Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwanger vrouw ligt klaar om zich te laten strippen

Strippen: wat is het en hoe werkt het?

Strippen is een manier om te proberen de bevalling op gang te brengen. De verloskundige kan dit doen als je langer dan 41 weken zwanger bent en graag wilt bevallen. Het kan ervoor zorgen dat er weeën op gang komen. Hoe gaat strippen in z’n werk en zijn er ook nadelen?

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Waarom strippen?

Wanneer een zwangerschap langer dan 42 weken duurt, is er een heel kleine kans dat de placenta minder goed gaat functioneren, waardoor de baby in gevaar komt. Daarom geldt in de verloskunde de richtlijn om vrouwen vanaf 42 weken zwangerschap door te verwijzen naar de gynaecoloog om de bevalling kunstmatig in te leiden. Voor het zover is, kan je verloskundige – als jij dat wilt – proberen je te strippen, in de hoop dat dit de weeën op gang brengt.

Advertentie

Strippen is dus een manier om de bevalling in te leiden. Het is een minder ingrijpende manier dan een kunstmatige inleiding met weeënopwekkers. Door weeënopwekkers kunnen de weeën heftiger zijn dan wanneer ze spontaan op gang komen. Daarom willen veel vrouwen liever eerst proberen of ze gaan bevallen door te strippen. Strippen is een van de weinige methoden waarvan de effectiviteit is bewezen. Wanneer je 41 weken zwanger bent en al een beetje ontsluiting hebt, is er een redelijke kans dat je binnen 48 uur na het strippen weeën krijgt. Overigens is het bij deze zwangerschapstermijn heel aannemelijk dat je ook vanzelf, zonder te strippen, weeën had gekregen.

TIP! Bereid je voor op de bevalling met één van deze fijne boeken.

Hoe werkt strippen?

Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in je vagina. Via je baarmoederhals woelt ze de vliezen los van de baarmoederwand. Dit kan alleen als de baarmoedermond ‘rijp’ is en al wat openstaat. Door het strippen komt het hormoon prostaglandine vrij, dat zorgt voor het rijpen (verweken en verstrijken) van de baarmoedermond en weeën kan opwekken. Strippen duurt niet lang, gemiddeld een paar minuten.

Het strippen gebeurt vaak vanaf de 41e week. Voor de 41e week is het effect niet bewezen en lukt het vaak ook nog niet, omdat de baarmoedermond dan nog niet rijp genoeg is. De verloskundige doet meestal zelf het voorstel om je te strippen, maar je mag er ook om vragen. Ze kan dit bij haar op de praktijk doen of bij je thuis.

Advertentie

Voordelen van strippen

Uit een Nederlandse onderzoek uit 2006 bleek dat strippen zinvol kan zijn tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Het verkleint de kans dat je met 42 weken zwangerschap nog niet bent bevallen. Uit een ander onderzoek uit 2020 bleek dat 59,8% van de zwangeren beviel zonder te strippen en 72,3% met strippen. Ook bleek uit dit onderzoek dat strippen niet leidt tot minder ingrepen tijdens de bevalling en ook niet tot betere uitkomsten.

Hoewel er dus geen sterk bewijs is van de voordelen van strippen, kunnen die er wel zijn:

  • Het kan er na 41 weken zwangerschap voor zorgen dat de bevalling op gang komt.
  • Als je onrustig wordt van alleen maar afwachten, geeft strippen je het gevoel dat je iets kunt proberen.
  • Als de bevalling op gang komt na het strippen, hoef je niet meer na te denken over wel of niet kunstmatig inleiden.

Nadelen van strippen

Hoewel strippen een laagdrempelige ingreep is, kan het ook nadelen hebben. Je kunt erna last krijgen van wat bloedverlies. Ook kun je krampen en harde buiken krijgen, die niet ‘doorzetten’. Wel buikpijn en ongemak, maar dus nog geen weeën. Of wel beginnende weeën, die ook weer stoppen na een tijdje. Dat kan ervoor zorgen dat je bevalling een lange, vermoeiende aanloop heeft. Soms kunnen tijdens het strippen onbedoeld de vliezen breken. Als er daarna niet binnen 24 uur weeën op gang zijn gekomen, heb je wat ze in de verloskunde langdurig gebroken vliezen noemen. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog, meestal om de bevalling kunstmatig in te leiden.

Doet strippen pijn?

Of het strippen pijnlijk is, hangt er onder meer van af in hoeverre je lichaam al klaar is voor de bevalling. Als de baarmoedermond al wat naar voren ligt en een beetje openstaat, gaat het makkelijker dan wanneer de baarmoedermond nog naar achteren ligt en niet goed toegankelijk is. In het laatste geval is er ook erg weinig kans dat strippen effect heeft. Daarnaast heeft elke vrouw een andere pijngrens en gevoeligheid van de vagina. In de meeste gevallen ervaren vrouwen strippen als gevoelig, maar niet (erg) pijnlijk.

Advertentie

Is strippen hetzelfde als toucheren?

Een veelgestelde vraag is: is strippen hetzelfde als toucheren? Het antwoord is nee. Toucheren is een inwendig onderzoek waarmee de verloskundige of gynaecoloog kan controleren of je ontsluiting hebt, hoeveel centimeter dit is en hoe je baby in je bekken ligt. De overeenkomst tussen strippen en toucheren is dat de verloskundige of gynaecoloog bij beide ingrepen met zijn/haar vingers in je vagina gaat.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: de Verloskundige, Geboortecentrum Amsterdam

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu