Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Inbakeren: hoe doe je dat? 

Als een pasgeboren baby erg prikkelbaar is en moeite heeft om in slaap te vallen, kan inbakeren hierbij soms helpen. Hoe doe je dat op een veilige manier?

Advertentie

Vroeger was het heel normaal om pasgeboren baby’s stevig in een doek te wikkelen. Daarna is het een tijdje in opspraak geweest omdat het zielig werd gevonden en omdat er gedacht werd dat het heupdysplasie zou veroorzaken. Er zijn inderdaad geluiden dat verkeerd inbakeren een grotere kans lijkt te geven op het ontwikkelen van heupdysplasie, maar dan zou er sprake moeten zijn van meerdere risicofactoren. Het is hoe dan ook erg belangrijk om je vooraf goed te laten informeren hoe je je baby op een veilige manier inbakert en volgens de richtlijn ‘Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van excessief huilen bij baby’s’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg mag een baby alleen worden ingebakerd nadat hij is onderzocht door een arts.

Wanneer kun je met inbakeren beginnen?

Vanaf de geboorte kun je met inbakeren beginnen. Het kan helpen om je baby op zijn rug te leren slapen, wat een veilige slaaphouding is. Daarnaast helpt het onrustige baby’s eerder dieper in slaap te laten vallen, omdat hun bewegingsvrijheid wordt beperkt. En dat geeft rust.

En wanneer moet je gaan afbouwen?

Tot een leeftijd van ongeveer vier maanden kun je je baby inbakeren. Daarna is het tijd om af te bouwen, omdat baby’s rond deze leeftijd beweeglijker worden en proberen op hun buik te gaan rollen.

Inbakeren: doe het op de juiste manier

Er zijn verschillende manieren van inbakeren. Traditioneel wordt een baby in een swaddle doek (van flanel of katoen) gewikkeld, maar tegenwoordig zijn er ook speciale inbakerproducten op de markt. Als je je baby in een swaddle doek wilt inbakeren, is het belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Gebruik hierbij altijd een stof die stevig is om het lichaam blijft zitten en voldoende ademt.

Advertentie

Stevig om de armen, losjes om de benen

Leg de armen van je baby langs het lichaam (in bovenstaande video wordt gezegd de armen van de baby op de buik, maar dit kun je juist beter niet doen!) en pak die stevig in door de stof ook rondom de schouders te wikkelen, zodat je baby zijn armen niet uit de doek kan bevrijden. Om de benen moet de stof juist losser worden gewikkeld voor een gezonde heupontwikkeling. Hierbij moet je baby zijn benen nog in de kikkerhouding kunnen brengen en volledig kunnen strekken.

Veilige slaapomgeving

Als je je baby veilig hebt ingebakerd, moet je er ook voor zorgen dat zijn slaapomgeving veilig is. Denk onder andere aan een goed geventileerde omgeving, een luchtdoorlatende wieg of ledikant en maak het beddengoed kort op.

Je kunt je baby beter niet inbakeren als hij:

  • verhoogde kans op de ontwikkeling van een dysplastische heup heeft
  • tijdens de laatste maanden van de zwangerschap in een stuit heeft gelegen of zo is geboren
  • een aangeboren afwijking heeft, zoals een open ruggetje of klompvoet
  • er tijdens de zwangerschap weinig vruchtwater in de baarmoeder was
  • koorts heeft
  • nog geen 24 uur geleden een vaccinatie heeft gehad
  • een ernstige luchtweginfectie en/of last van benauwdheid (bijvoorbeeld door het RS-virus) heeft
  • een voorkeurshouding heeft door een afwijking in de wervelkolom (scoliose)
  • vaak spuugt

Bron: BabyCenter, inbakeren.nl – Beeld: Shutterstock


Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu