Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

26 weken zwanger

Je bent nu tussen de 26 weken zwanger en 27 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk voor je kunnen zijn als je 26 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 26 begint bij zwangerschapsdag 182 en loopt tot dag 189. Het is je 27ste zwangerschapsweek.

Tip! Fijne zwangerschapskleding shop je direct via deze link.

26 weken zwanger: je baby

Je kunt vanaf 26 weken steeds meer contact maken met je kind. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert, lukt het waarschijnlijk wel.

Tip: 7 manieren om je baby te laten schoppen in de buik.

Advertentie

26 weken zwanger

Is het gelukt, dan kun je zelfs al een spelletje doen met je kind door je hand telkens een stukje te verschuiven. Je baby komt dan steeds opnieuw naar je hand toe om zich ertegenaan te vleien. Dit contact maken leer je ook bij haptonomie.

Meestal kan de verloskundige nu precies voelen waar het hoofd en de billen van je baby zitten. Ligt hij in een stuit? Dan kan het zijn dat hij voortdurend op je blaas trappelt.

De tandjes kunnen zich vanaf deze week gaan ontwikkelen, net als de ‘takken’ in de longen. Daarnaast worden de longen klaargestoomd om zich straks te kunnen vullen met lucht. Ook de hersenen groeien snel in deze fase. Met 26 weken zwanger is het gewicht van je baby al 760 gram.

Advertentie

Animatie 26 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

26 weken zwanger: jij

Dit is de laatste week van het tweede trimester. Je uitgerekende datum is al over 14 weken. Het aftellen kan nu dus echt beginnen. Moet je wel erg veel plassen en doet het ook pijn, dan kun je een blaasontsteking hebben. Dat is een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan vaak ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dicht bij je vagina zit. Tijdens je zwangerschap ben je nog gevoeliger voor zo’n infectie omdat je afweer verminderd is. Veel drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Laat bij aanhoudende klachten de urine even nakijken door je arts.

Misschien voel je je af en toe wat duizelig en licht in je hoofd. Dit komt door je zwangerschap. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor je bloed trager stroomt en je bloeddruk even kan zakken als je te snel opstaat. Rustig aan dus!

26 weken zwanger: darmklachten

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van darmklachten, zoals obstipatie of juist diarree. Doordat je baarmoeder groeit, worden de darmen naar de zij- en bovenkant gedrukt. Hierdoor zijn ze gevoeliger en werken ze langzamer met darmklachten tot gevolg. Het is voor iedereen belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen, maar als je zwanger bent moet je er extra op letten dat je genoeg drinkt om niet uit te drogen.

Jij hebt niet alleen zelf meer vocht nodig, maar je baby heeft ook vocht nodig om goed te kunnen groeien. Goed blijven eten en drinken (het liefst geen cafeïne) is dus het advies bij darmklachten.

Heb je met 26 weken zwanger buikpijn in je onderbuik? Dat kan bandenpijn zijn.
Rond de twintig weken zwangerschap kan bandenpijn veranderen in een zeurende en soms stekende pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder. Die pijn trekt soms door naar je onderrug, schaambot, vagina en je schaamlippen. Je schaambot kan gekneusd aanvoelen.

Waarom je koffie en thee beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap

26 weken zwanger: schoonheidskwaaltjes

Daarnaast kun je vanaf week 26 van je zwangerschap te maken krijgen met typische schoonheidskwaaltjes. Couperose is er een van. Dit zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Helaas is er niet veel aan te doen. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te beperken. Na je zwangerschap trekt het vanzelf weg.

Ook je nagels kunnen nu sneller afbreken dan anders. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam. Masseer een nagelcrème in en lak je nagels met een verstevigende nagellak. Heb je opeens meer last van wallen? Misschien kom je toch niet aan voldoende rust. Ga eens een avondje extra vroeg naar bed. Een ijsklontje op je ogen helpt ook.

Je huid verzorgen als je zwanger bent: zo doe je dat.

26 weken zwanger: de 3D-echo

Wil je alvast spieken hoe je baby er ongeveer uit komt te zien? Echopraktijken raden aan dan in je derde trimester een 3D-echo te laten maken. Je baby krijgt vanaf nu namelijk steeds meer onderhuids vet en daardoor krijgt hij steeds meer het gezicht dat je na de geboorte eindelijk kunt zien.

Pretecho-moment bij 26 weken zwanger

Tot ongeveer 26 weken is je baby tijdens een echo in één beeld te vangen. Daarom is dit voor veel mensen het perfecte moment voor een pretecho in 3D of 4D. Leuk voor later!

Vaderschap registeren

Als je getrouwd bent, hoef je niets te regelen om je kind te erkennen. Zijn jullie niet getrouwd, dan is je partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Dit geldt ook als jullie wel een samenlevingscontract hebben. Bij de burgerlijke stand kunnen jullie samen de erkenning van het vaderschap laten opmaken.

Als je dat met 26 weken doet, laat je op tijd het vaderschap registeren. Dan is hij niet alleen de biologische, maar ook de juridische vader. Hiervoor moeten jullie samen naar het gemeentehuis (vergeet de paspoorten of identiteitskaarten niet). Bij de erkenning van jullie ongeboren kind kun je de achternaam vastleggen. Als je partner het kind niet voor de geboorte heeft erkend, krijgt jullie baby automatisch jouw achternaam.

Lees ook: zo zit het met vaderschapsverlof en partnerverlof

Ook interessant als je 26 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Rechtspraak, Rijksoverheid, Lalecheleague

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier