Volgens onderzoek van EenVandaag heeft meer dan de helft van de ouders met een inkomen op of onder het modale niveau moeite (gehad) met het betalen van zwemlessen voor hun kinderen. Ongeveer 35 procent van deze ouders geeft zelfs aan dat zij de zwemlessen helemaal niet meer kunnen betalen.
Lees ook: Zwemdiploma A, wat moet je kind allemaal kunnen?
12 euro per zwemles
Waar in 2018 de gemiddelde prijs per zwemles rond de 9 euro lag, is dit inmiddels gestegen naar gemiddeld 12 euro. In veel gemeenten is het echter lastig om zwemlessen onder de 15 euro per les te vinden.
Voor het behalen van zwemdiploma A heeft een kind gemiddeld zestig lessen nodig, wat betekent dat ouders per kind minimaal 720 euro moeten betalen. En dan hebben we het nog niet over zwemdiploma's B en C.
Financiële hulp
De stijgende prijzen voor zwemlessen zijn voornamelijk te wijten aan de fors gestegen energiekosten. Het onderhouden en verwarmen van zwembaden kost veel geld. In 2022 stelde de overheid een noodfonds van 207 miljoen euro beschikbaar om zwembaden te ondersteunen bij hun hoge kosten.
Daarnaast werken veel gemeenten samen met sportfondsen om ouders te helpen met de hoge zwemleskosten. Helaas zijn veel ouders niet op de hoogte van de financiële hulp die via de gemeente beschikbaar is voor de zwemlessen van hun kinderen.
Lees ook: Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen: hier kun je terecht
Wat als ik er niet bij ben
Dat hun kind geen of niet genoeg zwemles krijgt, leidt tot grote zorgen bij ouders met lagere inkomens. Ruim een derde van deze ouders is ongerust over de zwemvaardigheid van hun kinderen. Een van hen zegt daarover in het EenVandaag Opiniepanel: ,,Mijn kind krijgt het niet mee, dus ze zwemt eigenlijk nooit. Ik ben bang dat ze het toch een keer gaat doen als ik er niet bij ben en het dan misgaat."
Bron: EenVandaag & NOS