Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Symptomen zwangerschap week 8: alles op een rij

Misschien voel je zo nu en dan wat ‘geduw’ in je buik: je baarmoeder is nu zo groot als een flinke sinaasappel en drukt daardoor tegen je blaas en darmen. En er zijn meer zwangerschapssymptomen waarvan je last kunt hebben. Weten welke? Wij zetten de meest voorkomende symptomen zwangerschap week 8 voor je op een rijtje.

Advertentie

8 weken zwanger: je baby

De spieren zijn nu zo ver ontwikkeld, dat je baby begint te bewegen. Met kleine schokjes komen zijn armen en benen in beweging. Hij kan wriemelen met zijn handen, die niet groter zijn dan een erwt en waar zelfs al vingers aan zitten. Niet dat je iets van die beweging voelt: daarvoor moet je nog even geduld hebben. Het lichaam en de ledematen van je baby krijgen steeds meer vorm. Dat komt doordat deze week de gewrichten ontstaan: schouders, ellebogen, knieën en heupen.

Zijn benen groeien en hij krijgt steeds meer een echt gezicht. Er is al een piepklein neusje, mondje en tongetje. Het hoofd van je baby groeit in sneltreinvaart. Het is nu bijna de helft van de totale lengte. Niet gek: er worden iedere minuut zo’n honderd hersencellen geproduceerd.

Symptomen zwangerschap week 8

Moe, moe en nog eens moe

Zere benen waar je ‘u’ tegen zegt en constant het gevoel alsof je in slaap kunt sukkelen of een hoofd vol watten hebt. Ben jij deze week moeër dan moe? Dat kan kloppen, want je lichaam staat nu volop in ‘standje zwanger’ en dat brengt heel wat verandering teweeg. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen en je bloedvolume neemt toe. Tel daar de emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, eventuele ochtendmisselijkheid en het is duidelijk dat al deze veranderingen veel energie kosten en je je dus vaak moe voelt. Lekker met de benen omhoog zodra het kan en je vooral niet te druk maken. Rond dertien weken neemt bij de meeste vrouwen de vermoeidheid weer af.

Een opgeblazen gevoel óf een buikje

Misschien had je de afgelopen weken al een opgeblazen gevoel, maar rond deze termijn is het heel normaal als je buik ook echt al iets opzet. Dat is niet je baby, maar komt door je darmen die een andere plek zoeken nu je baarmoeder groeit. Daarbij zorgt je veranderde hormoonhuishouding ervoor dat je darmen trager werken en je dus ook last kunt hebben van obstipatie en winderigheid. Een échte babybuik is het nog niet, maar het begin is er.

Advertentie

Cravings

Was je eerst een fervent koffiedrinker of vleeseter, dan kan het zijn dat je rond deze tijd van je zwangerschap opeens niks meer van koffie of vlees moet hebben. Die veranderingen komen doordat je beter ruikt én doordat je smaak verandert tijdens je zwangerschap. Sommige vrouwen hebben daarbij cravings: ze krijgen een onweerstaanbare trek in iets specifieks. En nee, dat hoeven geen zure bommen te zijn. Veel vrouwen krijgen bijvoorbeeld trek in zuivelproducten of verse jus d’orange. Sommige mensen menen dat dit komt doordat je lichaam aangeeft waaraan het op dat moment behoefte heeft: aan vitamine C of calcium bijvoorbeeld. Toch is het wetenschappers tot nu toe niet gelukt om aan te tonen dat dit ook echt zo is. Hoe het ook zit: wees lief voor jezelf en geef af en toe gewoon toe aan je cravings.

(Ochtend)misselijkheid

Het grootste deel van de vrouwen krijgt er helaas mee te maken. Sommigen zijn alleen misselijk en voelen zich beter als ze snel iets eten, anderen moeten ook overgeven. Heb je last van misselijkheid? Vermijd dan koolzuurhoudende dranken en koffie, eet in kleine hoeveelheden of probeer eens liggend in bed te eten. Ook iets lichts eten kan helpen: een droge cracker of beschuitje. Hou je echt niks binnen? Eet of drink dan twee uur helemaal niks en neem daarna een slokje water. Gaat dat goed? Neem dan steeds iets meer water.

Duizeligheid

Misschien heb je er alleen last van als je snel opstaat, misschien vaker gedurende de dag: duizeligheid is een veelvoorkomend symptoom zwangerschap week 8. Het kan meerdere oorzaken hebben. Zo kun je duizelig worden omdat je een lage bloeddruk hebt. Meestal zakt je bloeddruk pas later in je zwangerschap, maar als je altijd al een lage bloeddruk had, kun je er nu extra last van krijgen.

Een andere oorzaak van duizeligheid is een lage bloedsuiker. Tijdens je zwangerschap verbruikt je lichaam veel energie. Hierdoor kan je suikerspiegel sterker gaan schommelen, met misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid als resultaat. Een andere reden voor duizeligheid is bloedarmoede. De meeste verloskundigen checken je ijzergehalte daarom aan het begin van je zwangerschap.

Advertentie

Heb je last van duizeligheid? Probeer alle mogelijke oorzaken dan te tackelen door rustig op te staan, niet te veel stil te zitten, zes keer per dag kleine beetjes te eten en hierbij te kiezen voor ijzerrijk krachtvoer: eet volkorenbrood, volkorenpasta, noten, gedroogd fruit en peulvruchten. Ook appelstroop is rijk aan ijzer en je kunt speciale ‘ijzerdrankjes’ kopen. Ben je al eens flauwgevallen? Waarschuw de mensen in je omgeving dat dit kan gebeuren en ga meteen zitten als je duizelig wordt.

Zere of gevoelige borsten

Krijgen je borsten via je hormonen door dat je zwanger bent, dan gaan ze meteen aan de slag en dat kun je voelen: ze zijn gespannen en gevoelig. Logisch, want al aan het begin van je zwangerschap kunnen ze flink groeien: soms wel een hele cupmaat. Zorg daarom dat je goed passende beha’s hebt of schaf zwangerschapsbeha’s of voedingsbeha’s aan die ‘meegroeien’. Die laatste komen later ook van pas als je borstvoeding wilt geven.

Plasmarathon

Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG ervoor dat je vaker moet plassen dan normaal. Door hCG is er een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren en het zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc. Bovendien groeit je baarmoeder vanaf deze week ook al flink en kan die op je blaas drukken. Dat worden dus heel wat wc-bezoekjes.

Moodswings

Hoewel je nog maar net zwanger bent, merk je misschien al aan je humeur dat je wat ‘wiebelig’ bent: het ene moment heb je de slappe lach, het andere moment kun je wel huilen en doe je dat ook. Een troost: daar kun je niks aan doen. Ook dit komt door de hormonen. Daarbij ben je in het begin van je zwangerschap wat vatbaarder voor stemmingswisselingen door gepieker (word ik wel een goede moeder? Moeten we verhuizen? Hoe zal de zwangerschap verlopen?), vermoeidheid en andere kwaaltjes.

8 weken zwanger en geen symptomen: kan dat?

Omdat tachtig procent van de vrouwen te maken krijgt met ochtendmisselijkheid, verwacht je misschien dat dit ook bij jou het geval zal zijn, maar dat hoeft niet. Sterker nog: sommige vrouwen hebben de eerste weken van hun zwangerschap (of nog langer) helemaal nergens last van. Ze voelen zich top. Superfijn, maar het kan ook zorgen voor onzekerheid: gaat het wel goed daarbinnen, omdat je nergens last van hebt? Als je verder geen klachten hebt als bloedverlies, mag je ervan uitgaan dat het goed gaat met je baby. Trek je dus niet te veel aan van alle verhalen over zwangerschapskwaaltjes, want die kún je hebben, maar het hoeft niet.

Bron: Verloskundigenpraktijk Ypenburg