
Hoe lang ben ik nou zwanger?
Als iemand je vraagt hoe lang een voldragen zwangerschap duurt, zul je ongetwijfeld ‘9 maanden’ of ’40 weken’ antwoorden. Maar eigenlijk klopt dat niet. Hoe dat precies zit en hoe lang je nu echt zwanger bent, lees je hier.
38 of 40 weken zwanger
Als je zwanger bent, wordt er altijd gesproken over een zwangerschapsduur van 9 maanden of 40 weken. Dit wordt dan ook aangehouden door je verloskundige en gynaecoloog en op allerlei zwangerschapskalenders. De reden is dat er gerekend wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en dus niet vanaf de dag van de bevruchting, zo’n twee weken later als de eisprong (ovulatie) plaatsvindt.
De twee weken vóór de bevruchting worden dus meegeteld bij de duur van een gemiddelde zwangerschap. Dit betekent dus dat je eigenlijk geen 40, maar 38 weken zwanger bent.
Lees ook: Zo bereken je je menstruatiecyclus
Uitgerekende datum
Waarom wordt er dan niet gesproken over 38 weken zwangerschap in plaats van 40 weken? De reden dat de twee weken vóór de bevruchting worden meegeteld, is praktisch. De meeste vrouwen weten precies wanneer de eerste dag van hun laatste menstruatie was, terwijl maar heel weinig vrouwen weten wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden. Een eicel kan namelijk ook pas 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen (sperma) blijven verder soms wel drie dagen in leven, waardoor de bevruchting ook later pas kan hebben plaatsgevonden. Door vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie te rekenen, is het dus makkelijker om de uitgerekende datum te bepalen.
Tip! Bereken de uitgerekende datum met deze handige tool
Onregelmatige menstruatiecyclus
Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je heel nauwkeurig je uitgerekende datum berekenen. Maar als je onregelmatig ongesteld bent, kun je met de bovenstaande tool niet exact de uitgerekende datum bepalen. Je eisprong vindt dan niet altijd precies twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Hierdoor kan de berekening van de uitgerekende datum ernaast zitten.
Lees ook: Zo weet je wanneer je vruchtbaar bent
Termijnecho
Weet je niet meer precies wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was of word je onregelmatig ongesteld? Door middel van een termijnecho kom je erachter hoe oud je ongeboren baby is en wanneer je precies uitgerekend bent. Een termijnecho krijg je na een intakegesprek met de verloskundige. Meestal voert de verloskundige de termijnecho zelf uit, maar heeft ze geen echoapparatuur in huis dan word je doorverwezen. Over het algemeen krijg je een termijnecho tussen de 10 en 13 weken zwangerschap. In deze periode groeit elk vruchtje ongeveer gelijk, zodat de zwangerschapsduur nauwkeurig kan worden vastgesteld.
Lees meer: Alles wat je wil weten over de termijnecho
Betrouwbaarheid uitgerekende datum
Hoewel je ongetwijfeld uitkijkt naar de uitgerekende datum als je zwanger bent, pin je er niet op vast. Het is een slechts een indicatie wanneer je de baby kunt verwachten. Uiteindelijk bevalt maar ongeveer vier procent van alle vrouwen precies op deze dag. De meeste vrouwen bevallen als ze tussen de 37 en 42 weken zwanger zijn. Dat komt neer op drie weken vóór en twee weken na de uitgerekende datum.
Hoewel de uitgerekende datum dus zelden ook echt de dag van de bevalling is, is het toch belangrijk dat jij en je verloskundige of gynaecoloog weten wanneer je bent uitgerekend. Aan de hand van die datum kan er bekeken worden of je baby goed groeit en zich goed ontwikkeld. Ook maakt het duidelijk of de bevalling (te) vroeg begint of juist wat langer op zich laat wachten. Want als je vóór 37 weken of na 42 weken bevalt, kan dat risico’s opleveren voor jou en de baby.
Lees ook: Wat als je baby te vroeg (prematuur) wordt geboren?
Bron: Freya