Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Strippen: wat is het en hoe werkt het?

Strippen wordt door de verloskundige vaak als middel ingezet om de bevalling op gang te brengen als je over tijd bent. Het kan zorgen voor weeën. Wat is het, hoe werkt het en zijn er risico’s aan verbonden?

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Wanneer een zwangerschap langer dan 42 weken duurt, bestaat de kans dat de placenta minder goed gaat functioneren, waardoor de baby in gevaar komt. Daarom geldt de regel dat vanaf een zwangerschapsduur van 42 weken een vrouw naar het ziekenhuis wordt verwezen, waar de gynaecoloog kan beslissen om met bepaalde middelen de weeën op te wekken.

Advertentie

TIP! Bereid je voor op de bevalling met één van deze fijne boeken.

Waarom strippen?

Weeën die door een kunstmatige inleiding worden opgewekt, zijn vaak heftiger en langduriger dan bij een natuurlijke bevalling. Daarom zijn er verschillende methoden ontwikkeld om een natuurlijke bevalling nog vóór de 42 weken op gang te laten komen. Strippen is een van de weinige methoden waarvan de effectiviteit is bewezen. Wanneer je 41 weken zwanger bent, is er een redelijke kans dat je al een beetje ontsluiting hebt. Bovendien kan het binnen 48 uur al weeën opwekken.

Hoe werkt strippen?

Bij het strippen worden via de baarmoederhals met een of twee vingers de vruchtvliezen van de baarmoederwand losgewoeld. Dit kan alleen als de baarmoedermond ‘rijp’ is en al wat openstaat. Tijdens het strippen komt het hormoon prostaglandine vrij, een stofje dat het rijpen van de baarmoederhals bevordert en weeën kan opwekken. Strippen duurt niet lang, gemiddeld een paar minuten.

Het strippen gebeurt vaak vanaf de 41e week. Voor de 41e week kun je wel strippen, maar daarvan is het effect niet bewezen. De verloskundige doet meestal zelf het voorstel, maar je kunt het ook zelf ter sprake brengen. Het kan worden gedaan in de praktijk, maar ook bij jou thuis.

Advertentie

Vanaf 41 weken zinvol

Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Andere conclusies zijn:

  • Het maakt sowieso je baarmoedermond rijper
  • Na strippen is de kans groter dat je bevalling spontaan op gang komt
  • Vooral de eerste keer strippen is succesvol
  • Op de rest van de bevalling heeft het geen invloed
  • Strippen op zich geeft geen risico’s; je kunt echter wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen
  • Ook als je voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect

Doet strippen pijn?

Of het strippen pijnlijk is, hangt af van een aantal factoren. Is de baarmoedermond nog ver naar achteren gelegen of al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk? Daarnaast heeft elke vrouw een andere pijngrens en gevoeligheid van de vagina. In de meeste gevallen wordt strippen als gevoelig ervaren, niet als pijnlijk.

Zijn er risico’s?

Aan het strippen zijn geen risico’s verbonden. Wel kun je erna last hebben van vaginaal bloedverlies. Dit is onschuldig: het is tijdelijk en stopt vanzelf.

Is het hetzelfde als toucheren?

Een veelgestelde vraag is: is strippen hetzelfde als toucheren? Het antwoord is nee. Toucheren wordt door de verloskundige gedaan om te controleren hoeveel ontsluiting er is. Ook voelt de verloskundige zo hoe je baby ligt.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: de Verloskundige, Geboortecentrum Amsterdam

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website