Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom word ik niet zwanger?

De tijd verstrijkt en een zwangerschap blijft uit. Je vraag je af: waarom word ik niet zwanger? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn als je niet zwanger wordt.

Naar de huisarts of gynaecoloog

Ben je na een jaar bij je huisarts geweest en blijkt uit het gesprek dat je alles geprobeerd hebt om zwanger te worden, zal die je doorsturen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek. Sommige huisartsen zijn bereid zelf al enig onderzoek te doen voordat de gynaecoloog wordt ingeschakeld.

Advertentie

Overigens: ben je ouder dan 35, menstrueer je helemaal niet, is je menstruatie heel onregelmatig of heb je ooit een buikoperatie of een buikinfectie gehad? Dan hoef je niet per se een jaar te wachten voordat je naar je huisarts gaat en kun je ook eerder een afspraak maken.

Waarom word ik niet zwanger?

Waarom word ik niet zwanger? Na een uitgebreid gesprek met jou en je partner probeert de gynaecoloog om de eventuele oorzaak op te sporen. Bijvoorbeeld door een echoscopie te maken om je baarmoeder, eileiders en eierstokken te bekijken. Ook een kijkoperatie behoort tot de mogelijkheden. Hierbij wordt met contrastvloeistof getest of de eileiders zijn afgesloten of verkleefd.

De oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap kunnen heel verschillend zijn:

 • geen of maar af en toe een eisprong
 • de kwaliteit van je baarmoederslijmvlies
 • hormoonstoornis
 • verstopte of verkleefde eileiders
 • vervroegd in de overgang
 • je bent ouder dan 35 jaar
 • je bent een DES-dochter (tijdens de zwangerschap van jou heeft je moeder het hormoon DES geslikt om een miskraam te voorkomen)
 • spanningen/stress
 • te veel roken en/of drinken
 • afwijking in het zaad van je partner
 • de zaadcellen reageren niet goed op het slijmvlies in de baarmoedermond
 • seksuele problemen

Is er wat aan te doen?

Bij een aantal van de bovenstaande problemen kan de gynaecoloog een oplossing bieden. Soms is dat eenvoudig, soms is het wat lastiger. Zo kun je, als je geen of maar zelden een eisprong hebt, een hormoon voorgeschreven krijgen dat de eisprong stimuleert.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zwanger te worden ‘via een omweg’, met een IVF-behandeling bijvoorbeeld. Hierbij worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen, om vervolgens als embryo in de baarmoeder te worden teruggeplaatst.

Voor veel stellen is een dergelijke behandeling uiteindelijk dé uitkomst. Maar wie weet hoeft het bij jou wel helemaal niet zo ver te komen en is het alleen een kwestie van afwachten tot je zwanger bent.

Omgaan met dat gevoel

De teleurstelling over het feit dat je weer ongesteld geworden bent, kan licht zijn. Misschien flitst het een paar keer door je hoofd, maar denk je daarna al snel: volgende keer beter. Maar je kunt je er ook lang heel verdrietig door voelen. Belangrijk is dan dat je dat gevoel van je afpraat.

Leg het bijvoorbeeld voor aan je partner of aan iemand die net zo graag zwanger wil worden als jij, maar ook weer elke maand haar menstruatie krijgt. Het grote voordeel is dat je dan herkenning vindt. Zij weet precies wat je bedoelt.

Meerdere miskramen

Het kan ook zijn dat het wel lukt om zwanger te worden, maar dat zwanger blijven een probleem is. De zwangerschap eindigt dan in een miskraam. Krijg je 2 of meer miskramen, dan wordt gesproken van ‘herhaalde miskraam’. 1 tot 3 % van de vrouwen die zwanger raken, krijgt hiermee te maken.

Heb je voor de 2e keer een miskraam gehad, dan wordt vaak met bloedonderzoek geprobeerd de oorzaak te achterhalen. Soms krijg je ook een echo om te kijken naar je baarmoeder en eierstokken. Bij maar 15% van de vrouwen die meerdere miskramen krijgen wordt de oorzaak achterhaald. Herhaalde miskramen kunnen bijvoorbeeld komen door een (al dan niet erfelijke) chromosoomafwijking of een stollingsafwijking of immuunafwijkingen bij de moeder. Bij sommige van deze afwijkingen is het mogelijk maatregelen te nemen om een volgende miskraam te voorkomen.

Een miskraam krijgen is zwaar. Zeker als het vaker dan één keer gebeurt. Probeer, ook al is dat misschien moeilijk, erover te praten. Dat helpt bij de verwerking.

Bron: De Verloskundige, Thuisarts