Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
klein meisje kijkend door een kartonnen gat met zonnetje en zonnebrand op haar gezicht

Welke zonnebrand voor baby en kind?

Om verbranding bij je kind te voorkomen, is het belangrijk dat je hem goed insmeert met zonnebrandcrème. Maar wat is de beste zonnebrand voor je baby? En wat zijn de beste smeertips?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Zonnebrand baby

Kinderen tot één jaar kun je het beste helemaal uit de zon houden, omdat hun huid nog heel kwetsbaar is. De huid is dun en daardoor extra gevoelig voor huidschade. Ook als je baby in de schaduw ligt, is het belangrijk dat zijn huid goed is ingesmeerd met een hoge factor zonnebrandcrème. De schaduw beperkt namelijk de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet helemaal weg. Daarom is insmeren met zonnebrandcrème noodzakelijk, zelfs in de schaduw. Zonnebrandcrème voor baby’s en kinderen bestel je via deze link.

Advertentie

Naast zonnebrandcrème bescherm je je baby met een parasol, zonnehoedje en (uv-)kleding. Zorg dat de kleding dicht geweven is en de huid goed bedekt. Oudere kinderen zijn lastiger uit de zon te houden, dus dan wordt zonnebrandcrème (naast uv-kleding en hoedjes) belangrijk. Kies een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en die je handig vindt om te smeren. Maar wat is de beste zonnebrand voor je baby?

Tip! Ouders van Nu testte verschillende merken zonnebrand voor baby’s en kinderen. Lees de volledige review

Zonnebrandsprays: handig of niet?

Hoe makkelijk ze ook zijn in gebruik, dermatologen adviseren meestal geen zonnebrandsprays voor kinderen. Met een spray breng je niet zo’n dikke laag aan als met een crème. Er wordt over het algemeen te weinig van de spray gebruikt. Verder mogen kinderen de spray niet inademen en daarnaast bevatten sprays alcohol, waardoor ze mogelijk ontvlambaar zijn.

Zonnebrand en filters

In zonnebrandcrème zitten verschillende filters verwerkt. Er zijn twee soorten filtersystemen: minerale filters en chemische filters. Het grootste verschil zit hem in de werking. Minerale filters werken óp de huid, ze weerkaatsen uv-stralen. Chemische filters werken ín de huid, waar ze uv-stralen onschadelijk maken. Beide filtersystemen hebben voor- en nadelen:

Advertentie
  1. Minerale filters en nanotechnologie
    Er zijn twee soorten minerale filters: titaniumdioxide en zinkoxide. Beide leggen een soort schild op de huid en reflecteren uv-licht waardoor ze beschermen tegen de zon. Minerale filters trekken niet in de huid, maar blijven op de huid liggen. Hierdoor beschermt een minerale filter direct tegen de zon na het aanbrengen. Bovendien heb je vaak minder snel uitslag of jeuk bij het gebruik van natuurlijke minerale filters. Omdat een zonbeschermingscrème met mineraal filter op je huid blijft liggen, kun je bij sommige crèmes of lotions een witte waas zien. Ook smeer je een zonnebrandcrème met mineraal filter makkelijker van je huid. Iets vaker smeren dus. Bij minerale filters werd voorheen vaak gebruikgemaakt van nanotechnologie waarover discussie was of dit schadelijk zou zijn voor je lichaam. Naar de mogelijke schadelijkheid van nanodeeltjes in zonnebrand is echter bijna geen onderzoek gedaan. Tegenwoordig gebruiken de meeste merken die minerale filters geen nanotechnologie meer, maar kiezen ze voor non-nano.
  2. Chemische filters
    Er zijn ook zonnebrandproducten met chemische filters zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Ze trekken in de huid en absorberen daar het uv-licht. Deze zonnebrand voor je baby is dus zonder witte waas. Het duurt iets langer voor deze filters actief zijn, maar ze blijven meestal wel iets langer zitten. Zonnebrandcrèmes met chemische filters moet je daarom altijd een halfuur voordat je kind de zon in gaat aanbrengen. Chemische filters komen overigens niet in je lichaam, want de moleculen zijn over het algemeen zo groot dat ze niet door de huidlaag kunnen. Maar er zijn wel nadelen. Zo kunnen ze de huid irriteren of je kind kan er allergisch voor zijn. Sommige moleculen (zoals oxybenzone) werken mogelijk hormoonverstorend, al is hier veel onduidelijkheid over en ontbreekt wetenschappelijk bewijs.

Welke soort filter is beter: mineraal of chemisch?

Of je voor een zonnebrandcrème met minerale of chemische filters gaat, is helemaal aan wat jezelf fijn vindt om te gebruiken. Beide hebben voor- en nadelen. Ga op zoek naar een zonnebrandcrème die je fijn vindt, zodat smeren makkelijk gaat en je kind goed beschermt tegen zonschade. Over één ding is namelijk wél duidelijkheid: zonverbranding in de kindertijd verhoogt later de kans op huidkanker. Goed beschermen is daarom een must.

Tip: Dure zonnebrandproducten zijn niet per se beter dan goedkope. Dat blijkt uit de zonnebrandmiddelentest van de Consumentenbond. De zonnebrandcrèmes die niet goed scoren, hebben in werkelijkheid een lagere factor dan op de verpakking staat vermeld.

Zonnebrand baby met minimaal factor 30

Er zijn allerlei soorten zonnebrandfactors, van 2 tot 50. Vaak staat er SPF voor, dat betekent Sun Protection Factor. De hoogte van de factor is gebaseerd op hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Verbrand je huid zonder zonnebrandcrème na 10 minuten? Dan verbrand je met SPF 30 na 30×10 minuten, dus ongeveer na 5 uur.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en KWF Kankerbestrijding adviseren kinderen in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Het maakt niet uit welk huidtype jouw kind heeft. De natuurlijke beschermlaag van de kinderhuid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. De uv-stralen dringen hierdoor makkelijker door de huid heen. Een hoge factor beschermt de tere huid langer en beter.

Advertentie

Maar waarom wordt niet direct factor 50 niet geadviseerd door deze instanties? Omdat het verschil met factor 30 minimaal is. Bovendien kan geen enkele factor (dus ook niet factor 50) je kind voor 100% beschermen tegen de zon. Factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%.

Lees meer: Zo ga je veilig met je baby in de zon

Hoe vaak smeren met zonnebrandcrème?

Het is belangrijk dat je je kind elke twee uur insmeert met zonnebrandcrème. Op de verpakking lees je vaak de woorden ‘waterproof’ of ‘waterresistant’. Dat wil zeggen dat de crème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar dat betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Smeer je kind daarom ook na het zwemmen opnieuw in.

Hoeveel zonnebrandcrème smeren?

Behalve op tijd insmeren is ook de hoeveelheid zonnebrandcrème belangrijk om je kind zo goed mogelijk tegen de uv-stralen te beschermen. Hoe dunner je smeert, hoe meer de beschermingsfactor omlaag gaat. Smeer je kind dus dik in. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie:

  • Gezicht en hals = 1 theelepel
  • Armen en schouders = 2 theelepels
  • Borst, buik en rug = 2 theelepels
  • Benen en voeten = 2 theelepels

Parfum in zonnebrand voor kinderen

Ruik je zonnebrandcrème, dan herinnert die geur je waarschijnlijk aan vakantie. Heerlijk misschien, maar die geurstoffen zijn wel de meest voorkomende oorzaak van allergieën voor cosmeticaproducten. Ook kan parfum in de zon huidverkleuringen veroorzaken. Zeker voor kinderen is een zonnebrandcrème zonder parfum beter. Want juist door zijn gevoelige huid, krijgt je baby sneller uitslag zonnebrand.

Koraalvriendelijke zonnebrand

Steeds meer merken zetten zich in om een zonnebrandcrème te ontwikkelen die niet alleen lief is voor de huid, maar ook voor het milieu. Bepaalde (chemische) ingrediënten uit zonnebrand kunnen namelijk heel schadelijk zijn voor de vissen en het koraalleven in de oceaan. Zodra je je insmeert en de zee induikt, komen die chemicaliën – zoals oxybenzone en octinoxate – in het water terecht. Deze vernietigen plankton, zijn giftig voor vissen en tasten het koraal aan. De zonnebrand zorgt dat de algen op het koraal doodgaan waardoor het koraal uiteindelijk afsterft en wit wordt.

Er zijn al bepaalde landen en eilandengroepen, zoals Hawaï, Bonaire en Palau, die een wet hebben aangenomen die het verbied om te zwemmen met zonnebrandproducten met de stoffen oxybenzone, octinoxate en octocrylene. Maar hoe weet je nu of je een duurzame, koraalvriendelijke zonnebrand te pakken hebt? Check de labels: vaak staat op de fles aangegeven of de zonnebrand oceaanvriendelijk zijn. Ook kun je informatie uiteraard online op de site van het merk vinden. En anders kun je de ingrediënten oxybenzone (benzophenone-3), octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate), octocrylene, 4-methyl-benzylidene camphor vermijden en nano-deeltjes van titaniumoxide en zinkoxide. Of kies voor uv-beschermende zwemkleding die je kind beschermen tegen zonschade.

Belangrijke ‘smeerregels’ voor baby en kind

Hoewel je kind met factor 30 goed beschermd is, blijft het belangrijk om elke twee uur opnieuw te smeren met zonnebrandcrème. En extra als je kind in het water speelt. Houd daarom deze ‘smeerregels’ aan:

  • Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
  • Maak van het insmeren van zonnebrandcrème een onderdeel van de ochtendroutine op ’s zomerse dagen. Smeer je kind ’s morgens in, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen. De crème kan dan goed intrekken.
  • Smeer ook deze ‘vergeten plekjes’ goed in: op en achter de oren, de voeten en het randje onder de zwembroek of het badpak.
  • Gaan jullie een dag naar het strand? Smeer je kind dan thuis al in. Zo is de crème goed ingetrokken en kan hij direct gaan spelen.
  • Smeer je kind elke twee uur opnieuw in. Smeer hem ook in als hij uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet.
  • Vindt je kind het vervelend om te worden ingesmeerd? Maak er een spelletje van. Zet stipjes zonnebrandcrème op zijn armen en benen en laat je kind al smerend de stipjes met elkaar verbinden. Is hij nog te klein voor zulke spelletjes? Leid hem dan af met speelgoed of een tussendoortje. Check deze 5 spelletjes om het leuker en simpeler te maken.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op, want dan is de zon het schadelijkst.

Tip: Kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.

Zonnebrandcrème: ook op wintersport

Dat je zonnebrandmiddel meeneemt als je op zonvakantie gaat, is logisch. Maar neem ook een fles of tube mee als je gaat wintersporten. Je moet je kind dan juist extra goed insmeren met zonnebrandcrème, omdat de zonkracht in de bergen veel groter is en de sneeuw ook nog zonlicht weerkaatst. Vaak kiezen mensen op wintersport voor een wat vettere zonnebrandcrème, die minder water bevat. Water bevriest bij lage temperaturen op de huid.

Lees meer: Een zonnebril voor je baby of kind: nodig of niet?

Aftersun ter verkoeling

Na een dag in de zon kun je de huid van je kind insmeren met aftersun of een bodylotion. Kies voor een (vette) crème (eventueel met verkoelende ingrediënten). Door de zon droogt de huid uit, daarom is het belangrijk om een laagje op de huid aan te brengen. Zo droogt de huid niet nog verder uit. Tip! In dit artikel vind je verschillende crèmes en zalven die verkoelend en vettend zijn.

Je kind is verbrand, wat nu?

Te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. Vooral de huidcellen van kinderen zijn kwetsbaar. Haal je kind meteen uit de zon als je ziet dat zijn huid rood is. Met een lauwe douche, bad of natte handdoeken kun je de huid koelen. Smeer hem daarna in met aftersun of een (vette) crème. Laat je kind ook extra veel water drinken om uitdroging te voorkomen. Hier lees je meer over wat je doet als je kind is verbrand door de zon.

Lees meer: Hydrofiele doek over kinderwagen? Temperatuur stijgt met acht graden!

Zonnebrand baby gezicht

Veel merken verkopen ook een speciale zonnebrandcrème voor het gezicht. Deze zonnebrandcrèmes zijn speciaal gemaakt om de kwetsbare huid van je gezicht te beschermen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een hoge SPF-factor en bevatten ze geen stoffen die huidirritatie kunnen geven, zoals parfum. Maar: de meeste kinderzonnebrandcrèmes hebben sowieso al een hoge SPF-factor en zijn vaak parfumvrij en hypoallergeen. Gebruik je een van de bovenstaande zonnebrandcrèmes, dan is het voor kinderen dus niet nodig om ook nog een speciale zonnebrand voor het gezicht te kopen. Voor jezelf kan het wel aan te raden zijn, als je op je lichaam een zonnebrandcrème gebruikt met een lagere SPF-factor of veel parfum. Verschillende zonnebrandcrèmes voor het gezicht shop je via deze link.

Bronnen: KWF, Stichting Melanoom, NVDV

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu