Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Afwijkende hoofdliggingen

Ga je bevallen, dan ligt je baby in de ideale situatie in de achterhoofdsligging: met z’n achterhoofd richting je buik en de kin op de borst. Soms ligt een baby met z’n hoofd in een andere positie. Zo’n afwijkende hoofdligging kan complicaties geven tijdens de bevalling of ervoor zorgen dat je baby via een keizersnee wordt geboren.

Je baby draait zich om

Ben je zo’n 7 maanden zwanger, dan ligt je baby waarschijnlijk met z’n hoofdje (het grootste deel van z’n lichaam) achterin de baarmoeder omdat er daar meer ruimte is. Je baby ligt dan met z’n hoofd naar boven en de voetjes naar beneden. Wordt je baby groter en z’n hoofd zwaarder, dan draait hij zich als het goed is om en ligt hij vanaf dat moment met z’n hoofd naar beneden. Draait je kind na de 36e week van je zwangerschap niet meer om, dan heet dat een stuitligging.

Achterhoofdsligging

Draait je kind tijdig om, dan zit het achterhoofd van je kind als het goed is tegen je buik en heeft hij de kin op de borst. Dit is de meest ideale hoofdligging omdat je baby tijdens de bevalling zo het makkelijkst door het bekken past. De schedelbeenderen kunnen zo namelijk iets in elkaar schuiven (moulage) waardoor het hoofd iets kleiner wordt. De meeste baby’s (95%) liggen keurig in de achterhoofdsligging als de bevalling bevindt. De andere 5% ligt in een stuitligging of afwijkende hoofdligging.

Achterhoofdligging met verkeerde spildraai

Tijdens de spildraai hoort het achterhoofd van je baby meer naar voren te draaien. Soms gaat dit niet helemaal goed en draait het achterhoofd juist meer naar achteren. Hierdoor kan de baby niet zo makkelijk door het bekken. Als de verloskundige of gynaecoloog dit tijdig merkt, kan de baby vaak nog in de goede positie gedraaid worden. Een andere optie is dat de baby wordt geboren met behulp van een verlostang.

Voorhoofdsligging

Soms heeft een baby z’n hoofdje naar achteren gekanteld waardoor het voorhoofd op de baarmoedermond ligt. Ligt je baby in deze positie, dan is de kans groot dat hij geboren wordt via een keizersnede. Het hoofd van de baby is op deze manier bijna altijd te groot om door het bekken te passen.

Aangezichtsligging

Hierbij ligt je baby met het gezicht naar beneden, richting je baarmoedermond. Op deze manier is het hoofd meestal te groot voor het bekken en dit maakt de bevalling moeilijker en de kans op complicaties groter. Soms is het mogelijk om vaginaal te bevallen als de baby zo ligt, maar er wordt voor de zekerheid vaak voor een keizersnede gekozen.

Kruinligging

Ligt je baby in deze positie, dan ligt hij niet met het achterhoofd maar met z’n kruin naar beneden. Ook dit is geen goede positie, omdat het hoofdje ook zo vaak te groot is om door het bekken te passen. De meeste baby’s worden in het geval van een kruinligging geboren via een keizersnee.

Sterrenkijker

Ligt je baby met z’n gezicht richting je buik, dan noemen we dat een sterrenkijker. Meestal is bevallen in dit geval lastiger, al hoeft dit niet te betekenen dat je niet vaginaal kunt bevallen. Dit hangt af van de ligging en grootte van je baby.

Blog: De geboorte van een sterrenkijker