26 weken zwanger

26 weken zwanger

Je bent nu tussen de 26 en 27 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 26 weken zwanger bent.

Je baby is nu 34 centimeter lang en weegt 800 gram. Hij heeft de grootte van een bloemkool.

26 weken zwanger: je baby

Je kunt nu steeds meer contact maken met je kind. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert, lukt het waarschijnlijk wel.

26 weken zwanger

Is het gelukt, dan kun je zelfs al een spelletje doen met je kind door je hand telkens een stukje te verschuiven. Je baby komt dan steeds opnieuw naar je hand toe om zich ertegenaan te vleien. Dit contact maken leer je ook bij haptonomie.

Meestal kan de verloskundige nu precies voelen waar het hoofd en de billen van je baby zitten. Ligt hij in een stuit? Dan kan het zijn dat hij voortdurend op je blaas trappelt.

De tandjes kunnen zich vanaf deze week gaan ontwikkelen, net als de ‘takken’ in de longen.

26 weken zwanger: jij

Dit is de laatste week van het tweede trimester. Moet je wel erg veel plassen en doet het ook pijn, dan kun je een blaasontsteking hebben. Dat is een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dicht bij je vagina zit. Tijdens je zwangerschap ben je nog gevoeliger voor zo’n infectie omdat je afweer verminderd is. Veel drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Laat bij aanhoudende klachten de urine even nakijken door je arts.

Misschien voel je je af en toe wat duizelig en licht in je hoofd. Dit komt door je zwangerschap. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor je bloed trager stroomt en de bloeddruk even kan zakken als je te snel opstaat. Rustig aan dus!

Darmklachten

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van darmklachten, zoals obstipatie of juist diarree.  Doordat je baarmoeder groeit, worden de darmen naar de zij- en bovenkant gedrukt. Hierdoor zijn ze gevoeliger en werken ze langzamer met darmklachten tot gevolg. Het is voor iedereen belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen, maar als je zwanger bent moet je er extra op letten dat je genoeg drinkt om niet uit te drogen. Je hebt niet alleen zelf meer vocht nodig, maar je baby heeft ook vocht nodig om goed te kunnen groeien. Goed blijven eten en drinken (het liefst geen cafeïne)  is dus het advies bij darmklachten. Koffie en thee tijdens de zwangerschap

Schoonheidskwaaltjes

Daarnaast kun je nu te maken krijgen met typische schoonheidskwaaltjes. Couperose is er een van. Dit zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Helaas is er niet veel aan te doen. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te beperken. Na je zwangerschap trekt het vanzelf weg. Ook je nagels kunnen nu sneller afbreken dan anders. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam. Masseer een nagelcrème in en lak je nagels met een verstevigende nagellak. Heb je opeens meer last van wallen? Misschien kom je toch niet aan voldoende rust. Ga eens een avondje extra vroeg naar bed. Een ijsklontje op je ogen helpt ook.
Je huid verzorgen als je zwanger bent: zo doe je dat.

Video: De keizersnede: hoe, wat en waarom?

Vaderschap registeren

Als je getrouwd bent, hoef je niets te regelen om je kind te erkennen. Zijn jullie niet getrouwd, dan is je partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Dit geldt ook als jullie wel een samenlevingscontract hebben. Bij de burgerlijke stand kunnen jullie samen de erkenning van het vaderschap laten opmaken.

Als je dat nu doet, laat je op tijd het vaderschap registeren. Dan is hij niet alleen de biologische, maar ook de juridische vader. Hiervoor moeten jullie samen naar het gemeentehuis (vergeet de paspoorten of identiteitskaarten niet). Bij de erkenning van jullie ongeboren kind kun je de achternaam vastleggen. Als je partner het kind niet voor de geboorte heeft erkend, krijgt jullie baby automatisch jouw achternaam.
Lees ook: zo zit het met vaderschapsverlof en partnerverlof