Deze week begint bij zwangerschapsdag 0 en loopt tot dag 7.
Volgende week: 1 week zwanger
Je baby bij de eerste week zwanger
Dit is de eerste week na je menstruatie en daarom zijn dit mogelijk de eerste dagen van een mogelijke zwangerschap. In de eerste week zwangerschap gebeurt er nog niet zo veel wat. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Nu ben je dus nog niet zwanger, maar toch wordt deze week gerekend als de eerste week zwangerschap.
Nog even samenvattend: om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren zal worden, wordt niet uitgegaan van het moment van bevruchting (je weet nooit precies wanneer dat is), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt ongeveer 38 weken.
Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting. Het kan ook best zijn dat je kind twee weken vóór de uitgerekende datum komt, of twee weken erna.
Jij bij de eerste week zwanger
Je bent nu nog niet zwanger, maar officieel is dit wel de eerste week dat je zwanger bent. Sterker nog: eigenlijk ben je de eerste twee weken van je zwangerschap nog niet zwanger. Hoe dat zit precies? De meeste baby's worden ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje (conceptie) geboren. Maar het is nu eenmaal gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot de bevruchting bij een zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent, kom je uit op ongeveer 40 weken zwangerschap.
Lees ook: Hoe lang duurt zwanger worden gemiddeld?
Praktisch bij de eerste week zwanger
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast goed op je gezond te gaan letten. Je weet tenslotte nooit wanneer de bevruchting plaatsvindt. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. En gezond houdt in dit geval in dat je alcohol vermijdt en stopt met roken. Dit vergroot de kans op een verminderde vruchtbaarheid.
Veel verloskundigenpraktijken geven tegenwoordig al advies vóórdat je zwanger wordt en over wat je moet doen in de eerste weken zwangerschap. Handig als je bijvoorbeeld meer wilt weten over gezonde en verantwoorde voeding. Maar ook als je meer informatie wilt over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen.
Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vertel hem dan dat je graag zwanger wilt worden. Want ook medicijnen kunnen mogelijk schade toebrengen aan het ongeboren kind.
Foliumzuur
Als je een kinderwens hebt, wordt aangeraden om al te beginnen met het slikken van o,5 mg foliumzuur. Foliumzuur voorkomt namelijk de kans dat je baby geboren wordt met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel.
Foliumzuur (vitamine B) vind je in bruinbrood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het goed om tijdens je zwangerschap supplementen te slikken, zeker ook tijdens de eerste week zwangerschap.
Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar in tabletten van 0,4 mg en 0,5 mg. Weet je al van tevoren dat je zwanger wilt worden? Begin dan vier weken voor de conceptie met het slikken van foliumzuur. Je kunt doorgaan met foliumzuur totdat je tien weken zwanger bent; daarna is het niet meer nodig.
Deze vitamines kun je goed gebruiken tijdens je zwangerschap:
Vruchtbare dagen berekenen
Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Elke maand zijn dat immers maar een paar dagen, namelijk de dagen rond je eisprong (ovulatie). Je kunt met een online tool of app (een online ovulatietest, zoals die van Ouders van Nu) je ovulatie berekenen.
Je kunt je vruchtbare dagen ook berekenen aan de hand een ovulatiekalender.
Prachtige animatie over de ovulatie
De ovulatie of de eisprong is het loskomen van een eitje uit de eierstok. Dit gebeurt maar één keer per menstruatiecyclus. In deze animatie is goed te zien hoe dat precies gaat.
Checklist bij de eerste week zwanger
Eet gezond en gevarieerd
Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Het Voedingscentrum adviseert om daarbij de Schijf van Vijf aan te houden. Dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Lees ook: tips hoe je sneller zwanger kunt raken.Skip roken, alcohol en drugs
Nee, het is geen verrassing, dat roken, alcohol en drugs niet goed voor je zijn, maar wist je dat dit er ook voor kan zorgen je minder snel zwanger kan raken. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook bij mannen vermindert roken, alcohol en drugs de vruchtbaarheid.
Hier vind je een handige checklist met álles wat je moet regelen tijdens je zwangerschap.
Volgende week: 1 week zwanger
Deze informatie is gericht op de gemiddelde ontwikkeling van een zwangerschap. Iedere zwangerschap is uniek, en elke vrouw ervaart haar zwangerschap op haar eigen manier en tempo. Als jouw zwangerschap anders verloopt, volg dan altijd de adviezen van je verloskundige of arts.
Bronnen: Thuisarts, Voedingscentrum