goed is ingesmeerd met een hoge factor zonnebrandcrème. De schaduw beperkt de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet helemaal weg. Daarom is insmeren met zonnebrandcrème noodzakelijk, zelfs in de schaduw.

Advertentie

Naast zonnebrandcrème bescherm je je baby met een parasol, hoedje en (uv-)kleding. Zorg dat de kleding dicht geweven is en de huid goed bedekt. Oudere kinderen zijn lastiger uit de zon te houden, dus dan wordt zonnebrandcrème (naast uv-kleding en hoedjes) belangrijk. Kies er een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en die je handig vindt om te smeren.

Lees meer: Zo ga je veilig met je baby in de zon

Zonnebrandsprays

Hoe makkelijk ze ook in gebruik zijn, dermatologen adviseren meestal geen zonnebrandsprays voor kinderen. Met een spray breng je niet zo’n dikke laag aan als met een crème. Er wordt over het algemeen te weinig van de spray gebruikt. Verder mogen kinderen de spray niet inademen en daarnaast bevatten sprays alcohol, waardoor ze mogelijk ontvlambaar zijn.

Zonnebrand en filters

In zonnebrandcrème zitten verschillende filters verwerkt. Er zijn twee soorten filtersystemen: minerale filters en chemische filters. Het grootste verschil zit hem in de werking. Minerale filters werken óp de huid, ze weerkaatsen uv-stralen. Chemische filters werken ín de huid, waar ze uv-stralen onschadelijk maken. Beide filtersystemen hebben voor- en nadelen:

 1. Minerale filters en nanotechnologie
  Er zijn twee soorten minerale filters: titaniumdioxide en zinkoxide. Beide leggen een soort schild op de huid en reflecteren uv-licht. Het nadeel is dat je deze filters makkelijk van de huid veegt en dat ze een witte waas geven. Tegenwoordig worden de ingrediënten vaak zo klein gemaakt dat ze niet meer wit zijn (geen witte waas dus) en beter smeerbaar. Dit noem je nanotechnologie, maar over de veiligheid hiervan bestaat twijfel. Hoe kleiner de deeltjes, hoe groter het risico dat ze worden opgenomen in je lichaam. Bij een gezonde huid lijkt het risico wel mee te vallen, maar als je kinds huid beschadigd is, zoals bijvoorbeeld bij eczeem, kan dit zorgen voor irritatie en uitslag. Als er nanotechnologie is gebruikt, moet dit op de verpakking staan. Het officiële standpunt vanuit de dermatologie is dat schade door zonverbranding altijd ernstiger is dan de eventuele nadelen van nanotechnologie.
 2. Chemische filters
  Chemische filters vind je het meest terug in zonnebrandproducten. Ze trekken in je huid en absorberen daar het uv-licht. Deze filters blijven meestal iets langer zitten. Ze komen niet in je lichaam, want de moleculen zijn over het algemeen zo groot dat ze niet door de huid kunnen. Maar er zijn wel nadelen. Zo kunnen ze de huid irriteren of je kind kan er allergisch van worden. Sommige moleculen (zoals oxybenzone) werken mogelijk hormoonverstorend, al is hier veel onduidelijkheid over en ontbreekt wetenschappelijk bewijs.

Welke soort filter is beter?

Op de vraag of je beter minerale of chemische filters kunt kiezen, is geen duidelijk antwoord. Beide hebben voor- en nadelen, en over sommige nadelen is veel onduidelijkheid. Ga in elk geval op zoek naar een zonnebrandcrème die je fijn vindt, zodat smeren makkelijk gaat. Over één ding is namelijk wél duidelijkheid: zonverbranding in de kindertijd verhoogt later de kans op huidkanker. Goed beschermen is daarom echt een must.

TIP: Dure zonnebrandproducten zijn niet per se beter dan goedkope. Dat blijkt uit de zonnebrandmiddelentest van de Consumentenbond. De zonnebrandcrèmes die niet goed scoren, hebben in werkelijkheid een lagere factor dan op de verpakking staat vermeld.

Minimaal factor 30

Er zijn allerlei soorten zonnebrandfactors, van 2 tot 50. Vaak staat er SPF voor, dat betekent Sun Protection Factor. De hoogte van de factor is gebaseerd op hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Verbrand je huid zonder zonnebrandcrème na 10 minuten? Dan verbrand je met SPF 30 na 30×10 minuten, dus ongeveer na 5 uur.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en KWF Kankerbestrijding adviseren kinderen in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Het maakt niet uit welk huidtype jouw kind heeft. De natuurlijke beschermlaag van de kinderhuid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. De uv-stralen dringen hierdoor makkelijker door de huid heen. Een hoge factor beschermt de tere huid langer en beter.

Maar waarom wordt niet direct factor 50 niet geadviseerd door deze instanties? Omdat het verschil met factor 30 minimaal is. Bovendien kan geen enkele factor (dus ook niet factor 50) je kind voor 100% beschermen tegen de zon. Factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%.

Hoe vaak smeren met zonnebrandcrème?

Het is belangrijk dat je je kind elke twee uur insmeert met zonnebrandcrème. Op de verpakking lees je vaak de woorden ‘waterproof’ of ‘waterresistant’. Dat wil zeggen dat de crème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar dat betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Smeer je kind daarom ook na het zwemmen opnieuw in.

Hoeveel zonnebrandcrème smeren?

Behalve op tijd insmeren is ook de hoeveelheid zonnebrandcrème belangrijk om je kind zo goed mogelijk tegen de uv-stralen te beschermen. Hoe dunner je smeert, hoe meer de beschermingsfactor omlaag gaat. Smeer je kind dus dik in. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie:

 • Gezicht en hals = 1 theelepel
 • Armen en schouders = 2 theelepels
 • Borst, buik en rug = 2 theelepels
 • Benen en voeten = 2 theelepels

Parfum in zonnebrand voor kinderen

Ruik je zonnebrandcrème, dan herinnert die geur je waarschijnlijk aan vakantie. Heerlijk misschien, maar die geurstoffen zijn wel de meest voorkomende oorzaak van allergieën voor cosmeticaproducten. Ook kan parfum in de zon huidverkleuringen veroorzaken. Zeker voor kinderen is een zonnebrandcrème zonder parfum beter.

Hier lees je meer over babyverzorgingsproducten: do’s en don’ts.

Belangrijke ‘smeerregels’ voor baby en kind

Hoewel je kind met factor 30 goed beschermd is, blijft het belangrijk om elke twee uur opnieuw te smeren met zonnebrandcrème. En extra als je kind in het water speelt. Houd daarom deze ‘smeerregels’ aan:

 • Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
 • Maak van het insmeren van zonnebrandcrème een onderdeel van de ochtendroutine op ’s zomerse dagen. Smeer je kind ’s morgens in, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen. De crème kan dan goed intrekken.
 • Smeer ook deze ‘vergeten plekjes’ goed in: op en achter de oren, de voeten en het randje onder de zwembroek of het badpak.
 • Gaan jullie een dag naar het strand? Smeer je kind dan thuis al in. Zo is de crème goed ingetrokken en kan hij direct gaan spelen.
 • Smeer je kind elke twee uur opnieuw in. Smeer hem ook in als hij uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet.
 • Vindt je kind het vervelend om te worden ingesmeerd? Maak er een spelletje van. Zet stipjes zonnebrandcrème op zijn armen en benen en laat je kind al smerend de stipjes met elkaar verbinden. Is hij nog te klein voor zulke spelletjes? Leid hem dan af met speelgoed of een tussendoortje. Check deze 5 spelletjes om het leuker en simpeler te maken.
 • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op, want dan is de zon het schadelijkst.

Tip: kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.

Zonnebrandcrème, ook op wintersport

Dat je zonnebrandmiddel meeneemt als je op zonvakantie gaat, is logisch. Maar neem ook een fles of tube mee als je gaat wintersporten. Je moet je kind dan juist extra goed insmeren met zonnebrandcrème, omdat de zonkracht daar veel groter is en de sneeuw ook nog zonlicht weerkaatst. Vaak kiezen mensen op wintersport voor een wat vettere zonnebrandcrème die minder water bevat. Water bevriest bij lage temperaturen op de huid.

Lees meer: Een zonnebril voor je baby of kind: nodig of niet?

Aftersun ter verkoeling

Na een dag in de zon kun je de huid van je kind insmeren met aftersun of een bodylotion. Kies voor een (vette) créme (eventueel met verkoelende ingrediënten). Door de zon droogt de huid uit, daarom is het belangrijk om een laagje op de huid aan te brengen. Zo droogt de huid niet nog verder uit.

Je kind is verbrand, wat nu?

Te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. Vooral de huidcellen van kinderen zijn kwetsbaar. Haal je kind meteen uit de zon als je ziet dat zijn huid rood is. Met een lauwe douche, bad of natte handdoeken kun je de huid koelen. Smeer hem daarna in met aftersun of een (vette) crème. Laat je kind ook extra veel water drinken om uitdroging te voorkomen. Hier lees je meer over wat je doet als je kind is verbrand door de zon.

Lees meer: Hydrofiele doek over kinderwagen? Temperatuur stijgt met acht graden!

Bronnen: KWF, Stichting Melanoom, NVDV

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.