Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Symptomen zwangerschap week 6: wat kun je verwachten?

Die buik laat dan misschien nog even op zich wachten, maar vaak zijn er met 6 weken zwangerschap wel al heel wat andere kenmerken. Wat kun je verwachten? Wij zetten de meest voorkomende symptomen zwangerschap week 6 op een rijtje.

Advertentie

6 weken zwanger: je baby

Ook al weet je pas net dat je zwanger bent en merk je daar misschien nog weinig van, de baby in je buik groeit al in razend tempo. Waren er vorige week alleen nog maar stompjes te zien op de plaats waar de armen moeten komen, deze week heeft je kind al duidelijk armen. Over een paar dagen ontwikkelen zich aan de uiteinden van de armen ook de contouren van de handen. Ook het hoofd en gezicht krijgen steeds meer vorm. Er zijn al ogen, een neus, neusgaten en een mond. In allebei de kaken kun je al knopjes voor de melktanden terugvinden. Wel is het hoofd in verhouding met de rest van het lijf erg groot en dat zal nog een tijd zo blijven. Pas later in de zwangerschap wordt het lijf in verhouding wat groter.

Wat betreft de organen is het hart van je baby in verhouding groot. De aanleg van de hersenen en het ruggenmerg is bijna voltooid. Aan het einde van deze week zijn alle organen ontwikkeld. Nu moeten ze nog uitgroeien en hun definitieve plaats krijgen. Wist je trouwens dat je baby zijn eigen bloed aanmaakt en zelfs een andere bloedgroep kan hebben dan jij?

Symptomen zwangerschap week 6: misselijk

Het bekendste vroege zwangerschapssymptoom is misselijkheid. Logisch, want zo’n tachtig procent van de vrouwen heeft daar in het eerste trimester last van. Hoeveel verschilt enorm per persoon. Ben je vaak misselijk? Dit kun je doen:

Begin de dag rustig. Eet een cracker of beschuitje en drink een kop thee. Word je misselijk van drinken, eet dan eerst. Zet de avond van tevoren iets te eten en drinken klaar of vraag je partner een ontbijtje te halen, zodat je in bed kunt eten. Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt.

Advertentie

’s Nachts misselijk? Eet dan iets kleins voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld een bakje vanillevla. Sla geen maaltijden over en eet zo gezond mogelijk. Scherp gekruide en vette gerechten kun je nu beter mijden. Sinaasappelsap en koffie kunnen een misselijk gevoel opwekken. Geef je geregeld over? Dan kan het zijn dat je veel vocht kwijtraakt. Drink de hele dag kleine slokjes water.

Naar de huisarts met misselijkheid?

Slaapgebrek en spanning kunnen ervoor zorgen dat je je nog misselijker voelt. Soms helpt het om rust te nemen. Sommige zwangere vrouwen hebben baat bij pepermunt of zure snoepjes. Er zijn ook speciale zwangerschapslollies (‘Preggie Pops’) te koop, die verlichting zouden geven bij zwangerschapsmisselijkheid.

Als je echt niks kunt binnenhouden, neem dan twee uur lang helemaal niets, zelfs geen slokje water. Drink daarna een slokje en als dat goed gaat een halfuur later weer. Gaat dit goed, dan kun je gaan opbouwen: neem steeds vaker een slokje water. Probeer vervolgens appelsap en iets lichts als een beschuitje. Zodra je je weer misselijk begint te voelen, stop dan weer twee uur met eten en drinken. Op die manier gun je je maag helemaal rust. Helpt dit niet, ga dan naar je verloskundige of huisarts.

Heb je geen last van misselijkheid? Ook dat is heel normaal, maak je daar dus geen zorgen om.

Advertentie

Andere veelvoorkomende symptomen zwangerschap week 6

Zere of gevoelige borsten

Krijgen je borsten via je hormonen door dat je zwanger bent, dan gaan ze meteen aan de slag en dat kun je voelen: ze zijn gespannen en gevoelig. Sommige vrouwen hebben zelfs al pijn als hun borsten alleen licht worden aangeraakt. Het kan ook zo zijn dat je tepels meteen groter en donkerder worden en je borsten sneller groeien dan je buik.

Vaker plassen

Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG ervoor dat je vaker moet plassen dan normaal. Door hCG gaat er meer bloed naar je nieren en het zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc. Bovendien groeit je baarmoeder al flink en kan daardoor op je blaas drukken. Dat worden dus heel wat wc-bezoekjes.

Een ijzer- of metaalsmaak in je mond

Sommige vrouwen omschrijven het als een bittere, metaalachtige smaak of ‘bloedsmaak’, die ze soms zelfs in hun keel ‘proeven’. De smaak verdwijnt niet (of maar heel even) door iets te eten of de tanden te poetsen. Hoogstwaarschijnlijk komt de vreemde smaak door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens je zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van de geur- en smaakbeleving. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.

Een opgeblazen gevoel

Misschien merk je dat je buik al snel is opgezet. Dit komt niet door de baby in je buik, want die is nog piepklein. Een opgeblazen gevoel aan het begin van je zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, waardoor je darmen trager gaan werken. Daardoor kun je ook last krijgen van obstipatie en winderigheid.

Vermoeidheid

Heb je na een korte wandeling het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen? Of ben je ’s ochtends niet uit bed te krijgen en kun je op elk moment van de dag wel een powernap doen? Vermoeidheid is een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Logisch ook, want je lichaam is al op volle kracht aan het werk om je baby te laten groeien.

Hoofdpijn

In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of aan de achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door cafeïne-ontwenning of slaapgebrek.

Stemmingswisselingen

Hoewel je nog maar net zwanger bent, merk je misschien al aan je humeur dat je wat ‘wiebelig’ bent: het ene moment heb je de slappe lach, het andere moment kun je wel huilen en doe je dat ook. Een troost: daar kun je niks aan doen. Ook dit komt door de veranderende hormonen. Daarbij ben je in het begin van je zwangerschap wat vatbaarder voor stemmingswisselingen door gepieker (word ik wel een goede moeder? Moeten we verhuizen? Hoe zal de zwangerschap verlopen?), vermoeidheid en andere kwaaltjes.

6 weken zwanger en geen symptomen: kan dat?

Omdat tachtig procent van de vrouwen te maken krijgt met ochtendmisselijkheid, verwacht je misschien dat dit ook bij jou het geval zal zijn, maar dat hoeft niet. Sterker nog: sommige vrouwen hebben de eerste weken van hun zwangerschap (of nog langer) helemaal nergens last van. Ze voelen zich top. Superfijn, maar het kan ook zorgen voor onzekerheid: gaat het wel goed daarbinnen, omdat je nergens last van hebt? Als je verder geen klachten hebt als bloedverlies, is de kans groot dat het goed gaat met je baby. Trek je dus niet te veel aan van alle verhalen over zwangerschapskwaaltjes, want die kún je hebben, maar het hoeft niet.

Bron: Thuisarts