Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
wanneer bevallen

Wanneer komt de baby?

Veel vrouwen worden op het eind van hun zwangerschap ongeduldig: wanneer komt de baby nou? Vóór het einde van je 42e week zwangerschap moet-ie er zijn, anders is het advies om de bevalling in te leiden.

Advertentie

Gemiddelde zwangerschapsduur

Bij de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld. Alle ongeboren baby’s groeien de eerste 12 weken exact hetzelfde. Een gecertificeerd persoon kan met een echo nauwkeurig vaststellen hoe lang je zwanger bent. Op basis daarvan wordt je uitgerekende datum berekend. Maar niemand kan voorspellen of jij precies op die datum gaat bevallen. Dat hangt helemaal van jou en je baby af. Het is een samenspel tussen moeder en kind waardoor de bevalling op gang komt.

Uitgerekende datum berekenen

TIP! Zwanger? Zorg dat je genoeg zwangerschapskleding in huis hebt voor je groeiende buik.

Wanneer bevallen?

Het grote wachten op de bevalling is begonnen. Wáár. Blijft. Die. Baby?! Wees gerust. Maar 4% van de Nederlandse vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus tussen 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Overtijd ben je pas als je langer dan 42 weken zwanger bent.

Kan de baby er straks nog uit?

En dat kind maar groeien daarbinnen. Kan-ie er straks überhaupt nog wel normaal uit? Ter geruststelling: een olifantsdracht betekent niet dat je ook een olifantje baart. Een kind groeit de laatste periode in de buik maar zo’n 150 tot 200 gram per week, dus dat valt wel mee. Een reus hoef je, uitzonderingen daargelaten, niet te verwachten.

Advertentie

Begint de bevalling?

Je slijmprop verliezen kan een teken zijn dat de bevalling begint, maar het kan dan ook nog 2 weken duren. De baarmoedermond wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door een slijmprop. Als de baarmoeder uitrekt, komt de slijmprop los. Dat gaat gepaard met wat bloedverlies. Een goed teken, maar je hoeft niet meteen de verloskundige te bellen. (Wel als je blijft bloeden en er pijn bij krijgt, of als je minder beweging voelt.) Ook het feit dat je baby is ingedaald, zegt niks: het kan dan nog weken duren voordat-ie komt.

slijmpropTijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een slijmprop. 

Vliezen gebroken; de bevalling begint

Als de vliezen breken, begint in theorie de bevalling. Maar wanneer de baby daadwerkelijk komt, ligt aan de weeën. Dit duurt soms wel even. Wanneer het langer dan 24 uur duurt voordat de weeën komen, wordt de kans op infectie bij de baby groter en word je overgedragen aan de gynaecoloog. De baby wordt dan beter in de gaten gehouden en vaak worden er antibiotica toegediend tijdens de bevalling om de kans op infectie weer te verkleinen.

Zelf de bevalling opwekken

Er circuleren een hoop fabels over wat je kunt doen om de bevalling sneller te laten beginnen. Zoals het hart van een ananas eten, wonderolie drinken of jezelf een pittige maaltijd voorzetten. Dat heeft allemaal invloed op de werking van je darmen en soms kan dat de baarmoeder een zetje geven, maar het is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Advertentie

Helpt seks om de bevalling te laten beginnen?

Seks hebben is zo’n zelfde soort verhaal. In sperma zit progesteron (prostaglandine) en dat middel wordt soms ook in het ziekenhuis gebruikt om de baarmoedermond te verweken. Alleen: in sperma zit maar een klein beetje progesteron, dus de werking is minimaal. Mocht je tijdens de seks een orgasme krijgen, dan trekt je baarmoeder samen. Dat kan helpen, maar verwacht ook hier niet te veel van.

Strippen of prikken?

Acupunctuur en voetreflexmassage heeft bij een aantal zwangeren in mijn praktijk geholpen. Maar dat kan ook psychisch zijn geweest. De baarmoedermond strippen is het enige ‘natuurlijke’ middel dat de bevalling kan opwekken. De verloskundige probeert dan de vliezen voorzichtig los te woelen van de baarmoedermond; de behandeling lijkt nog het meest op het meten van de ontsluiting. Als het lukt komt er een hormoon vrij dat kan zorgen voor krampen, die op hun beurt voor weeën zorgen. Strippen heeft alleen niet altijd effect.

Als strippen niet lukt heeft de verloskundige of gynaecoloog nog een foefje waar je baby wellicht niet van terug heeft: de vliezen breken. Ze worden dan doorgeprikt met een soort haaknaaldje, waarna de bevalling in theorie binnen 24 uur begint.

Inleiden

Dat kind kan dwarsliggen wat-ie wil, uiteindelijk ‘verliest’ hij het toch. In Nederland is het zo dat je na 42 weken zwangerschap wordt ingeleid met de bedoeling je baby zo snel mogelijk geboren te laten worden. De bevalling wordt dan medisch genoemd, wat betekent dat het (in principe) in het ziekenhuis gebeurt en onder begeleiding van een gynaecoloog. Na 42 weken gaat de placenta minder goed functioneren, wat betekent dat je kind zo langzamerhand beter af is buiten de buik.

Bij het inleiden wordt de baarmoedermond gestimuleerd met een hormoongel of ballonnetje dat wordt ingebracht. Er worden krampen opgewekt die voor weeën zorgen of in elk geval de baarmoeder voorbereiden op actie. Weeënopwekkers via een infuus kunnen het laatste duwtje geven.

Bron: Verloskundige, GGD Utrecht, Maastricht UMC

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu