Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?

Hoe vaak moeten jullie vrijen voor een zwangerschap? Als je zwanger wilt raken is het natuurlijk belangrijk om regelmatig seks te hebben. Maar het gaat niet alleen om de kwantiteit. Het gaat er ook om wanneer, want moet je nu vrijen tijdens eisprong en heeft vrijen na eisprong nog zin?

Wanneer seks om zwanger te worden?

Als je zwanger wilt worden, kun je het beste vrijen op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent: de periode rond je eisprong. Deze vruchtbare dagen kun je berekenen door het bijhouden van je menstruatiecyclus. De eisprong vindt ongeveer veertien dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie plaats. Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen vindt de eisprong dus plaats rond dag veertien; bij een cyclus van dertig dagen zal het op dag zestien zijn. De beste dagen om zwanger te worden zijn vlak vóór de eisprong en de dag waarop de eisprong plaatsvindt. Vrijen na eisprong heeft soms ook nog zin: er is een kleine kans dat je zwanger raakt. 

Advertentie

De periode dat je bevrucht kunt raken, hangt ook af van de kracht van de zaadcellen van je partner. Om zwanger te worden moeten er immers levende zaadcellen in je baarmoeder aanwezig zijn op het moment dat daar een eicel voorbij komt. Het zaad van een man blijft namelijk gemiddeld twee tot vier dagen in leven in het lichaam van de vrouw in afwachting van een rijpe eicel. Soms zelfs langer, sommige zaadcellen blijven wel zes dagen in leven. Er zijn gevallen bekend waarbij de bevruchting pas een week na het vrijen heeft plaatsgevonden, maar dit zijn wel uitzonderingen. Lees hier: tips om de kwaliteit van sperma te verbeteren. 

Beste tijd om zwanger te worden

Als je in de drie dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans om zwanger te raken.

Na de vrijpartij beginnen de zaadcellen aan hun reis door de vagina en baarmoeder naar de eileider. Het duurt gemiddeld zo’n twaalf tot 24 uur voordat ze in de eileider aankomen. Als er dan net een eicel is ‘gesprongen’ en in de eileider aanwezig is, kunnen de zaadcellen deze bevruchten. Snel zwanger worden? Hier 8 tips die werken.

Een eicel leeft gemiddeld zo’n 24 uur. De kans op bevruchting van de eicel is het grootst vlak na de eisprong. Als er op dat moment al zaadcellen in de baarmoeder en eileider aanwezig zijn, is de kans op bevruchting het grootst. Hoe langer de eicel leeft zonder dat er een zaadcel is binnengedrongen, hoe moeilijker het wordt voor een zaadcel om binnen te dringen. Vrij dus in ieder geval vlak vóór of op de dag van je eisprong, dan is de kans op een zwangerschap het grootst.

Hoe vaak seks per week om zwanger te worden?

Sommige vrouwen weten precies wanneer hun eisprong plaatsvindt, omdat ze ovulatiepijn voelen, hun temperatuur bijhouden of omdat ze een ovulatietest hebben gedaan. Maar als je geen idee hebt op welke dag het nou precies gebeurt, dan is het verstandig om regelmatig te vrijen om de kans op een zwangerschap te bevorderen.

Aangeraden wordt om in elk geval om de twee of drie dagen seks te hebben in de tweede week van je cyclus. Je hoeft dus niet elke dag vrijen rond eisprong. Als jullie elke drie dagen seks hebben, dan is de kans namelijk groot dat er levende zaadcellen aanwezig zijn in de baarmoeder op het moment dat er een eisprong plaatsvindt. Houd dit vol totdat je zeker weet (of vermoedt) dat de eisprong achter de rug is. Vaker vrijen mag natuurlijk ook, maar omdat zaadcellen meerdere dagen in de baarmoeder blijven leven, is het niet noodzakelijk.

Tip: Check hier de gemiddelden en statistieken hoe lang het duurt om zwanger te worden.

Onregelmatige cyclus

Als jouw cyclus onregelmatig is, wordt het lastiger om erachter te komen wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Een ovulatietest kan in dat geval een goede manier zijn om te checken wanneer de ovulatie eraan komt en je vruchtbaar bent. Verder geldt hetzelfde als bij een regelmatige cyclus: vrij om de twee à drie dagen in de periode dat je vermoedt dat je ovulatie plaatsvindt.

Daarnaast is het verstandig om uit te zoeken wat de reden is dat je onregelmatig ongesteld bent. Lees hier meer over een zwanger worden met een onregelmatige cyclus.

Zorg dat seks geen verplichting wordt

Bij zwanger worden draait het niet alleen om de kwantiteit van de seks, maar ook om de kwaliteit. Als een man en een vrouw beiden erg opgewonden zijn tijdens het vrijen, is de kans op een bevruchting namelijk veel groter. Doordat de vrouw vochtig is, kan het zaad beter voortbewegen. En de kwaliteit van het zaad van de man is beter als hij flink opgewonden is voor hij klaarkomt.

Het is dus belangrijk dat je blijft genieten van de seks met je partner, ook in de tijd dat jullie bezig zijn om zwanger te raken. Zorg er in ieder geval voor dat seks geen verplichting wordt, al is je kinderwens nog zo groot. Ga niet alleen planmatig te werk, maar zorg dat het leuk blijft om te vrijen. Dit is niet alleen belangrijk voor je relatie, maar ook voor de bevruchting.

Tips

Een aantal tips om de kans op zwanger worden zo groot mogelijk te maken:

  1. Houd je menstruatiecyclus bij en weet in welke periode je vruchtbare dagen zijn. Er bestaan allerlei apps om je cyclus bij te houden. Die apps geven ook aan op welke dagen de kans op bevruchting het grootst is.
  2. Blijf genieten tijdens het vrijen en neem de tijd voor elkaar. Hoe meer opgewonden jullie zijn, hoe groter de kans op een zwangerschap wordt. Sla het voorspel dus niet over, maar maak er een goede vrijpartij van.
  3. Zorg dat de penis tijdens het klaarkomen diep in de vagina zit, zodat de zaadcellen de baarmoeder goed kunnen bereiken.
  4. Standjes als de missionarishouding en ‘op z’n hondjes’ zouden de kans op bevruchting vergroten. Bij standjes waarbij de vrouw bovenop zit, wordt de kans op bevruchting juist kleiner, omdat het sperma dan uit de vagina kan stromen.
  5. Ga na het vrijen niet direct naar het toilet, maar blijf even liggen. Twintig minuten liggen is genoeg. Het kan helpen om een kussentje onder je billen te leggen, zodat de zwaartekracht de zaadcellen een handje helpt op hun reis naar binnen.

Ben jij te veel bezig met zwanger worden? Hier tips om te zorgen dat het geen obsessie wordt.

Bronnen: Thuisarts.nl, Freya