Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom word ik niet zwanger?

Als je graag zwanger wilt worden, duurt elke maand dat het niet zo blijkt te zijn al snel te lang. Je vraagt je af: waarom word ik niet zwanger? Wij zetten de mogelijke oorzaken voor je op een rij en checkten wanneer het tijd is om om die reden naar de huisarts te gaan.

Zwanger worden: hoelang duurt het?

Als je besluit dat je graag wilt proberen zwanger te worden, vraag je je waarschijnlijk meteen af: hoelang zou het duren? En het vervelende is: daar valt niet veel over te zeggen, omdat het flink kan verschillen. Bij sommige vrouwen is het na een maand raak, bij de meeste vrouwen duurt het langer. Gemiddeld is dertig procent van de vrouwen binnen drie maanden zwanger, zeventig procent binnen een halfjaar en tachtig procent binnen een jaar. Een deel van de vrouwen moet dus nog meer geduld hebben.

Advertentie

Er zijn verschillende redenen waarom snel zwanger raken niet lukt. En hoe langer het duurt, hoe moeilijker het kan zijn om het vol goede moed te blijven proberen. En er komt een moment dat het verstandig is om hiermee naar de huisarts te gaan.

Naar de huisarts

Als je een jaar bent gestopt met anticonceptie, een paar keer per week en ook rond je eisprong seks hebt en nog niet zwanger bent, is dit een goed moment om hierover een afspraak te maken bij de huisarts. Ben je 35 jaar of ouder, dan kun je dit zelfs al doen na een halfjaar. En in sommige gevallen is het goed om meteen een afspraak te maken bij je huisarts:

 • Als je onregelmatig menstrueert
 • Als je menstruatie uitblijft
 • Als jij of je partner chlamydia heeft gehad
 • Als je ooit een buikoperatie of buikinfectie hebt gehad

De huisarts bekijkt samen met jou wat er aan de hand kan zijn. Hij kijkt naar je leeftijd, vraagt naar je leefstijl en die van je partner en hoe vaak en wanneer jullie vrijen. Intieme vragen, maar zo kan je huisarts wel kijken of je iets kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook kun je bij de huisarts de zaadkwaliteit (van je partner) laten onderzoeken.

De huisarts schat op basis van dat onderzoek in hoe groot de kans is dat je spontaan zwanger zult raken. Lijkt de kans dat dit in het komende jaar zal gebeuren groter dan veertig procent, dan kun je een halfjaar tot een jaar verdergaan met proberen. Is de kans kleiner dan dertig procent of vindt de huisarts onderzoek door een gynaecoloog nodig, dan kunnen jullie worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Dit is ook zo als je 38 jaar of ouder bent.

Kinderwensspreekuur

Behalve naar de huisarts, kun je ook naar een kinderwensspreekuur gaan bij een verloskundigenpraktijk. Je kunt dit al doen vanaf het moment dat je wilt proberen om zwanger te worden. De verloskundige geeft je persoonlijk advies over je gezondheid en hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Hier lees je wat het kinderwensspreekuur precies inhoudt en waar je terecht kunt.

Eisprong bepalen

Een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn omdat je eisprong uitblijft of dat je je eisprong mist door een onregelmatige cyclus. Je eisprong kan ook tijdelijk uitblijven door bijvoorbeeld stress, overgewicht, te veel afvallen of te weinig beweging. Wil je, voordat je verder onderzoek laat doen, weten of je een eisprong hebt en wanneer, dan kun je een ovulatietest doen. Je kunt deze test zelf kopen en thuis uitvoeren. Als je een eisprong hebt, weet je meteen wanneer je vruchtbare dagen precies zijn.

Zaadkwaliteit verbeteren

Het feit dat je niet zwanger raakt, kan natuurlijk ook aan de zaadkwaliteit liggen. Zoals we eerder al noemden: onderzoek bij de huisarts kan dit uitwijzen. Mocht je nog even met zo’n onderzoek willen wachten, dan kan je partner eerst kijken of hij nog iets kan doen om zijn sperma in topconditie te brengen. Hier vind je tips voor het verbeteren van de zaadkwaliteit. Side note: deze stappen kosten tijd, je kunt ondertussen ook alvast bedenken wanneer je naar een arts zou willen.

Tip: acupunctuur kan zowel mannen als vrouwen helpen bij de vruchtbaarheid, ook in combinatie met een medisch traject om zwanger te worden.

Naar de gynaecoloog als je niet zwanger wordt

Als je door de huisarts bent doorverwezen naar een gynaecoloog, krijg je ook daar een uitgebreid gesprek. Dit is nodig om de eventuele oorzaak op te sporen en te bepalen welke onderzoeken zinvol zijn. Het kan zijn dat de gynaecoloog voorstelt om een echoscopie te maken, om je baarmoeder, eileiders en eierstokken te bekijken. Ook een kijkoperatie kan een mogelijkheid zijn. Hierbij wordt met contrastvloeistof gekeken of je eileiders misschien zijn afgesloten of verkleefd. Hier kun je meer lezen over vruchtbaarheidsonderzoek.

Mogelijke oorzaken van niet zwanger worden

Voordat je een onderzoek hebt gehad, kun je natuurlijk nog niets zeggen over de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap. Die kunnen namelijk heel uiteenlopend zijn. Dit zijn mogelijke redenen:

 • Geen of maar af en toe een eisprong
 • Slechtere kwaliteit van je baarmoederslijmvlies
 • Een hormoonstoornis
 • Verstopte of verkleefde eileiders
 • Vervroegd in de overgang
 • Je bent ouder dan 35 jaar
 • Je bent een DES-dochter (toen je moeder zwanger was van jou heeft ze het hormoon DES geslikt om een miskraam te voorkomen)
 • Spanningen/stress
 • Roken en/of alcohol drinken
 • Ondergewicht of overgewicht
 • Afwijking in het zaad van je partner
 • De zaadcellen reageren niet goed op het slijmvlies in de baarmoedermond
 • Seksuele problemen

Is er iets aan te doen?

Bij veel van de bovenstaande problemen is er een oplossing mogelijk. Zo kun je, als je geen of maar zelden een eisprong hebt, een hormoon voorgeschreven krijgen dat de eisprong stimuleert. Ook bestaat natuurlijk de mogelijkheid om zwanger te worden door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF. Hierbij worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen, om vervolgens als embryo in de baarmoeder te worden teruggeplaatst. Voor veel stellen die niet spontaan zwanger worden is een dergelijke behandeling uiteindelijk de manier om toch een kind te krijgen. Wel is zo’n medisch traject intensief. Hier kun je meer lezen over alle verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen en wat ze precies inhouden.

Weer niet zwanger…

Je voelde het al aankomen: buikkrampen, moodswings en ja hoor, ongesteld. Of je bent overtijd en toch heb je een negatieve zwangerschapstest. Zodra duidelijk is dat je niet zwanger bent, is dat (even) een teleurstelling. De één laat het snel van zich afglijden, bij de ander zorgt het voor veel onzekerheid, zorgen en verdriet. Merk je dat dit bij jou (of je partner) gebeurt, dan is het geen gek idee om hier hulp bij te zoeken. Ook daarvoor kun je naar de huisarts gaan, of begeleiding van een psycholoog of coach zoeken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat gesprekken met je partner of vriendinnen je genoeg steun bieden.

Door erover te praten kun je hopelijk voorkomen dat er veel druk op het zwanger worden komt te liggen en het een beladen onderwerp wordt. Dat doet je seksleven geen goed en bovendien kan stress de kans dat je zwanger wordt verkleinen. Weet dat je lang niet de enige bent die hiermee worstelt.

Meerdere miskramen

Sommige vrouwen worden wel zwanger, maar blijven het niet. De zwangerschap eindigt dan in een miskraam. Overkomt dit je twee keer of vaker, dan spreek je van herhaalde miskramen. Dit is een reden om naar de huisarts te gaan. Eén tot drie procent van de vrouwen die zwanger raakt, krijgt hiermee te maken.

Heb je voor de tweede keer een miskraam gehad, dan wordt vaak met bloedonderzoek geprobeerd de oorzaak te achterhalen. Soms krijg je ook een echo om te kijken naar je baarmoeder en eierstokken. Bij ongeveer vijftien procent van de vrouwen die meerdere miskramen krijgt, wordt de oorzaak achterhaald. Herhaalde miskramen kunnen bijvoorbeeld komen door een (erfelijke) chromosoomafwijking of  stollingsafwijking bij de moeder. In sommige gevallen kun je specifieke maatregelen nemen om een volgende miskraam te helpen voorkomen. Vergeet niet dat er, ook na meerdere miskramen, kans is dat je opnieuw zwanger raakt en dat het dan wel goed afloopt.

Een miskraam krijgen kan ontzettend zwaar en verdrietig zijn. Ook hierbij is het goed om er niet alleen mee te blijven rondlopen. Erover praten is misschien moeilijk, maar het helpt bij de verwerking. Praat met een vriendin, je partner, lotgenoten of vraag je verloskundige of huisarts of zij iemand kunnen adviseren.

Bron: De Verloskundige, Thuisarts