Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?

Hoe vaak moeten jullie vrijen voor een zwangerschap? Als je zwanger wilt raken is het natuurlijk belangrijk om regelmatig seks te hebben. Maar het gaat niet alleen om de kwantiteit. Het gaat er ook om wanneer, want moet je nu vrijen tijdens de eisprong en heeft vrijen na de eisprong nog zin?

Advertentie

Wanneer seks om zwanger te worden?

Als je zwanger wilt worden, kun je het beste vrijen op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent: de periode rond je eisprong. Deze vruchtbare dagen kun je berekenen door het bijhouden van je menstruatiecyclus. De eisprong vindt ongeveer veertien dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie plaats. Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen vindt de eisprong dus plaats rond dag veertien; bij een cyclus van dertig dagen zal het op dag zestien zijn. De beste dagen om zwanger te worden zijn vijf tot zeven dagen vóór de eisprong en de dag waarop de eisprong plaatsvindt. De kans dat je 24 uur na de eisprong zwanger wordt is klein, omdat het eitje maximaal 24 uur leeft.

De periode dat je bevrucht kunt raken, hangt ook af van de beweeglijkheid van de zaadcellen van je partner. Om zd wanger te worden moeten er levende zaadcellen in je baarmoeder en eileiders aanwezig zijn op het moment dat daar een eicel voorbij komt. Het zaad van een man blijft gemiddeld twee tot drie dagen in leven in het lichaam van de vrouw, in afwachting van een rijpe eicel. Sommige zaadcellen blijven wel zes dagen in leven. Er zijn gevallen bekend waarbij de bevruchting pas een week na het vrijen heeft plaatsgevonden, maar dit zijn wel uitzonderingen.

Lees hier: Tips om de kwaliteit van sperma te verbeteren

Beste tijd om zwanger te worden

Als je in de drie dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans om zwanger te raken.

Na de zaadlozing beginnen de zaadcellen aan hun reis door de vagina en baarmoeder naar de eileider. Dit gaat heel snel: uit onderzoek blijkt dat de eerste zaadcellen al na tien minuten in de baarmoeder en de eileiders zijn aangekomen. Als er dan net een eicel is gesprongen en in de eileider aanwezig is, kunnen de zaadcellen deze bevruchten.  Snel zwanger worden? Hier 8 tips die werken.

Advertentie

Een eicel leeft gemiddeld zo’n 24 uur. De kans op bevruchting van de eicel is het grootst vlak na de eisprong. Als er op dat moment al zaadcellen in de baarmoeder en eileider aanwezig zijn, is de kans op bevruchting het grootst.

Hoe vaak seks per week om zwanger te worden?

Sommige vrouwen weten precies wanneer hun eisprong plaatsvindt, omdat  ze ovulatiepijn voelen, hun temperatuur bijhouden of omdat ze een ovulatietest hebben gedaan. Maar of je dit nu wel weet of niet, om de kans op een zwangerschap te vergroten kun je sowieso het beste regelmatig vrijen. Hoe meer zaadcellen er ‘klaarliggen’ in de eileiders, hoe groter de kans op een zwangerschap.

Tip: Bestel hier een ovulatietest.

Aangeraden wordt om in elk geval om de twee of drie dagen seks te hebben in de tweede week van je cyclus. Je hoeft dus niet elke dag te vrijen rond de eisprong, maar het mag natuurlijk wel. Als jullie elke twee tot drie dagen seks hebben, is de kans groot dat er op het moment van de eisprong levende zaadcellen in de baarmoeder zijn. Doe dit tot je zeker weet (of vermoedt) dat de eisprong achter de rug is.

Advertentie

Bekijk ook: Check hier de gemiddelden en statistieken hoe lang het duurt om zwanger te worden.

Onregelmatige cyclus

Als de duur van je cyclus varieert, kan het wat lastiger zijn om het moment van je ovulatie vast te stellen. Maar dat is geen enkel probleem als je regelmatig vrijt. Je hoeft dan ook geen ovulatietest te gebruiken. Het gebruik van een ovulatie-test vergroot je kans om zwanger te worden niet, maar zorgt wel voor meer ‘prestatiedruk’. Het idee dat je op een bepaald moment seks móét hebben kan je seksleven minder fijn maken.

Zit er meer dan een week variatie in de duur van opeenvolgende cycli, dan kan het zijn dat je niet altijd een eisprong hebt. In dat geval is het verstandig om naar de huisarts te gaan en je zo nodig te laten doorverwijzen voor verder onderzoek naar de mogelijke oorzaak.

Lees hier meer over een zwanger worden met een onregelmatige cyclus.

Zorg dat seks geen verplichting wordt

Bij zwanger worden draait het niet alleen om de kwantiteit van de seks, maar ook om de kwaliteit. Als jij en je partner allebei erg opgewonden zijn tijdens het vrijen, kan dit de kans op bevruchting mogelijk vergroten. In een vochtige vagina kan het zaad beter voortbewegen en de kwaliteit van het zaad is beter als een man erg opgewonden is voor hij klaarkomt.

Het is dus belangrijk dat je blijft genieten van de seks met je partner, ook in de tijd dat jullie bezig zijn om zwanger te raken. Zorg er in ieder geval voor dat seks geen verplichting wordt, al is je kinderwens nog zo groot. Ga niet alleen planmatig te werk, maar zorg dat het leuk blijft om te vrijen. Dit is niet alleen belangrijk voor je relatie, maar ook voor de bevruchting.

Tips: snel zwanger worden

Wil je de kans op zwanger worden zo groot mogelijk maken, dan zijn er een aantal praktische do’s en don’ts. Allereerst zou je dus in de week voor je eisprong om de dag seks kunnen hebben en rond en op de dag van je eisprong dagelijks. Je partner hoeft geen sperma te ‘sparen’. Zaadcellen kunnen wel tot drie dagen overleven in het lichaam van de vrouw, in afwachting van de eicel. Twee à drie keer per week seks is dus goed, maar vaker mag ook.

Plezier!
Het kan best een uitdaging zijn om een leuk seksleven te houden als je al wat langer probeert om zwanger te worden. In plaats van plezier en genot kan er steeds meer frustratie en verdriet in sluipen als het weer een maand niet is gelukt. Blijf in gesprek, vraag regelmatig aan elkaar hoe het gaat, neem de tijd om echt naar het antwoord te luisteren en geef verdriet de ruimte. Vaak doen stellen in deze situatie allerlei aannames over wat de ander denkt of voelt, en kloppen deze maar deels.

Om de seks fijn te houden, en er daarmee voor te zorgen dat je het vaak genoeg doet, is aandacht voor jezelf en elkaar essentieel. Plan avondjes uit of maak thuis tijd voor elkaar. Luister jullie lievelingsmuziek, kook lekker voor elkaar, praat met alle aandacht. De kans dat een gezellige avond eindigt in een goede vrijpartij is veel groter dan wanneer het blijft bij een moetje na een drukke werkdag.

Om zwanger te raken zijn alle standjes prima, zolang penetratie lukt en voor jullie allebei goed voelt. Het is niet aangetoond dat de kans op een zwangerschap groter is als de vrouw na de seks blijft liggen. Het is natuurlijk geen goed idee om je vagina na de seks inwendig te reinigen.

Stress verminderen
De meeste stellen die zwanger proberen te worden, ervaren een zekere mate van stress. Iedere maand is het weer spannend of het gelukt is. Goed bedoelde adviezen van omstanders zoals: ‘lekker ontspannen, er niet te veel mee bezig zijn en stress vermijden’ zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Zwanger proberen te worden geeft best veel onzekerheid, omdat niemand je kan vertellen wanneer (en of) het gaat lukken.

Wat kan helpen om stress te verminderen, is goed te zijn voor jezelf. Voor je lichaam en je geest. Het is belangrijk om je lichaam rust te gunnen. Werk niet te hard, zorg voor genoeg beweging (yoga, zwemmen, wandelen) en verwen jezelf met een massage, lekker en gezond eten en ontspannen uitstapjes. Je geest breng je tot rust door te praten met iemand die je vertrouwt. Dit kan een professional of een vriend(in)/familielid zijn, zolang er maar goed naar je wordt geluisterd en je niet ongevraagd wordt overladen met goedbedoelde tips (waarvan het de vraag is of ze werken). Ook mindfulness of meditatie kan je hoofd tot rust brengen.

Ben jij te veel bezig met zwanger worden? Hier tips om te zorgen dat het geen obsessie wordt.

Bronnen: Thuisarts.nl, Freya

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier