26 weken zwanger

26 weken zwanger

Je bent nu tussen de 26 en 27 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 26 weken zwanger bent.

Je baby is nu 34 centimeter lang en weegt 800 gram.

26 weken zwanger: je baby

Je kunt nu steeds meer contact maken met je kind. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert, lukt het waarschijnlijk wel.

Is het gelukt, dan kun je zelfs al een spelletje doen met je kind door je hand telkens een stukje te verschuiven. Je baby komt dan steeds opnieuw naar je hand toe om zich ertegenaan te vleien. Dit contact maken leer je ook bij haptonomie.

26 weken zwanger: jij

Moet je wel erg veel plassen en doet het ook pijn, dan kun je een blaasontsteking hebben. Dat is een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dicht bij je vagina zit. Tijdens je zwangerschap ben je nog gevoeliger voor zo’n infectie omdat je afweer verminderd is. Veel drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Laat bij aanhoudende klachten de urine even nakijken door je arts.

Misschien voel je je af en toe wat duizelig en licht in je hoofd. Dit komt door je zwangerschap. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor je bloed trager stroomt en de bloeddruk even kan zakken als je te snel opstaat. Rustig aan dus!

Daarnaast kun je nu te maken krijgen met typische schoonheidskwaaltjes. Couperose is er een van. Dit zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Helaas is er niet veel aan te doen. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te beperken. Na je zwangerschap trekt het vanzelf weg. Ook je nagels kunnen nu sneller afbreken dan anders. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam. Masseer een nagelcrème in en lak je nagels met een verstevigende nagellak. Heb je opeens meer last van wallen? Misschien kom je toch niet aan voldoende rust. Ga eens een avondje extra vroeg naar bed. Een ijsklontje op je ogen helpt ook.

Video: De keizersnede: hoe, wat en waarom?

Vaderschap registeren

Als je getrouwd bent, hoef je niets te regelen om je kind te erkennen. Zijn jullie niet getrouwd, dan is je partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Dit geldt ook als jullie wel een samenlevingscontract hebben. Bij de burgerlijke stand kunnen jullie samen de erkenning van het vaderschap laten opmaken.

Als je dat nu doet, laat je op tijd het vaderschap registeren. Dan is hij niet alleen de biologische, maar ook de juridische vader. Hiervoor moeten jullie samen naar het gemeentehuis (vergeet de paspoorten of identiteitskaarten niet). Bij de erkenning van jullie ongeboren kind kun je de achternaam vastleggen. Als je partner het kind niet voor de geboorte heeft erkend, krijgt jullie baby automatisch jouw achternaam.