De herziening komt nadat het NHG had aangegeven de richtlijn juist niet aan te passen. De berichtgeving hierover heeft 'veel losgemaakt de afgelopen dagen', wat heeft geleid tot het plannen van een herziening, aldus een woordvoerder van NHG.
,,Wij kunnen nog niet concreet zeggen wanneer de herziening dan afgerond zal zijn en kunnen ook nog geen uitspraken doen wat de wijzigingen zijn. Maar pijnbestrijding van het plaatsen van een spiraal is een van de onderwerpen waar opnieuw naar gekeken gaat worden", aldus NHG.
Kritiek op plaatsen van spiraal
Dit voorjaar kwam er kritiek op de procedure bij het plaatsen van een spiraal, omdat sommige vrouwen ernstige pijn ervaren als deze wordt ingebracht. Momenteel raadt de Nederlandse richtlijn alleen naproxen en paracetamol aan als pijnbestrijding.
Deze maand paste de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC de richtlijn aan, waarbij ook bepaalde gels of sprays mogen worden gebruikt om de pijn te verzachten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), dat verantwoordelijk is voor de betreffende anticonceptie-richtlijn, liet weten dat een herziening nog niet op de planning staat.
Onvoldoende bewijs
Het NHG stelde dat tijdens de laatste herziening van de richtlijn in april 2023 onvoldoende bewijs was over de voor- en nadelen van zulke lokale pijnstillingsmethodes. ,,Het is belangrijk om te realiseren dat alle methodes voor pijnstilling ook nadelen en risico's kunnen hebben", benadrukte een woordvoerder. ,,Als er voldoende bewijs is over nieuwe vormen van pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal, dan worden die meegenomen bij de volgende herziening in het advies", verzekerde ze.
Lees ook: Wat je moet weten over het spiraaltje als anticonceptie
Huidige advies
Het huidige advies van het NHG is om een uur voor de afspraak twee tabletten paracetamol of 500 mg naproxen in te nemen. Ava, de Nederlandse cliëntenbelangenorganisatie voor anticonceptie en abortus, uitte in april hierop kritiek op in een opinieartikel in de Volkskrant. De auteurs wezen erop hoe 'recente studies aantonen dat deze medicijnen slechts beperkt effectief zijn.'
Volgens gynaecoloog Annemiek Nap valt of staat de ingreep met goede voorlichting en het behoud van controle, vertelde ze eerder in een interview met Ouders van Nu: ,,Een vrouw kiest zelf wie de spiraal plaatst, in welk tempo er gehandeld wordt en of ze pijnstilling wil."
Hoe kan het dan dat de ervaring van het plaatsen van een spiraal zo enorm verschilt per vrouw? Nap denkt dat dit met communicatie te maken heeft. ,Ik vertel een vrouw op voorhand wat ze kan verwachten en neem haar tijdens de behandeling stap voor stap mee." Iedere handeling die ze verricht, licht ze toe.
Nap vraagt steeds of het nog gaat en of het oké is dat ze doorgaat. ,,Heel bewust geef ik de vrouw de controle door haar steeds te laten aangeven waar haar grens ligt en om, indien nodig, even te stoppen." Zo probeert ze te voorkomen dat een vrouw zich machteloos voelt of in paniek raakt. ,,Want als dat gebeurt, doet alles pijn."
Pijn wordt genormaliseerd
In de artikel van Ava stonden ook ervaringen van vrouwen die het plaatsen van een spiraal erg pijnlijk vonden. Een van de auteurs, Alina Chakh, vertelt nu dat dit veel losmaakte. Sommigen vonden dat de auteurs vrouwen bang maakten. ,,Dat wil ik graag omdraaien", zegt Chakh. ,,Hoeveel vrouwen nemen nu géén spiraal omdat ze de pijn niet willen doorstaan? Uiteindelijk is een spiraal voor veel vrouwen een goed anticonceptiemiddel. Waarom investeren we hier niet in? Als we de procedure zo prettig mogelijk maken, zouden dan niet veel meer vrouwen een spiraal overwegen?"
Ava is het oneens met het NHG dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs zou zijn voor lokale pijnbestrijding. Chakh hoopt binnenkort in gesprek te gaan met het NHG over mogelijkheden. Het NHG zegt contact te houden met verschillende partijen. ,,We houden de ontwikkelingen nu goed in de gaten", zegt de woordvoerder.
Bron: ANP