Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
superfoetatie

Superfoetatie

Het is bijna niet voor te stellen, maar het is mogelijk om zwanger te worden terwijl je al zwanger bent. Dit heet superfoetatie en komt maar heel zelden voor.

Advertentie

Superfoetatie of superimpregnatie is een heel zeldzaam verschijnsel, bij dieren komt het iets vaker voor dan bij mensen. Om je een idee te geven: er zijn maar tien bekende gevallen van dit fenomeen bij de mens. In 2011 kwam er een geval van superfoetatie voor in Arkansas in Amerika. De 33-jarige Julia Grovenburg beviel twee keer op een dag, maar niet van een tweeling. Haar verhaal werd destijds breed uitgemeten in de internationale media en ontketende allerlei broodje aap-verhalen.

Zwanger = geen eisprong meer

Normaal gesproken zorgt een zwangerschap ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt. Het eitje dat bevrucht is, nestelt zich in de baarmoederwand waarna de baarmoederwand verdikt, zodat er zich geen ander bevrucht eitje kan nestelen. Ook creëert de baarmoeder een slijmprop, die een afsluiting van de baarmoederhals vormt waardoor sperma niet meer naar binnen kan.

Blijven ovuleren

Bij superfoetatie gaat dit anders. Een vrouw blijft dan tijdens haar zwangerschap ovuleren, waardoor er in een nieuwe cyclus een nieuw eitje bevrucht kan raken. Dit bevruchte eitje ziet vervolgens kans zich in de baarmoeder te installeren. En zo kan het dus voor komen dat een vrouw twee zwangerschappen tegelijkertijd heeft. Hoe dit precies kan gebeuren is niet duidelijk. Het zou kunnen dat een vruchtbaarheidsbehandeling het risico op superfoetatie vergroot, maar hard bewijs is er niet.

Geen tweeling

Hoe dicht de twee baby’s in een geval van superfoetatie qua leeftijd ook bij elkaar zitten, het is geen tweeling. De eitjes zijn in twee verschillende cyclussen bevrucht waardoor het twee aparte zwangerschappen zijn die op hetzelfde moment plaatsvinden. Zo kan het dus voorkomen dat de twee baby’s die op hetzelfde moment in baarmoeder zitten, twee verschillende vaders hebben. De baby’s komen tegelijkertijd ter wereld.

Advertentie

Dubbele baarmoeder

In het zeldzame geval van een dubbele baarmoeder is het mogelijk dat de baby in de ene helft van de baarmoeder op een ander moment geboren wordt dan de baby in de andere helft. Dieren hebben vaker een dubbele baarmoeder, waardoor superfoetatie bij hen meer voorkomt.

Superfecundatie

Het is ook mogelijk (wel heel erg zeldzaam), dat er meerdere eitjes in dezelfde ovulatieperiode op verschillende momenten bevrucht worden, dat heet superfecundatie. Een vrouw kan dan zwanger zijn van een tweeling van verschillende vaders.

Complicaties van superfoetatie

Een superfoetatie is extreem zeldzaam, en als het gebeurt zijn er meestal niet meer complicaties dan bij een ‘normale’ zwangerschap.

Bron: Researchgate

Advertentie
Redactioneel – Offer- Zonnebrand

Zonnebrand kids

Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen
Shop nu