Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit zijn de bevallingstrends voor 2022

Het geboorteproces op zich verandert niet. Maar de ontwikkelingen in de geboortezorg wel, net als de manier waarop vrouwen graag willen bevallen. Deze tien bevallingstrends gaan we dit jaar (nog meer) zien.

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

1. Thuis bevallen

In 2020 nam het aantal thuisbevallingen toe en de kans is groot dat het dit jaar doorzet. De hoofdreden is corona: veel vrouwen zagen het door onderbezetting in het ziekenhuis, strenge regels en het risico om besmet te raken niet zitten om poliklinisch te bevallen. Wat ook meespeelt, is de positieve aandacht voor thuis bevallen in het afgelopen jaar. Romy Boomsma vertelde over haar prachtige thuisbevalling, Rens Kroes beschreef hoe haar dochter thuis in een liefdevolle omgeving (en na heel hard werken) werd geboren en realityster Channah Koerten liet met haar bevallingsvideo trots zien hoe ze staand in haar woonkamer haar kind op de wereld zette. Ook verschenen er boeken die het zelfvertrouwen van aanstaande moeders een flinke boost geven, zoals Mama’en van Nina Pierson en Mijn reis naar binnen van Anna Myrte Korteweg en Jilke Pet.

Advertentie

Bovendien blijkt uit Nederlands onderzoek dat het voor een vrouw zonder medische indicatie even veilig is om thuis met een verloskundige te bevallen, als in het ziekenhuis. Misschien wordt de Nederlandse thuisbevalcultuur, waar de afgelopen jaren steeds minder van overbleef, wel helemaal in ere hersteld: in december werd bekend dat ’t wordt toegevoegd aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. Lees hier meer over de keuze voor ziekenhuis of thuis.

2. Bevallen als een feminist

Oftewel: bewust keuzes maken voor je bevalling en daar de regie over nemen is ook een van de bevalling trends. Er zijn steeds meer cursussen die aanstaande ouders informeren over het belang van een goede bevallingservaring en de invloed die ze daar zelf op hebben. Het boek Bevallen als een feminist – Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn keuzes. van de Britse schrijfster Milli Hill kwam in november uit in Nederland en sluit daar helemaal bij aan.

Tip: Hier bestel je het boek van Milli Hill

Bovendien vroeg de Geboortebeweging met de actie #genoeggezwegen in november opnieuw aandacht voor negatieve bevalervaringen en de rol die de geboortezorg daarin speelt, en ook dat heeft veel ogen geopend. Vrouwen weten steeds beter dat ze het heft in handen kunnen nemen bij hun bevalling, ongeacht de omstandigheden. Dat het logisch is om zelf te willen beslissen over misschien wel de belangrijkste gebeurtenis in je leven. En dat dat júíst heel goed kan samengaan met vertrouwen in hun verloskundige of medisch team, en met gelijkwaardig overleg. Het vuurtje dat in 2020 is aangewakkerd, gaat in 2021 geheid warmer branden.

Advertentie

3. Doula

De doula past helemaal bij de bevallingstrends. Een belangrijke taak van een doula is aanstaande ouders informeren over hun keuzes en hen helpen helder te krijgen wat ze belangrijk vinden bij de bevalling. Een doula bemoeit zich niet met medisch beleid, maar kan ouders hier tijdens de bevalling wel uitleg over geven, bijvoorbeeld als zorgpersoneel in het ziekenhuis weinig tijd heeft. Dit kan ouders geruststellen en helpen beslissingen te nemen die bij ze passen.

Ook de toenemende aandacht voor het belang van een goede bevalervaring maakt dat de doula steeds populairder wordt. Ze blijft de hele bevalling bij je om je te helpen zoals jij fijn vindt. Ze zorgt voor een fijne sfeer, bewaakt je bubbel, kan je partner vertellen hoe hij jou het beste kan steunen, geeft massages, weet alles van ademhalingstechnieken en bevalhoudingen én heeft aandacht voor je emotionele welzijn. What’s not to like?

Tip: Dit zijn de voordelen van een doula

4. Hechtingsplan maken

Ook voor de ervaringen van de baby in de buik en rondom de geboorte komt steeds meer aandacht, omdat onderzoek aantoont hoeveel invloed dit heeft op het verdere leven. Nina Pierson maakte hier recent podcasts over met hoogleraar vroege ontwikkeling Tessa Roseboom en geboorteconsulent Anna Verwaal, en het boek Het hechtingsplan van verloskundige en coach Lonneke van Houten verscheen. Dit boek helpt ouders bewust na te denken over het hechtingsproces met hun baby en hoe ze dit zo gezond mogelijk kunnen laten verlopen. Hoe minder stress een baby ervaart in de buik, tijdens de bevalling en in de eerste tijd erna, hoe makkelijker het hechtingsproces gaat. In een hechtingsplan neem je punten op voor de bevalling en de kraamtijd, allemaal gericht op een veilige hechting. Een soort bevalplan-de-luxe, maar zeker geen overbodige luxe om na te denken over de band die je opbouwt met je baby en wat daarbij van invloed is.

Advertentie

Wat er allemaal in het kraamplan kan staan en hoe je ‘m schrijft, lees je hier.

5. De cordring

De cordring is een vrij nieuw alternatief voor de navelklem die in het standaard kraampakket zit. Het is een piepklein rubberen ringetje dat de navelstreng afklemt. Voor de baby voelt dit fijner dan een grote plastic klem, het ringetje is makkelijker schoon te houden en kan niet blijven haken bij het afdrogen of het uittrekken van kleertjes. De cordring is bij steeds meer verloskundigenpraktijken te koop, maar je kunt hem ook online bestellen.

6. De himalayazoutlamp

De meeste mensen hadden tot voor kort nog nooit gehoord van een himalayazoutlamp, maar daar heeft Rens Kroes verandering in gebracht. Ze kreeg nogal wat commentaar toen ze vertelde dat ze was bevallen bij het zachte licht van de zoutlamp, het zou aanstellerig hippiegedoe zijn. Maar ze heeft er ook veel vrouwen mee geïnspireerd en en dat maakt het lampje één van de bevalling trends van 2021. En zo gek is het niet: bij gedimd licht maak je makkelijker oxytocine aan, het hormoon dat zorgt voor weeën. Een zoutlamp geeft een warm, oranje-roze licht en ze zijn er met een waxinelichtje, maar ook met een stekker, voor als je in het ziekenhuis bevalt. Gezelliger dan een tl-bak, toch?

7. Bevallen in bad

Bevallen in water wint nog steeds aan populariteit en hoort daarom zeker ook bij de bevalling trends voor aankomend jaar. Voor thuis kun je een speciaal bevalbad huren of kopen en veel ziekenhuizen hebben inmiddels ook meerdere verloskamers met een bad. Zo niet, dan is het soms mogelijk om je eigen bevalbad mee te nemen.

Een badbevalling is net zo veilig als bevallen ‘op het droge’ en heeft allerlei voordelen. Veel vrouwen vinden het een verademing om de weeën op te vangen in warm water. Je bent gewichtloos (heel fijn met een zware buik!) en je kunt makkelijk elke houding aannemen die goed voelt. Zo kun je je lichaam voor je laten werken. Door de ontspanning van het warme water kun je bovendien beter bijkomen tussen de weeën door, het werkt pijnstillend en het stimuleert de aanmaak van bevallingshormonen.

Lees hier meer over hoe een bevalling in bad te werk gaat.

8. Verrassing!

Met steeds meer verloskundigenpraktijken die pretecho’s en standaard groei-echo’s aanbieden, zijn er genoeg mogelijkheden om je baby tijdens de zwangerschap te bekijken. En de gender reveals worden steeds spectaculairder Dat maakt ook dat sommige ouders juist graag een beetje mysterie in stand willen houden. Zij vragen de echoscopist bij elk bezoek om ze het geslacht van hun baby níét te vertellen. Met de dertienwekenecho die er komend jaar bijkomt, zou de trend om pas bij de geboorte te ontdekken of je een dochter of een zoon hebt best eens kunnen doorzetten.

9. Geboortehuis, geboortecentrum of -hotel

Wil je liever niet thuis bevallen, maar wel in een huiselijke setting, dan kun je in steeds meer steden kiezen voor een geboortehuis of geboortecentrum. Dit wordt ook wel een kraamhotel genoemd. De kamers zijn gezelliger dan de gemiddelde verloskamer, maar het geboortehuis is wel dichtbij of vaak zelfs op het terrein van een ziekenhuis. Je eigen verloskundige begeleidt je, net als bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling. Dit werd vorig jaar ook al een trend genoemd, maar gaat vast ook in 2021 bij de bevallings trends horen. Je hebt in een geboortehuis vaak meer bewegingsvrijheid dan in een ziekenhuis en er zijn vaak ook bevalbaden en een Elle Tens aanwezig. Mocht je een ruggenprik willen of als je bevalling om een andere reden medisch wordt, dan ben je zo in het ziekenhuis. Lees hier meer over bevallen in een geboortecentrum.

10. De TENS

Natuurlijke manieren om pijn te verminderen tijdens de bevalling blijven in opkomst. Zo hebben sommige ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken een Elle  TENS die vrouwen kunnen gebruiken, maar je kunt het apparaatje ook zelf huren. Het werkt met elektrodenplakkers op je rug en een bedieningsapparaatje waarmee je jezelf zachte, zoemende stroom-impulsen geeft. Dit zorgt voor de aanmaak van endorfine en verzwakt de pijnprikkel van de weeën. Het heeft helemaal geen bijwerkingen en je kunt het thuis gebruiken of meenemen naar het ziekenhuis. Ook bereiden vrouwen hun bevalling steeds vaker voor met acupunctuur of acupressuur, of diepe ontspanning bij een cursus hypnobirthing. Lees hier meer over verschillende vormen van natuurlijke pijnbestrijding.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu