Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom word ik niet zwanger?

Als je graag zwanger wilt worden, duurt elke maand dat het niet zo blijkt te zijn al snel te lang. Je vraagt je af: waarom word ik niet zwanger? Wij zetten de mogelijke oorzaken voor je op een rij en checken wanneer het tijd is om om die reden naar de huisarts te gaan.

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

Zwanger worden: hoelang duurt het?

Als je besluit dat je graag wilt proberen zwanger te worden, vraag je je waarschijnlijk meteen af: hoelang zou het duren? En het vervelende is: daar valt niet veel over te zeggen, omdat het flink kan verschillen. Bij sommige vrouwen is het na een maand raak, bij de meeste vrouwen duurt het langer. Gemiddeld is dertig procent van de vrouwen binnen drie maanden zwanger, zestig procent binnen een halfjaar en vijfentachtig procent binnen een jaar. Een deel van de vrouwen moet dus nog meer geduld hebben.

Advertentie

Er zijn verschillende redenen waarom snel zwanger raken niet lukt. En hoe langer het duurt, hoe moeilijker het kan zijn om het vol goede moed te blijven proberen. En er komt een moment dat het verstandig is om hiermee naar de huisarts te gaan.

Naar de huisarts

Als je een jaar bent gestopt met anticonceptie, een paar keer per week en ook rond je eisprong seks hebt en nog niet zwanger bent, is dit een goed moment om hierover een afspraak te maken bij de huisarts. En in sommige gevallen is het goed om meteen een afspraak te maken bij je huisarts:

 • Als je onregelmatig menstrueert.
 • Als je menstruatie uitblijft.
 • Als je ooit een buikoperatie of buikinfectie hebt gehad.
 • Als je medicatie gebruikt of bekend bent met een chronische ziekte.

De huisarts bekijkt samen met jou wat er aan de hand kan zijn. Hij kijkt naar je leeftijd, vraagt naar je leefstijl en die van je partner en hoe vaak en wanneer jullie vrijen. Intieme vragen, maar zo kan je huisarts wel kijken of je iets kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook kun je bij de huisarts de zaadkwaliteit (van je partner) laten onderzoeken.

De huisarts schat op basis van dat onderzoek in hoe groot de kans is dat je spontaan zwanger zult raken. Lijkt de kans dat dit in het komende jaar zal gebeuren groter dan dertig procent, dan kun je een halfjaar tot een jaar verder gaan met proberen. Is de kans kleiner dan dertig procent of vindt de huisarts onderzoek door een gynaecoloog nodig, dan kunnen jullie worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Dit is ook zo als je 38 jaar of ouder bent.

Advertentie

Kinderwensspreekuur

Behalve naar de huisarts, kun je ook naar een kinderwensspreekuur gaan bij een verloskundigenpraktijk. Je kunt dit al doen vanaf het moment dat je wilt proberen om zwanger te worden. De verloskundige geeft je persoonlijk advies over je gezondheid en hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Hier lees je wat het kinderwensspreekuur precies inhoudt en waar je terecht kunt.

Eisprong bepalen

Een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn omdat je eisprong uitblijft of dat je je eisprong mist door een onregelmatige cyclus. Je eisprong kan ook tijdelijk uitblijven door bijvoorbeeld stress, overgewicht, te veel afvallen of te weinig beweging. Indien je een menstruele cyclus hebt langer dan 21 dagen en korter dan 35 dagen, kun je er vanuit gaan dat je een eisprong hebt.

Zaadkwaliteit verbeteren

Het feit dat je niet zwanger raakt, kan natuurlijk ook aan de zaadkwaliteit liggen. Zoals we eerder al noemden: onderzoek bij de huisarts kan dit uitwijzen. Mocht je nog even met zo’n onderzoek willen wachten, dan kan je partner eerst kijken of hij nog iets kan doen om zijn sperma in topconditie te brengen. Hier vind je tips voor het verbeteren van de zaadkwaliteit. Side note: deze stappen kosten tijd. Als je je leefstijl aanpast, kan je ervan uitgaan dat dit na ongeveer drie maanden te zien is aan de zaadkwaliteit.

Tip: Acupunctuur kan zowel mannen als vrouwen helpen bij de vruchtbaarheid, ook in combinatie met een medisch traject om zwanger te worden.

Advertentie

Naar de gynaecoloog als je niet zwanger wordt

Als je door de huisarts bent doorverwezen naar een gynaecoloog, krijg je ook daar een uitgebreid gesprek. Dit is nodig om de eventuele oorzaak op te sporen en te bepalen welke onderzoeken zinvol zijn. Het kan zijn dat de gynaecoloog voorstelt om een echoscopie te maken, om je baarmoeder, eileiders en eierstokken te bekijken. Ook een baarmoederfoto kan een mogelijkheid zijn. Hierbij wordt met contrastvloeistof gekeken of je eileiders misschien zijn afgesloten of verkleefd. Hier kun je meer lezen over vruchtbaarheidsonderzoek.

Mogelijke oorzaken van niet zwanger worden

Voordat je een onderzoek hebt gehad, kun je natuurlijk nog niets zeggen over de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap. Die kunnen namelijk heel uiteenlopend zijn. Dit zijn mogelijke redenen

 • Geen of maar af en toe een eisprong
 • Verklevingen in de baarmoeder
 • Een hormoonstoornis
 • Verstopte of verkleefde eileiders, aan beide kanten
 • Vervroegd in de overgang
 • Je bent ouder dan 35 jaar
 • Je bent een DES-dochter (toen je moeder zwanger was van jou heeft ze het hormoon DES geslikt om een miskraam te voorkomen)
 • Roken en/of alcohol drinken
 • Ondergewicht of overgewicht
 • Afwijking in het zaad van je partner
 • Seksuele problemen

Is er iets aan te doen?

Bij veel van de bovenstaande problemen is er een oplossing mogelijk. Zo kun je, als je geen of maar zelden een eisprong hebt, een hormoon voorgeschreven krijgen dat de eisprong stimuleert. Ook bestaat natuurlijk de mogelijkheid om zwanger te worden door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF. Hierbij worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen, om vervolgens als embryo in de baarmoeder te worden teruggeplaatst. Hoewel dit zeker een optie kan zijn om kinderen te krijgen, is het goed je te beseffen dat zo’n medisch traject wel heel intensief is. Hier kun je meer lezen over alle verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen en wat ze precies inhouden.

Weer niet zwanger…

Je voelde het al aankomen: buikkrampen, moodswings en ja hoor, ongesteld. Of je bent overtijd en toch heb je een negatieve zwangerschapstest. Zodra duidelijk is dat je niet zwanger bent, is dat (even) een teleurstelling. De één laat het snel van zich afglijden, bij de ander zorgt het voor veel onzekerheid, zorgen en verdriet. Merk je dat dit bij jou (of je partner) gebeurt, dan is het geen gek idee om hier hulp bij te zoeken. Ook daarvoor kun je naar de huisarts gaan, of begeleiding van een psycholoog of coach zoeken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat gesprekken met je partner of vriendinnen of een online support groep je genoeg steun bieden.

Door erover te praten kun je hopelijk voorkomen dat er veel druk op het zwanger worden komt te liggen waardoor het kinderwenstraject extra zwaar voor jou en jouw partner wordt. Weet dat je lang niet de enige bent die hiermee worstelt.

Meerdere miskramen

Sommige vrouwen worden wel zwanger, maar blijven het niet. De zwangerschap eindigt dan in een miskraam. Overkomt dit je twee keer of vaker, dan spreek je van herhaalde miskramen. Dit is een reden om naar de huisarts te gaan. Meerdere miskramen achter elkaar komt voor bij twee tot vijf procent van de koppels.

Heb je voor de tweede keer een miskraam gehad, dan wordt vaak met bloedonderzoek geprobeerd de oorzaak te achterhalen. Soms krijg je ook een echo waarbij gekeken wordt naar je baarmoeder en eierstokken. Bij ongeveer vijftig procent van de vrouwen die meerdere miskramen krijgt, wordt de oorzaak achterhaald. Herhaalde miskramen kunnen bijvoorbeeld komen door een (erfelijke) chromosoomafwijking of stollingsafwijking bij de moeder. Daarnaast kan ook je leefstijl (denk aan: overgewicht, ondergewicht, roken, drugs en alcohol) invloed hebben op herhaalde miskramen. Net als je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op een miskraam.

In sommige gevallen kun je specifieke maatregelen nemen om een volgende miskraam te helpen voorkomen. Vergeet niet dat er, ook na meerdere miskramen, kans is dat je opnieuw zwanger raakt en dat het dan wel goed afloopt.

Een miskraam krijgen kan ontzettend zwaar en verdrietig zijn. Ook hierbij is het goed om er niet alleen mee te blijven rondlopen. Erover praten is misschien moeilijk, maar het helpt wel bij de verwerking. Praat met je partner, een vriendin, lotgenoten of vraag je verloskundige of huisarts of zij iemand kunnen adviseren.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Thuisarts

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier