Roos (30, docent beeldende vorming en kunst algemeen) is getrouwd met Robin (33), en samen hebben ze zoon Ben (4) en dochter Wies (bijna 2).
De linker deed een beetje mee
'Al in de kraamweek van Wies viel het me op dat ze uit de rechterborst beter dronk dan uit de linker. We hebben een lactatiekundige erbij gehaald en uiteindelijk liep het soepel. Wat me wel duidelijk werd: voor de echte honger moest ze bij de rechterborst zijn, de linker deed een beetje mee.
Toen ik met vier maanden ging werken en meer ging kolven, werd dat verschil in productie opvallend. Zo rond haar eerste verjaardag gaf ik alleen de rechter als we op stap waren. Dan wist ik zeker dat ze genoeg had gedronken en konden we vooruit.
Lees ook: Ons dossier over borstvoeding
Verschil in formaat valt mee
In een Facebookgroep vroeg ik destijds: zijn er mensen die maar met één borst voeden? Ja, die waren er, maar ik durfde het niet aan. Ik was bang dat de productie terug zou lopen. Ik ben docent, dus toen de zomervakantie begon, hoefde ik niet meer te kolven en ben ik Wies steeds vaker die linkerborst niet meer gaan aanbieden.
Na een week dacht ik: hé, ik heb links helemaal niet gebruikt. Nu voed ik haar alleen nog met rechts. Ja, er is verschil in formaat, maar het valt mee.
Geborgenheid en troost
Wies drinkt een aantal momenten per dag aan de borst. Ik wil haar zeker voeden totdat ze 2 jaar is, misschien langer. Eerst was het vooral fijn en handig om haar te voeden, nu kom ik in de fase waarin ik weleens denk: jammer dat mijn man geen borsten heeft.
Wies kan me soms claimen. Als ze een lange dag op het kinderdagverblijf heeft gehad, heeft ze melkhonger, of eigenlijk moederhonger. "Ik wil nu drinken," dreint ze dan en dat vind ik weleens irritant.
Regelmatig moet ik ook glimlachen om haar. Als ze dorst heeft als ze aan de borst zit bijvoorbeeld. Dan stopt ze even, neemt een paar grote slokken water en dan gaat ze weer verder. Het functionele voeden is er al lang niet meer bij. De geborgenheid en troost vindt ze fijn en ik ook. En ze krijgt goede voedingsstoffen binnen.
Lees ook: Borstvoeding: 8 veel voorkomende problemen (en oplossingen)
Koemelkvrij dieet
Ik, mijn man trouwens ook, stuur standaard een berichtje aan vrienden/buren/goede kennissen als er een baby is geboren dat ze een beroep mogen doen op de borstvoeding in onze vriezer, een krappe liter.
Op een gegeven moment kwamen we erachter dat Wies niet zo lekker ging op zuivel. Die eerste periode heb ik veel gekolfd. Vanaf vijf maanden ben ik op een koemelkvrij dieet gegaan, daardoor had ik 4 liter melk in de vriezer die ik niet meer kon gebruiken. Daar heb ik al drie kinderen mee kunnen helpen.
Ook interessant: Zo bewaar je moedermelk
Lekker ontspannen
Van borstvoeding geven word ik zelf ook lekker ontspannen. 's Avonds vraagt Wies nog weleens om een slokje. Ze slaapt bij ons op de kamer. Ik lig dan lekker te lezen, dan wil ze even drinken en niet lang daarna gaan mijn ogen draaien.
Tijdens de zwangerschap van Wies stopte ik met de borstvoeding van Ben. Ik ben wel heel benieuwd hoe ik het vind als mijn lijf niet bezig is met zwanger zijn of borstvoeding geven. Wie weet komt er nog een derde.'
Producten die je ondersteunen bij het geven van borstvoeding: