Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Remifentanil als pijnbestrijding tijdens de bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt, kun je gebruikmaken van pijnbestrijding. Een van de opties is het gebruik van remifentanil. Maar hoe werkt dit medicijn precies en wat zijn de voor- en nadelen?

In samenwerking met expert

Ilse Dons-Sinke

Anesthesioloog

Wat is remifentanil?

Remifentanil is een morfine-achtige pijnstiller. Het haalt de pijn niet helemaal weg, maar het haalt wel de scherpe randen van de pijn af. Ook kalmeer je vaak van remifentanil. Het medicijn wordt al langer gebruikt tijdens operaties, maar is (nog) niet officieel geregistreerd voor de behandeling tijdens een bevalling. Wat het effect van remifentanil op je baby is, wordt nog onderzocht. De bijwerkingen die het kan hebben bij de moeder, kunnen tijdelijk effect hebben op de baby (zie verderop). Wat de effecten op de langere termijn zijn, is nog niet bekend.

Advertentie

Hoe werkt  remifentanil?

Voordat je remifentanil krijgt toegediend, maakt de verpleegkundige eerst een hartfilmpje (CTG) van je baby. Als alles in orde is, krijg je een infuus in je arm. Het infuus zit aangesloten op een pomp met een drukknop. Zo kun je zelf bepalen wanneer en hoe vaak je op de knop drukt om jezelf een dosis toe te dienen. Elke twee à drie minuten kun je op de knop drukken voor een dosis. Het beste is om tussen twee weeën op de knop te drukken. Zo wordt de pijn op het hoogtepunt van de volgende wee enigszins gedempt. Remifentanil heeft een beperkte werking, na twee tot vijf uur voel je het effect minder. Een kwartier vóór de geboorte stop je met het gebruik van remifentanil.

De pomp is begrensd. Dit betekent dat je jezelf geen overdosis remifentanil kunt geven. Jij bent de enige die op de knop mag drukken. De verpleegkundige, gynaecoloog, verloskundige, partner of iemand anders mogen niet op de knop drukken.

Lees meer: Zo voelt een wee écht

Elk ziekenhuis is anders

Remifentanil mag alleen in het ziekenhuis worden toegediend. Houd er rekening mee dat niet in alle ziekenhuizen remifentanil beschikbaar is. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen beleid op het gebied van pijnbestrijding bij een bevalling. Check dit daarom van tevoren, mocht je er gebruik van willen maken. Je verloskundige of gynaecoloog weet daar meer over. Als je thuis wilt bevallen, kun je geen gebruik maken van pijnmedicatie, dus ook niet van remifentanil.

Advertentie

Lees meer: De voor- en nadelen van thuisbevallen en in het ziekenhuis

Voor- en nadelen van remifentanil

Het gebruik van remifentanil heeft voor- en nadelen.

Voordelen van remifentanil

 • Remifentanil werkt snel, vaak al na een paar minuten.
 • Als een ruggenprik niet mag, je geen ruggenprik meer kunt krijgen of dit niet wilt, is remifentanil een alternatief – mits je dit in het ziekenhuis waar je bevalt kunt krijgen.
 • Jij bent degene die op de knop drukt om de medicatie toe te dienen, dus je hebt zelf de regie over de hoeveelheid.
 • Na de bevalling is remifentanil snel uit je bloed verdwenen.

Nadelen van remifentanil

 • Remifentanil heeft bijwerkingen: misselijkheid, jeuk en sufheid. Wel stoppen de bijwerkingen snel, zodra je stopt met het toedienen.
 • Het middel kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Je ademhaling kan trager worden. Heel zelden komt een ademstilstand voor. Als het zuurstofgehalte in jouw bloed minder wordt, krijgt je baby ook minder zuurstof.

  Jij en je baby moeten daarom tijdens het gebruik van dit middel continu in de gaten worden gehouden. Je moet aan een monitor liggen zodat je bloeddruk, polsslag, ademhaling en zuurstofgehalte voortdurend kunnen worden gecontroleerd.

  Advertentie
 • Met remifentanil moet je in bed blijven liggen en kun je niet staan of rondlopen. Je bewegingsvrijheid is beperkt.
 • Remifentanil geeft een minder intensieve pijnstilling dan een ruggenprik.

Nadelen remifentanil voor je baby

Remifentanil komt door de bloedbaan via de placenta ook bij je baby terecht. Je baby kan dus last krijgen van dezelfde (kortdurende) bijwerkingen. Als je vijftien minuten vóór de bevalling stopt met het toedienen, heeft je baby na de geboorte geen last meer van bijwerkingen.

Remifentanil en borstvoeding

Het ene ziekenhuis meldt dat je na het gebruik van remifentanil meteen borstvoeding mag geven, maar er zijn ook organisaties zoals deze verloskundigen die voorzichtiger zijn. Er wordt dan geadviseerd dat je de eerste 24 uur geen borstvoeding geeft. Ook melden deze verloskundigen dat nog niet goed is onderzocht welk effect remifentanil heeft op de borstvoeding. Vraag aan jouw verloskundige of gynaecoloog wat je het beste kunt doen.

Lees meer: Hier lees je meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling

Remifentanil versus pethidine

Pethidine is een ander morfine-achtig medicijn. Dit kun je niet zelf via een pompje toedienen, maar het wordt via een injectie in je bil of bovenbeen gegeven. Het neemt de pijn van de weeën niet weg, maar het verdooft wel de ergste pijn. Een ander verschil is dat remifentanil al binnen een paar minuten werkt. Pethidine heeft een half uur de tijd nodig om in te werken en werkt twee tot vier uur.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Antonius ziekenhuisApotheek.nl

Ilse Dons-Sinke

Anesthesioloog

Ilse Dons-Sinke is anesthesioloog in het Sophia Kinderziekenhuis Erasmus MC Rotterdam. Zij is gespecialiseerd in de anesthesie bij kinderen en zwangere patiënten. Haar voornaamste expertise ligt op het gebied van de obstetrische (zwangere) anesthesie.

Het Sophia Kinderziekenhuis is een academisch centrum dit houdt in dat of wel de baby of wel de zwangere patiënt een gecompliceerd of een heel specifiek probleem heeft waar speciale zorg voor nodig is. Ook geeft ze onderwijs aan verpleegkundige en artsen in opleiding.

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look