Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe lang duurt zwanger worden?

Bij de een is het na een maand al raak en ben je zwanger, bij de ander gebeurt het pas na twee jaar. Hoe lang het duurt voor je zwanger bent, is per vrouw verschillend. Vruchtbaarheidsdeskundige José Knijnenburg vertelt je de statistieken.

In samenwerking met expert

Inge Custers

Gynaecoloog

Hoe lang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent?

Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, hoop je natuurlijk dat je snel zwanger bent. Tot je dertigste heb je circa 20% per maand kans op een zwangerschap. Na je dertigste neemt dit percentage snel af. Sommige vrouwen zullen dus wat meer geduld moeten hebben dan andere.

Advertentie

Statistieken

Wil je graag een kind? Ga er dan voor en wacht niet tot een moment dat het beter uitkomt, want een zwangerschap laat zich niet plannen. Voor je het weet ben je een stuk ouder en nemen de kansen op een baby verder af.

Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent:

  • 30% van de vrouwen is binnen drie maanden zwanger
  • 70% is binnen een half jaar in verwachting
  • 80% van de vrouwen is binnen een jaar zwanger
  • 90% is na twee jaar in verwachting

Duurde het bij je eerste kind lang voordat je zwanger was? Wees niet bang: elke zwangerschap is anders en een tweede keer kun je zomaar een stuk sneller zwanger raken.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl van jou en je partner vergroot de kans op een spontane zwangerschap. Stop dus met roken en drinken en gebruik geen drugs. Na het stoppen met de anticonceptie zijn je kansen op een zwangerschap het grootst als je twee à drie keer per week met je partner vrijt. Waak er vooral voor dat seks geen verplichting wordt; zo houd je het langer leuk.

Advertentie

Na een half jaar niet zwanger?

Ben je binnen een half jaar niet zwanger, dan kun je overwegen om met beleid te gaan vrijen. De eerste week van de cyclus, waarin je menstrueert, vrij je weinig. De kans op een zwangerschap is dan laag. De tweede week van je cyclus vrij je om de dag. Dit doe je tot je zeker weet dat de eisprong achter de rug is.

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vrij je dus circa tien dagen om de dag. Met dit schema ligt er rond de eisprong altijd een vers voorraadje sperma klaar. Ook als de eisprong onverwachts vroeg plaatsvindt. Je kunt je kansen nog meer verhogen door de frequentie vlak voor de eisprong verder op te voeren en dan elke dag te vrijen.

Nadat je merkt dat het vaginale slijm weer verandert, of als de ovulatietest uitwijst dat de eisprong voorbij is, is vrijen om zwanger te worden niet meer nodig. Een eicel blijft maximaal 24 uur vruchtbaar. Vrij je vóór de eisprong, dan heb je meer kans om zwanger te worden dan wanneer je na de eisprong vrijt.

Tip: Hier kun je ovulatietesten bestellen

Advertentie
2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Na een jaar niet zwanger?

Probeer je al een jaar om zwanger te worden en lukt het niet? Dan is het verstandig om naar een arts te stappen. De kans op een spontane zwangerschap neemt dan af.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Freya

Inge Custers

Gynaecoloog

Inge Custers is gynaecoloog en seksuoloog gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, endocrinologie en seksualiteit. Ze werkt sinds ruim 7 jaar als staflid bij het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde van het AUMC, lokatie AMC.

Ze begeleidt koppels en vrouwen met onvervulde kinderwens onder andere ten gevolge van hormonale problematiek. Daarnaast is ze lid van het team PGT (pre-implantatie genetisch testen) dat koppels behandeld met kinderwens en een sterk verhoogd risico op erfelijke ziekten bij het nageslacht.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier