Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Broekplassen

De meeste kinderen zijn rond hun derde verjaardag overdag zindelijk. Toch zijn er ook kinderen die daarna nog in hun broek plassen. Soms zelfs nog als ze al een stuk ouder zijn. Wat is de oorzaak van broekplassen op oudere leeftijd? En hoe voorkom je dat je kind ongelukjes blijft houden?

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining begint vaak als een kind rond de twee jaar is. Bij het ene kind gaat het sneller dan bij de ander, maar over het algemeen zijn kinderen zindelijk als ze een jaar of drie zijn. Meestal eerst overdag en rond hun vierde verjaardag ook ’s nachts. Maar ook al is je kind zindelijk: af en toe een ongelukje hoort erbij de eerste tijd.

Advertentie

Er zijn ook kinderen bij wie deze ongelukjes een probleem worden. Zo’n zeven procent van de kinderen tussen de vier en zeven jaar plast nog regelmatig in z’n broek en met twaalf jaar is dit nog twee procent. Dit wordt broekplassen genoemd en kan vervelende gevolgen voor kinderen hebben. Ze kunnen er onzeker door worden of zelfs worden gepest. Plast je kind op de basisschool nog vaak in z’n broek, dan is het verstandig om dit probleem aan te pakken.

Tip! Oefenbroekjes, die helpen bij het zindelijk worden, bestel je via deze link.

Oorzaken broekplassen

Er zijn verschillende redenen waarom een kind vaak in zijn broek plast als hij ouder is dan vier jaar:

Spanning of stress

Is je kind zindelijk geweest en plotseling weer in z’n broek gaan plassen in een spannende periode, dan gaat het waarschijnlijk vanzelf weer over. Vaak ontstaat het als een kind iets naars of verdrietigs meemaakt. Als er bijvoorbeeld iemand is overleden binnen de familie, de ouders gaan scheiden of als hij naar een nieuwe school gaat.

Niet luisteren naar lichaam

Sommige kinderen vergeten te plassen als ze druk bezig zijn op school of met spelen. Je kind negeert dan het signaal dat zijn lichaam geeft dat hij moet plassen.

Lichamelijke oorzaak

Sommige kinderen plassen regelmatig in hun broek omdat er een fysiek probleem is. Zij kunnen er dus niets aan doen, zolang dit probleem niet wordt opgelost. Mogelijke lichamelijke oorzaken:

 • Je kind kan last hebben van een blaasontsteking of urineweginfectie of obstipatie. Heeft je kind vermoedelijk een infectie of ontsteking, ga dan naar de huisarts voor een diagnose en behandeling. Als een kind last heeft van obstipatie, kan daardoor ongewild urineverlies ontstaan. Houd zijn poepgedrag in de gaten, zorg dat hij genoeg drinkt en voldoende vezels eet. Soms is er een poosje een laxeermiddel nodig, dat via de apotheek te verkrijgen is.
 • Er zijn ook kinderen die een overactieve blaas hebben. De blaas geeft dan te snel en te vaak een seintje dat hij vol zit. Dit is te behandelen met medicijnen.
 • Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan er stressincontinentie (giechelincontinentie), een te luie blaas of een te sterke blaasspier ontstaan. Met bekkenbodemtherapie leer je hoe je de bekkenbodemspieren het beste kunt aan- en ontspannen.

Vermoed je dat je kind in zijn broek plast omdat er fysiek iets aan de hand is, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Tips bij broekplassen

Broekplassen is heel vervelend voor kinderen. Ze kunnen ermee worden gepest en ze schamen zich dat ze, ondanks hun leeftijd, nog ongelukjes hebben. Ook ouders kunnen er flink van balen: weer een natte broek en een kind dat naar plas ruikt. Hier een aantal dingen die je kunt doen om je kind te helpen.

 1. Plasmomenten afspreken
  Spreek samen met je kind plasmomenten af. Zoals voor en na school, tussen de middag, voor het weggaan naar de winkel of een ritje met de auto. Is je kind vaak te veel afgeleid door gamen of tijdens het televisiekijken, laat je kind dan ook eerst plassen voordat hij begint. Ook is het verstandig om met je kind af te spreken dat hij na elke beker drinken naar de wc gaat om te kijken of hij misschien moet plassen.
 2. Bespreek het met de juf
  Maak ook plasafspraken met je kind voor op school. Spreek met je kind af dat hij altijd voor de pauze begint gaat plassen en na het eten en drinken. Ook kan je de juf of meester vragen om je kind af en toe naar de wc te sturen. Uiteraard zonder dat de andere kinderen dit door hebben, want anders kan het zijn dat je kind zich gaat schamen of erger nog, geplaagd wordt.
 3. Word niet boos
  Hoe vervelend het soms ook is, zo’n natte broek (je had het nog zo gezegd!), word nooit boos. Dit werkt alleen maar averechts: door de stress die je kind hiervan krijgt, zal het voor hem nog moeilijker zijn om niet meer in zijn broek te plassen.
 4. Belonen
  Belonen werkt ook bij broekplassen beter dan straffen. Heeft je kind al een paar dagen niet in zijn broek geplast? Laat hem weten dat je trots op hem bent. Dit geeft hem zelfvertrouwen en de motivatie om het vol te houden. Je kunt ook een plaskalender maken en elke dag dat je kind droog is gebleven een sticker plakken. Na een bepaald aantal dagen beloon je je kind met iets leuks.
 5. Plaswekker
  Een alarmsysteem (de plaswekker) wordt aan de kleding bevestigd met een magneetclip. De sensorclip wordt aan de onderbroek vastgemaakt. Als je kind een paar druppeltjes plast geeft deze sensor een signaal aan de wekker (vaak een soort horloge), waardoor je kind een melding krijgt (een geluidsignaal en/of een vibratie) dat hij naar het toilet moet gaan. Zo wordt je kind getraind om het signaal van een volle blaas te herkennen. Plaswekkers zijn er voor overdag (zacht, discreet alarm) en ’s nachts (harder alarm) en zijn zowel te koop als te huur. Check bij je zorgverzekering of je de aanschaf eventueel vergoed kunt krijgen door je zorgverzekeraar. Bekende merken zijn bijvoorbeeld: Clippo, Urifoon en Elther.
 6. Plaswekkerbroekjes
  Deze kun je bestellen in combinatie met een plaswekker. Een plaswekkerbroekje signaleert urineverlies bij je kind nog beter. Zo krijgt hij tijdig een signaal dat hij naar de wc moet gaan.
 7. Plashorloge
  Vergeet je kind vaak om naar de wc te gaan omdat hij het te druk heeft met spelen of andere dingen, dan kan een plashorloge de oplossing zijn. Met een plashorloge kun je meerdere alarmmomenten per dag instellen, die je kind eraan herinneren dat het tijd is om te plassen. Het plashorloge maakt dan geluid of gaat trillen.
 8. Speciaal ondergoed
  UnderWunder verkoopt ondergoed met een absorberend kruis voor kinderen. Heeft je kind een ‘bijna ongelukje’, dan is hier niets van te merken dankzij het absorberende gedeelte in het kruis. De broekjes zijn er in allerlei leuke kleuren en zien eruit als normaal ondergoed, dus niemand die het ziet.

Video: Zindelijk maken doe je zo: