Een geruststelling voor zwangeren die onder het mes moeten: de narcose levert het ongeboren kind geen gevaar op. Uit eerdere onderzoeken bij dieren bleek dat anesthesie ervoor zorgt dat de hersenontwikkeling van de foetus verstoord raakt, met latere gedragsproblemen tot gevolg. Maar bij mensen was dit nog nauwelijks onderzocht.
Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven deden dit nu als eerste. Zij vonden geen verband. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap werden geopereerd, vertonen volgens de onderzoekers niet meer gedragsproblemen als ze opgroeien.
Lees ook: Deze medicijnen mag je wél tijdens de zwangerschap gebruiken
Verschil tussen mens en dier
Hoe kan dit, dat er bij dieren wel een verband wordt gevonden maar bij mensen niet? Dit komt waarschijnlijk doordat onderzoek naar narcosen tussen dieren en mensen heel moeilijk te vergelijken is, legt hoofdonderzoeker Steffen Rex uit. Hij is hoofd van de afdeling Anesthesiologie van het UZ Leuven. 'De zwangerschap van een mens duurt veel langer dan die van (proef)dieren, zoals een muis. Als een muis twee uur onder narcose gaat, is dat naar verhouding een veel langere periode van de zwangerschap dan bij een mens.' Ook verloopt de hersenontwikkeling bij dieren anders dan bij mensen, vervolgt hij. 'De hersenen ontwikkelen zich in andere periodes van de zwangerschap.
Het onderzoek
De onderzoekers bekeken 129 kinderen tussen 2 en 18 jaar oud waarvan de moeders tijdens de zwangerschap een niet-verloskundige ingreep onder verdoving hadden ondergaan. Via vragenlijsten aan de ouders verzamelden ze informatie over het gedrag, functioneren en eventuele psychosociale problemen of leerstoornissen van deze kinderen.
Zij vergeleken ze met 453 kinderen in dezelfde leeftijdsgroep, waarvan de moeders geen narcose hadden gekregen toen ze in verwachting waren. De wetenschappers zagen geen verschillen tussen de groepen. De verdoving heeft dus geen meetbare invloed op de hersenontwikkeling van het kind.
Zie ook: Dyscalculie, hoe weet je of je kind het heeft?
Alleen als het niet kan wachten
Ongeveer 1 procent van alle zwangere vrouwen moet een dringende, niet-verloskundige ingreep ondergaan. 'Het gaat hierbij om operaties die echt niet kunnen wachten', vertelt Rex. 'Zoals een acute blindedarmontsteking, een ernstig hartprobleem of een tumor aan bijvoorbeeld de eierstokken. Artsen zijn enorm terughoudend om zwangeren te opereren. Aan een operatie zijn altijd risico's verbonden. Ze zullen het alleen doen als het echt niet anders kan.'
Veel vragen van ouders
Maar het is goed nieuws dat toekomstige ouders niet bang hoeven te zijn dat de operatie en de hiervoor nodige narcose negatieve gevolgen hebben op de hersenontwikkeling van hun ongeboren kind, vervolgt hij. 'We krijgen veel vragen van ouders over of de narcose echt geen kwaad bij hun baby. Het is enorm fijn dat we nu kunnen zeggen dat een zorgvuldig uitgevoerde narcose echt niet gevaarlijk is voor de ontwikkeling van het brein. Natuurlijk benadrukken we wel dat de huidige richtlijn blijft gelden: alleen in geval van dringende en levensbedreigende situaties voeren we een ingreep uit tijdens de zwangerschap.'
Bron: UZ Leuven – Beeld: GettyImages