Welke zonnebrandcrème voor baby en kind?

Jonge kinderen hebben een gevoelige huid. Daarom is het belangrijk om ze goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van uv-straling. Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème voor je kind? Dermatoloog Marjolein Leenarts legt het uit.

Zonnebrandcrème voor je kind

Kinderen onder de zes maanden kun je het beste helemaal uit de zon houden, omdat hun huid echt nog te kwetsbaar is: heel dun en daardoor extra gevoelig voor huidschade. Bescherm je baby met een parasol, hoedje en (uv-)kleding. Zorg dat de kleding dicht geweven is en de huid goed bedekt. Oudere kinderen zijn lastiger uit de zon te houden, dus dan wordt zonnebrandcrème (naast uv-kleding en hoedjes) belangrijk. Kies er één met minimaal factor 30, die je handig in gebruik vindt. Smeren gaat dan makkelijker.

Advertentie

Zonnebrand sprays

Dermatologen adviseren meestal geen sprays (hoe makkelijk ze ook zijn in gebruik), omdat je daarmee nooit zo’n dikke laag kunt aanbrengen als met een crème. Er wordt dus over het algemeen altijd te weinig van gebruikt.

Minerale filters of chemische filters
Er zijn twee soorten filters: chemische en minerale. Het grootste verschil zit hem in de werking. Minerale filters werken óp de huid, ze weerkaatsen uv-stralen. Chemische filters werken ín de huid, waar ze uv-stralen onschadelijk maken. Beide filtersystemen hebben voor- en nadelen.

Minerale filters en nanotechnologie
Er zijn twee soorten minerale filters: titaniumoxide en zinkoxide. Beide leggen een schild op de huid en reflecteren uv-licht. Het nadeel is dat je deze filters makkelijk van de huid veegt en dat ze een witte waas geven. Tegenwoordig worden de ingrediënten vaak zo klein gemaakt dat ze niet meer wit zijn (geen witte waas dus) en beter smeerbaar. Dit noem je nanotechnologie en over de veiligheid hiervan bestaat twijfel. Hoe kleiner de deeltjes, hoe groter het risico dat ze worden opgenomen in je lichaam. Als er nanotechnologie is gebruikt, moet dit op de verpakking staan. Het officiële standpunt vanuit de dermatologie is dat schade door zonverbranding altijd ernstiger is dan de eventuele nadelen van nanotechnologie.

Chemische of organische filters
Chemische of organische filters trekken in je huid en absorberen daar het uv-licht. Ze blijven meestal iets langer zitten. Ze komen niet in je lichaam, want de moleculen zijn over het algemeen zo groot dat ze niet door de huid kunnen. Maar er zijn wel nadelen. Zo kunnen ze irriteren of je kunt er allergisch voor worden. Sommige (zoals oxybenzon) werken mogelijk hormoonverstorend, al is hier veel onduidelijkheid over en mist wetenschappelijk bewijs.

Welk soort filter is beter?

Op de vraag of je beter minerale of chemische filters kunt kiezen, is geen pasklaar antwoord. Beide hebben voor- en nadelen, en over sommige nadelen is veel onduidelijkheid. Ga in elk geval op zoek naar een zonnebrandcrème die je fijn vindt, zodat genoeg smeren makkelijk gaat. Over één ding is wél duidelijkheid: zonverbranding in de kindertijd verhoogt later de kans op huidkanker. Goed beschermen is echt een must.

Welke factor moet je kiezen?

Er zijn allerlei zonnebrandfactors, van 2 tot 50. Vaak staat er SPF voor, dat betekent Sun Protection Factor. De hoogte van de factor is gebaseerd op hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Verbrand je huid zonder zonnebrandcrème na 10 minuten, dan verbrand je met SPF 30 na 30×10 minuten, dus na 5 uur. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie adviseert SPF 30 voor kinderen. Het verschil met factor 50 is namelijk minimaal. Factor 15 beschermt 94%, factor 30 97% en factor 50 98%. Onderzoek laat zien dat mensen met factor 50 op langer in de zon blijven, omdat ze (ten onrechte) denken dat ze 100% beschermd zijn. Zo neemt de kans op huidkanker toe.

Parfum in zonnebrand voor kinderen

Ruik je zonnebrandcrème, dan denk je aan vakantie. Lekker misschien, maar die geurstoffen zijn wel de meest voorkomende oorzaak van allergieën voor cosmeticaproducten. Ook kan parfum in de zon huidverkleuringen veroorzaken. Zeker voor kinderen is parfumvrije zonnebrandcrème beter.

Waar beschermt zonnebrandcrème tegen?

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling. Je huid verbrandt meestal door UVB-licht, maar dat kan ook gebeuren door UVA-licht. Verder verhoogt te veel blootstelling aan UVA de kans op huidkanker en zorgt het voor huidveroudering.

Handige ‘smeerregels’ voor baby en kind

Hoewel je met factor 30 goed beschermd bent, blijft het belangrijk om elke twee à drie uur opnieuw te smeren. En extra als je kind in het water of zand speelt. Hanteer deze ‘smeerregels’:

  • Gebruik factor 30 of hoger
  • Smeer een half uur van tevoren in
  • Vergeet de volgende plekjes niet: op en achter de oren, voetjes, randje onder de zwembroek of het badpak. Is je kind geen fan van insmeren: check deze 5 spelletjes om het leuker en simpeler te maken.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op
  • Bedek de hoofdhuid met een hoedje of een pet

Vakantie in de bergen en de tropen

Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe meer bescherming er nodig is. De zonkracht is daar veel groter. Maar vergeet ook in de bergen de SPF niet. Vaak kiezen mensen op wintersport voor een wat vettere zonnebrandcrème, die minder water bevat. Water bevriest bij lage temperaturen op de huid.

Aftersun ter verkoeling

Na een dag in de zon kun je een bodylotion met verkoelende en verzorgende ingrediënten of een aftersun smeren. Door de zon droogt de huid uit, dus die kan wel wat extra vocht gebruiken.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Als dermatoloog geeft ze advies bij huidproblemen, zoals luieruitslag of een droge huid. In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Meer info: drleenarts.com.