,,Ze stopte maar niet met huilen", blikt nieuwbakken moeder Liselotte (31) terug. Drie maanden geleden kwam haar dochter Olivia na een moeilijke bevalling ter wereld in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Die start hakte er bij beiden in.
,,Ze was onrustig aan het huilen en de verpleegkundige wist ook niet zo wat ze ermee aan moest. Medisch was er niks mis, dus Olivia zou in principe nergens last van moeten hebben. Toen kwam de verpleegkundige met het idee om haar in het SNOO-bedje te leggen."
De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp ontwikkelde de SNOO wieg. Hij is bekend vanwege zijn 5S-methode om huilbaby's te troosten: swaddling (inbakeren), side/stomac position (in zijligging of buikligging vasthouden), shushing sounds (sussende geluiden), swinging (wiegen) en sucking (zuigen).
Troostmethode
Dat SNOO-bedje gebruikt alles wat ze op de poli speciaal voor overmatig huilende baby's van het ziekenhuis ook inzetten: inbakeren, sussen, witte ruis (een geluid vergelijkbaar met het geluid in de buik) en bedje schudt zachtjes. ,,De hele troostmethode zit hierin", zegt Ineke de Kruijf, kinderarts bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. ,,Met deze methode krijgen ouders handvatten om hun baby te kunnen kalmeren en troosten. Met het inzetten van dit bedje in het ziekenhuis hopen we dat de opgenomen baby's thuis minder onrustig zijn en niet overmatig huilen."
Je kan een vader of moeder niet vragen het kind de hele dag op de arm te hebben. Ouders zijn zeker ook belangrijk, maar 24/7 is wel heel intens
Laura van der Neut
Het bedje komt uit Amerika, waar het al heel populair is. Ook voor thuis. Kosten: zo'n 1500 euro. Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is het eerste ziekenhuis dat met deze bedjes werkt.
Ze zetten ze vooral in op de neonatologieafdeling van St. Antonius Geboortezorg, waar te vroeg geboren kindjes en kindjes met een te laag geboortegewicht liggen. Ook helpt het bijvoorbeeld baby's die moeten ontwennen van medicatie die moeder in de zwangerschap heeft gebruikt.
,,Deze kinderen hebben meer nodig van wat er in de baarmoeder zat", zegt Laura van der Neut, verpleegkundig specialist op de neonatologieafdeling. Ze doelt daarmee op de witte ruis, die het geluid in de buik nabootst, het schudden en het inbakeren, want in de baarmoeder zat de baby lekker geborgen. ,,Kinderen die nog niet volledig rijp zijn, kunnen onrustig worden van stilliggen in een bedje, want ze kunnen zichzelf niet begrenzen en troosten."
Getest: Whitenoise-apparaten. Welke werkt het best?
Er viel een zorg van ze af
Maar moeten de ouders hun baby niet zelf troosten? ,,Je kunt een vader of moeder niet vragen het kind de hele dag op de arm te hebben. Ouders zijn zeker ook belangrijk, maar 24/7 is wel heel intens."
Het ziekenhuis begon in september met een pilot waarin het bedje werd getest. Marloes van der Beek, neonatologieverpleegkundige, zag toen al heel mooie resultaten. Zo was er een baby met ontwenningsverschijnselen die met een heel heftige bevalling ter wereld kwam. Dit kind werd maar niet rustig; inbakeren, een speen, sussen, alle interventies die de verpleegkundige kon bedenken, mochten niet baten. Maar in het SNOO-bedje werd hij rustig.
,,Toen werden de ouders ook eindelijk rustig en kwam alle emotie van wat ze hadden meegemaakt eruit. Er viel een zorg van ze af", zegt de verpleegkundige.
Minder stress en werkonderbrekingen
Het bedje is voor het medisch personeel ook een uitkomst. ,,Soms weten wij het ook niet meer en zijn we heel druk met een baby. Als dit bedje dan uitkomst biedt, scheelt dat heel veel tijd en energie die we aan anderen kunnen besteden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de inzet van het bedje kan leiden tot minder stress, werkonderbrekingen en een tijdsbesparing van 1,9 uur per dienst van een verpleegkundige kan opleveren."
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft nu één zo'n bedje, maar krijgt er via een bijdrage van het innovatiefonds nog één. Voor Liselotte en haar man Suad (37) was het zo'n openbaring dat ze ook thuis een speciaal bedje gebruiken. ,,Ze ligt er nog steeds in, maar ik doe het bedje alleen nog aan als ze echt heel onrustig is."