Ik wist niet dat de doelgroep van Ouders van Nu, zoals mijn eindredacteur het zo mooi omschreef, 'van buik tot basisschool' is. Nu snap ik volkomen dat wanneer je net de rugbyhouding hebt geleerd om je kind goed te laten drinken, het nog een hele stap is naar school.
Maar er komt een moment dat je ook jouw kroost met betraande ogen (in mijn geval) achterlaat in de kleuterklas. Door het succes van De Luizenmoeder had ik wel een bepaald idee over het wel en wee op de basisschool. Ook door mijn werk bij het Jeugdjournaal heb ik vele klaslokalen vanbinnen gezien. Toch was ik er, in tegenstelling tot mijn dochter, totaal niet klaar voor.
Lees ook: Aftellen naar de basisschool: met deze checklist is je kleuter er klaar voor
In vol ornaat
Het begon al op de eerste dag. Mijn vrouw kwam naar beneden en mijn eerste reactie was: 'Gaan we na het wegbrengen van Koosje uit eten ofzo?' In haar mooiste jurk trippelde ze naar de badkamer om ook nog even haar lippen te stiften. 'Ik wil gewoon dat de juf een goede indruk van ons krijgt.'
Ik dacht dat dit een gekke gewoonte was van mijn vrouw, maar op het schoolplein liepen meerdere moeders rond in vol ornaat. Je kunt dus niet in nette pyjamabroek naar school zoals bij het kinderdagverblijf. Genoteerd.
Onzin in de klassenapp
Voor ik het wist werd ik aangesproken door twee vrouwen: de klassenmoeders. In de WhatsAppgroep ('het is wel de bedoeling dat je daar inzit als nieuwe ouder') werd alles geregeld voor de klas. Nu heeft mijn vrouw geen smartphone (lang verhaal kort: ze was te verslaafd) en dus zou ik alle berichten moeten bijhouden.
Nu ben ik al heel slecht met WhatsAppgroepen, maar van een vader die al langer in de klas zat, begreep ik dat er ook (te) veel onzin werd gedeeld. Soms met grote discussies tot gevolg en dan kreeg je ook nog van iedereen ongevraagde vakantiefoto's. Dit zag ik niet zitten en bedankte vriendelijk.
Online reprimande
Dat paste natuurlijk niet in het handboek van een klassenmoeder. Ik voelde de afkeuring. Door het niet deelnemen aan de ouder-WhatsAppgroep hoopte ik weg te blijven van discussies. Maar in dit digitale tijdperk is er ook een app waarmee de leerkracht met de ouders kan communiceren.
Reden voor deze discussie was de gezonde lunch. Op school is de regel: in de kleine pauze groente en fruit, in de grote pauze een boterham. Maar daar hielden sommige ouders zich niet aan. Met een online reprimande van de juf als gevolg.
Lees ook: Lunch met kinderen: wat is gezond broodbeleg?
Naar de klassenborrel
Een moeder vond dit onzinnig. 'Ik had zelfgemaakte popcorn meegegeven. Wat is daar mis mee?' 'Je moet je gewoon aan de regels houden. Zo moeilijk is het niet', reageerde een andere ouder pinnig. 'Het bericht was verstuurd, omdat een kind apenkoppen had meegenomen', hoorde ik later in de wandelgangen.
Ik moet deze column nu afronden, want ik moet zo naar een klassenborrel. Die hoopte ik te missen. Maar mijn dochter had er lucht van gekregen en huilde tranen met tuiten toen bleek dat we misschien niet zouden gaan. Benieuwd wat mijn vrouw voor deze gelegenheid gaat aantrekken.
p.s. Het bleek een prachtige rood-oranje jumpsuit met open rug. Vol in de make-up. Terwijl ze de hele dag in haar pyjama had rondgelopen.