Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
seks opwekken bevalling
door

Onderzoekers: 'Seks zorgt er níet voor dat je bevalling sneller op gang komt'

Ben je meer dan 40 weken zwanger en word je helemaal gek van dat wachten? Waarschijnlijk ben je dan op het punt gekomen dat je allerlei trucjes gaat proberen om de bevalling op te wekken. Eén van de theorieën is dat een goede vrijpartij je bevalling zou opwekken. Maar… is dat wel zo?

Advertentie

Een team van wetenschappers van de Universiteit van Napels voerde de allereerste meta-analyse uit over het effect van seks op (het opwekken van) de bevalling. Slechts drie onderzoeken die ze tegenkwamen, werden als goed genoeg beschouwd om te analyseren. Samen bevatten deze onderzoeken informatie over 1.483 zwangere vrouwen. In twee van de onderzoeken werd aan sommige vrouwen gevraagd zoveel mogelijk seks te hebben, terwijl de rest zoveel of zo weinig seks kon hebben als ze wilden. In het derde onderzoek werd vrouwen gevraagd om minstens een paar keer per week seks te hebben of juist helemaal geen seks te hebben.

Geen bewijs

Er zijn verschillende theorieën over waarom seks mogelijk een bevalling zou opwekken. Een orgasme kan bijvoorbeeld samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren, net zoals de afgifte van oxytocine, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’. Er wordt zelfs gedacht dat sperma het ‘openen’ van de baarmoederhals zou kunnen bevorderen. Ondanks die theorieën vonden de onderzoekers met hun nieuwe studie geen bewijs dat seks aan het einde van de zwangerschap de bevalling zou opwekken. Toch wijzen ze erop dat seks hebben tijdens de zwangerschap ook niet slecht is, zolang je een voorspoedige zwangerschap hebt zonder complicaties.

Lees ook: Zelf de bevalling opwekken: kan dat?

Seksaspecten

Het onderzoeksteam geeft aan dat er meer onderzoek nodig is om hun bevindingen te bevestigen en te bepalen of bepaalde aspecten van seks de kans op een bevalling toch kunnen vergroten, omdat ze die factoren tijdens hun analyse niet konden beoordelen. Denk aan factoren als penetratiediepte, condoomgebruik en of de vrouw een orgasme heeft gehad tijdens de vrijpartij.

Masturbatie

Naast de ins en outs van seks onderzochten de wetenschappers ook het effect van masturbatie op het opwekken van de bevalling. En dat kan misschien wél een handje helpen, zo schrijven de onderzoekers in het onderzoeksrapport. Ze merkten namelijk op dat de samentrekkingen van de spieren door een orgasme tijdens masturbatie heftiger zijn dan die door penetratie. Als je je baby probeert te lokken, kan een beetje me-time dus misschien wel voldoende zijn.

Advertentie

Lees ook: Seks tijdens de zwangerschap: hoe zit dat?

Bron: IFL Science – beeld: Shutterstock

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit