
Uitgezocht: Poepen alle vrouwen tijdens de bevalling?
Eindelijk is het zover: de bevalling is begonnen. Maar dikke kans dat je, voordat je je baby eruit poept, eerst nog iets anders uitwerpt op het kraambed. Want alle vrouwen poepen tijdens de bevalling. Of toch niet? Onderzoeker Jojanneke Bastiaansen zoekt het uit.
Shit happens?
Nu vind ik een kleine pottenkijker niet meer zo erg, maar vóór mijn bevalling was ik groot fan van poepen met de toiletdeur dicht. Er zijn nou eenmaal dingen die anderen niet hoeven te zien (of ruiken). ‘Fun fact,’ zei een vriendin destijds. ‘Tijdens de bevalling poept iedereen. Zo, bam, op de verlostafel met Jan en alleman erbij.’ Kak, dacht ik toen. Dat wil ik helemaal niet weten. Maar nu vraag ik me toch af: is dat echt zo?
Tip: Deze fijne voedingskleding kun je dragen tijdens de bevalling
Push it
Tijdens de eerste weeën kun je meestal nog prima privé naar het toilet. Maar als je de tien centimeter ontsluiting nadert, is zo’n pitstop niet meer aan de orde. Dan heb je die bekkenbodemspieren ineens voor iets heel anders nodig: persen! Hoe dan? Nou, doen alsof je poept. Áls er nog wat ontlasting in het laatste stukje van je darm zit (de endeldarm), is het dus niet zo gek dat dit er dan uitkomt. Maar hoe vaak dat daadwerkelijk gebeurt? Ik moet mijn stinkende best doen om daar cijfers over te vinden.
Harde cijfers
Na uren geploeter stuit ik op een parel van een onderzoek uit de jaren tachtig*. Hier turfden de wetenschappers niet alleen zorgvuldig wie van de 113 persende vrouwen poepten, maar ze legden ook hun ontlasting langs een speciale meetlat. Die liep van herhaaldelijke drollen of diarree (categorie 3), en maximaal een drol of twee (categorie 2), naar hier en daar een minuscule keutel (categorie 1).
Harde cijfers
Ruim de helft van de vrouwen bleef in het heetst van de strijd ‘schoon’. Bij de anderen ging het vooral om makkelijk weg te vegen keutels uit de eerste categorie. Geen big deal dus. De meeste vrouwen hadden het niet eens door. Dat het geen probleem is dat verholpen moet worden, blijkt ook uit de schaarste van onderzoek naar bevalpoep.
Stinkende zaak
Wetenschappers voelden wél aandrang onderzoek te doen naar een omstreden remedie: het klysma. Daarbij krijgen vrouwen met beginnende weeën een slangetje vol vloeistof in hun poepgat om de ontlasting op te wekken. Dat zou niet alleen poepen tijdens de bevalling voorkomen, maar ook de kans op infecties en inscheuren verminderen. Toen experts verschillende onderzoeken op een rij zetten*, bleek dat een klysma misschien wel het poepen tijdens de bevalling iets vermindert, maar geen enkel medisch voordeel heeft voor bevallende vrouwen. Bovendien is het rete onprettig. Daarom raden specialisten het af.
Goede hoop
Verloskundigen kijken überhaupt niet op van een keutel. Die zien het vooral als een teken dat er goed wordt geperst. En je partner? Die is – net als jij – veel te druk met andere dingen. Geloof me.
Schijt aan
Het enige dat ik tijdens het persen dacht was “waaah!” en “onze baby komt er aan!”. En ja, daarbij belandden er ook wat keutels op tafel, samen met een shitload andere dingen. Gelukkig had ik er schijt aan. Ik was klaar voor het nieuwe leven. En geloof me, met een baby is je wereld sowieso full of shit.
1 Drayton & Reese (1989). Is anyone out there still giving enemas? Midwives, Research and Childbirth. www.doi.org/10.1007/978-1-4899-3119-1_7
2 Reveiz et al. (2013). Enemas during labour. Cochrane Database of Systematic Reviews. www.doi.org/10.1002/14651858.CD000330.pub4
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images.
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.