Waarom wordt pethidine gebruikt tijdens de bevalling?
Pethidine is een pijnstillende, morfine-achtige stof die je laat ontspannen. Het middel kan tijdens je bevalling zorgen voor minder pijn en daarmee rust. Dit kan ook een positieve invloed hebben op de ontsluiting. De pijnstiller verdooft niet helemaal. Je blijft de weeënpijn wel voelen, alleen een stuk minder. Sommige vrouwen worden er suf van of vallen in slaap. Niet bij iedere vrouw werkt het middel even goed.
Pethidine wordt meestal toegepast in de eerste fase (de latente fase) van de bevalling. Het kan alleen worden gegeven in een ziekenhuis, meestal voordat je 5 centimeter ontsluiting hebt. In België kreeg pethidine ooit de merknaam Dolantine. Inmiddels heet het daar Pethidine Sterop.
Lees ook: De ontsluitingsfase: wat gebeurt er per centimeter?
Liever andere pijnstilling
Artsen en verloskundigen geven meestal het advies om niet voor pethidine, maar voor alternatieve pijnbestrijding te kiezen. Andere behandelingen werken beter, zoals de ruggenprik of een pompje met remifentanil.
Wat is er mogelijk qua pijnbestrijding? En wat als je geen medicatie wilt, bijvoorbeeld omdat je thuis wilt bevallen? Hier lees je alle opties op een rij
Hoe wordt pethidine toegediend?
Tijdens de bevalling krijg je pethidine met een injectie in een spier. Meestal in je bil of bovenbeen.
Hoe snel werkt pethidine?
De pijnstiller werkt binnen een kwartier tot een halfuur. Dan merk je dat de pijn van de bevalling minder wordt. Pethidine werkt 2 tot 4 uur. Soms wordt daarna een tweede injectie gegeven.
Lees ook: De verschillende soorten weeën en hoe je ze het beste opvangt
Is pethidine verslavend?
Alleen als je pethidine langdurig gebruikt, is er kans op verslaving.
Is pethidine gevaarlijk voor de baby?
Voordat je pethidine krijgt, controleren de artsen of je baby de pijnstilling aankan. Het middel komt via de placenta ook bij je baby terecht. Hierdoor kan je baby net als jij versuft raken. Een gynaecoloog maakt daarom vooraf een hartfilmpje (cardiotocogram). Tijdens de bevalling houdt hij het hart van je baby goed in de gaten.
Zit de pethidine nog in het bloed van je baby als hij geboren wordt, dan kan hij last krijgen van ademhalingsproblemen en spierslapte. Je baby kan dan bijvoorbeeld minder goed aan de borst drinken. Je krijgt daarom alleen pethidine als de gynaecoloog verwacht dat de geboorte nog een paar uur duurt.
Gaat de bevalling sneller dan verwacht of heeft de baby alsnog ademhalingsproblemen? Dan krijgt hij hulp met ademhalen met een kapje op z'n mond. Ook kan hij een prik krijgen die de werking van pethidine tegengaat. Omdat het middel alleen in de eerste fase van de bevalling wordt toegepast, komt dat niet vaak voor.
Lees ook: Alles over natuurlijke pijnbestrijding
De voordelen van pethidine
-
Pethidine werkt ontspannend en pijnstillend. Dit kan een positieve invloed hebben op de ontsluiting.
-
Je kunt pethidine in elk ziekenhuis krijgen, er is geen anesthesist voor nodig.
De nadelen van pethidine
-
Het middel bereikt via de placenta ook de baby. Hij kan daardoor suf worden, en dat kan problemen opleveren met ademen.
-
Je maakt de bevalling minder bewust mee, omdat je er versuft van raakt.
-
Niet bij iedereen werkt het goed. Bij twee op de drie vrouwen helpt het niet goed tegen de pijn.
-
Je mag niet meer rondlopen als je eenmaal pethidine hebt gekregen. Doordat je suf bent, is het risico dat je valt te groot.
-
Je mag het niet gebruiken bij astma of in combinatie met sommige medicijnen.
Bijwerkingen pethidine
Pethidine kan naast sufheid ook andere bijwerkingen hebben. Je kunt misselijk of duizelig worden. Ook kun je hoofdpijn of jeuk krijgen.
Bronnen: De Verloskundige, Isala, Thuisarts