Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Is appelsap gezond voor je kind?

Appels zijn gezond, maar is appelsap dat ook? Er zitten vitamines en mineralen in appelsap, maar die krijg je ook binnen als je gewoon een appel eet. Er zijn verschillende varianten en ook de manier waarop appelsap wordt gemaakt, kan uitmaken hoe gezond of ongezond het drankje is. 

Soorten appelsap

Er zijn veel verschillen tussen al die soorten appelsap die je in de winkel kunt kopen. Het belangrijkste verschil is de manier waarop appelsap wordt bereid.

Advertentie
 1. Vers puur sap
  Vers puur appelsap bestaat volledig uit het sap van appels. Hier is geen suiker aan toegevoegd. Zodra de appelsap is geperst, wordt dit meteen in een fles of pak geschonken. Deze soort is niet lang houdbaar, omdat er verder geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd. Meestal is deze variant appelsap na het openen maximaal vijf dagen houdbaar in de koelkast. Deze variant moet je zelf maken of koop je vaak direct op een appelboomgaard.
 2. Appelsap Puur
  Bij pure appelsap wordt het sap eerst gepasteuriseerd voordat het in een fles of pak wordt geschonken. Dit betekent dat het sap kort wordt verhit, zodat de schadelijke bacteriën worden gedood. Soms wordt er nog wat ascorbinezuur aan toegevoegd voor de houdbaarheid, dit klinkt wellicht wat ‘eng’, maar dit zuur is niets anders dan vitamine C. Deze sap is soms troebel, dit komt omdat ze de sap minder filteren, dit geeft echter geen ‘gezondere’ sap. Dit pure sap bevat zelfs meer suikers dan appelsap uit concentraat. 
 3. Appelsap uit concentraat
  De appelsap die het meest wordt gedronken en ook het goedkoopste is, is appelsap uit concentraat. De appels worden meteen na het plukken geperst. Het water verdampt en de pitten, schillen en vezels worden weggehaald. Wat overblijft, wordt concentraat genoemd. Bij het verdampen van het water komen ook de geurstoffen (aroma’s) vrij. Die stoffen worden apart bewaard. Het concentraat wordt meestal in het buitenland gemaakt en naar Nederland vervoerd. De fabrikant in Nederland voegt aan het concentraat weer aroma’s, (soms) suiker en water toe en dan is er weer appelsap.
 4. Diksap appel
  Diksap is ingedikt vruchtensap en bestaat voor honderd procent uit fruit, dit moet je zelf aanlengen met water. Net als bovenstaande varianten bevat het veel suiker. Maar doordat je het zelf kan aanlengen, kun je het minder zoet en dus minder suikkerijk maken. Dit heeft als voordeel dat je kind niet went aan mierzoete drankjes.

Etiketten lezen

Het loont om etiketten te bekijken voordat je een bepaald soort appelsap kiest. Zo heeft Appelsientje zowel appelsap als appeldrink. Waarbij de Appeldrink per honderd gram maar de helft aan suikers bevat dan de appelsap.

Volgens de Warenwet moet duidelijk op de verpakking worden vermeld om wat voor soort sap het gaat. En dat komt neer op:

 • Vruchtensap: bestaat uit 100% fruit. Suikers en zoetstoffen mogen niet worden toegevoegd.
 • Vruchtendrank: wordt gemaakt uit (geconcentreerd) vruchtensap of moes. Hoeveel van welke vrucht erin zit moet in % staan vermeld. Hieraan mogen wel suikers, zoetstoffen, vitamines en vruchtvlees worden toegevoegd, zolang het maar genoemd wordt.
 • Vruchtensap uit concentraat: het water is eruit gehaald en later weer toegevoegd. Dit moet op het etiket staan vermeld.

Welke appelsap is het beste voor je kind

Appelsap is geen product wat echt bijdraagt aan de gezondheid van je kind. Het is vooral een lekker zoet drankje. Als je wilt dat je kind voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt geef dan genoeg verse groente en fruit. Hoeveel groente en fruit moet een kind per dag eten?

Je kunt uiteraard wel kijken naar welk soort appelsap de minste suikers bevat, daar kun je dan een verschil mee maken. Kijk op de ingrediëntenlijst bij koolhydraten ‘waarvan suikers’ en dan zie je het percentage suiker in grammen staan per 100 ml/gr.

Lees meer: waarom vezelrijke voeding zo belangrijk is voor je kind.

Suiker in appelsap

Ook al zitten er in appelsap vitamines en mineralen, het sap staat niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit komt omdat er in appelsap veel (natuurlijke) suiker zit. Als je kind appelsap drinkt, krijgt hij ongemerkt veel suiker en dus calorieën binnen. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker. Dat komt neer op ruim 5 suikerklontjes en 92 kilocalorieën. Suiker kan voor overgewicht en tandbederf zorgen. Dit zijn de belangrijke vitamines voor kinderen.

Let er ook op dat je kind niet de hele dag aan een drinkflesje met appelsap nipt. De zuren en suikers uit het sap zijn schadelijk voor zijn gebit en veroorzaken erosie. Dit beschadigt het glazuur en kan voor gaatjes zorgen. En zorgt (ook al heeft je kind nog zijn melkgebit) ook voor schade aan het blijvende gebit. Geef je kind daarom een gewone drinkbeker of laat hem uit een pakje met een rietje drinken. Het beste is om hem het sap in één keer te laten opdrinken. Meer weten? Zoveel suiker mag een kind per dag.

5 tips: zo voorkom je een slecht melkgebit.

Is appelsap gezond?

Je kunt van één product niet zeggen of het gezond of ongezond is, want het hangt er altijd vanaf hoeveel of hoe vaak je je kind iets laat eten of drinken. Je kunt gerust af en toe een glas appelsap aan je kind geven, zolang het maar niet elke dag teveel glazen zijn.

Het Voedingscentrum raadt overigens aan om je kind een appel te geven in plaats van appelsap, omdat een appel ook vezels bevat. Plus: je kind is sneller verzadigd.

Het voedingscentrum en ook het ouder kind centrum (consultatiebureau) adviseren je kind vroeg te laten wennen aan het drinken van water in plaats van sap.

Extra: Help, mijn kind lust geen water

Je kind van jongs af aan leren dat je dorst het beste lest met water is heel verstandig, maar wat nou als dat niet helemaal is gelukt. Er zijn genoeg kinderen die als ze eenmaal gewend zijn aan het dagelijks drinken van sap hun neus ophalen voor een glas water. Het loont om wat extra tijd en aandacht te besteden aan het afleren van deze gewoonte, en het is niet gek als dat een tijdje duurt.

Tips:

 1. Vervang de zoete drankjes stapsgewijs voor glazen water, dus bouw het op. Dus eerst bij één drinkmoment en vervolgens bij het volgende.
 2. Drinkt je kind alleen maar aanmaaklimonade, dan kan je de hoeveelheid siroop steeds iets gaan terugschroeven, zodat hij langzaam went aan de minder zoete smaak.
 3. Ook vruchtensap kun je verdunnen met water. Voer de hoeveelheid water ten opzichte van sap steeds iets op.
 4. Breng water op smaak door er wat bevroren fruit (besjes, aardbeien), munt of komkommer aan toe te voegen. Dit kan geen kwaad en geeft het water net iets meer smaak.
 5. Maak water drinken aantrekkelijk, door een leuk rietje, beker of bidon. Kinderen zijn gevoelig voor presentatie.
 6. Geef het de tijd en blijf proberen.

Diarree en appelsap

Als je kind vaak last heeft van diarree is het beter om geen (of in elk geval niet te vaak) vruchtensappen, diksap en siroop te geven. Deze producten bevatten vruchtensuiker (fructose). Een kinderdarm kan maar een kleine hoeveelheid vruchtensuiker per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree. 

Een appel, peer of andere fruit verteert langzaam, dus fruit kun je wel gerust blijven geven. Hoeveel groente en fruit moet een kind per dag eten?

Sommige kleine kinderen die veel sap drinken, krijgen last van peuterdiarree doordat de fructose uit het sap snel vrijkomt en hun darmen dat nog niet aankunnen. Fructose verpakt in een stuk fruit vezels en voedingstoffen heeft een ander effect dan wanneer het in sap zit.

Sap is geen goede methode om verstopping tegen te gaan, kies dan ook voor water en voldoende groente en fruit, hierin zitten veel meer vezels dan in sap.

Lees meer: Peuterdiarree, oorzaken en voedingsadvies

Allergisch voor appels (appelallergie)

Kinderen met een appelallergie zijn allergisch voor het eiwit Mal-d1 dat in appels voorkomt. Na het eten van een stukje appel krijgen ze een jeukend gevoel in hun mond of keel. Als je appels goed verhit, gaan deze eiwitten kapot. Je kunt bij een appelallergie dus bijvoorbeeld wel appeltaart eten, maar als je kind pure verse appelsap drinkt, is de kans groot dat hij een allergische reactie krijgt. Dit komt omdat deze appelsap niet is gepasteuriseerd (verhit).

Vermoed je een allergie bij je kind raadpleeg dan altijd een arts/dietist om te bespreken hoe hiermee om te gaan.

Lees meer over het verband tussen hooikoorts en appelallergie.

Bron: Voedingscentrum

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting