Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

27 weken zwanger

Je bent nu tussen de 27 weken zwanger en 28 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 27 zwanger begint bij dag 189 en loopt tot dag 196. Het is je 28ste zwangerschapsweek.

27 weken zwanger: je baby

Tot nu toe was het hoofd van je baby in verhouding tot het lijf veel te groot. Nu is de verhouding net zoals bij de geboorte. Het spijsverteringskanaal van je baby was al klaar, maar met 27 weken beginnen ook de smaakpapillen zich te ontwikkelen. Het kraakbeen van je kind begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al behoorlijk stevig worden. De schedel is gelukkig wel zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

27 weken zwanger

Als je 27 weken zwanger bent, begint de groeispurt: je baby, maar ook jij zullen vanaf nu iedere week aankomen. De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit minimaal in de lengte.

Advertentie

Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Met 27 weken zwanger is het gewicht van een zoon in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram. Deze getallen gelden alleen voor een eerste zwangerschap.

Lees ook: Dit leert een schoppende baby in de buik

Animatie 27 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

27 weken zwanger: jij

Het derde trimester is aangebroken. Lang zitten wordt lastiger. Met een kussen onder in je rug en eentje onder je voeten hou je het langer vol. ’s Nachts kan opeens een pijnlijke kramp in je kuiten schieten. Strek je tenen en masseer je pijnlijke spier. Slaap je slecht omdat je buik in de weg zit? Een voedingskussen in bed waar je een been en je buik op laat rusten kan een uitkomst zijn. Een gewoon kussen tussen je knieën kan ook.

Waarom een voedingskussen nu al onmisbaar is

Rare dromen bij 27 weken zwanger

Droom je ineens raar? Dromen is een manier om onbewuste angsten en tegenstrijdige gevoelens te verwerken. Die dromen zijn dus gewoon een uiting van je zorgen: of alles wel goed zal gaan, en of de baby gezond is. Je droomt nu trouwens niet meer dan anders, maar je onthoudt je dromen wel beter. Dat komt doordat je lichter slaapt.

Meer lezen: Dit betekenen jouw zwangerschapsdromen en -nachtmerries

Donkere streep bij 27 weken zwanger

Heb je een donkere streep op je buik vanaf je navel naar beneden? Die wordt een zwangerschapsstreep of -lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Op andere plaatsen van je lichaam kan ook een verhoogde pigmentatie ontstaan: hierdoor krijg je donkere tepels en paarsige schaamlippen.

Tip: zo voorkom je een zwangerschapsmasker.

Bekkenpijn bij 27 weken zwanger

Tijdens je zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de gewrichten en spieren rondom je bekken soepeler worden. Meestal begint dit al vanaf vijftien of zestien weken van je zwangerschap. Je bekken verweekt omdat de baby tijdens de bevalling via je bekken naar buiten moet. In combinatie met de groei van je baarmoeder en het veranderen van je houding omdat je buik zwaarder wordt, kan dit ervoor zorgen dat je bekken verkeerd wordt belast.

Ongeveer de helft (45%) van de zwangere vrouwen krijgt hierdoor moeite met bewegen of zelfs pijn. Dit wordt bekkenpijn genoemd, of bekkeninstabiliteit. Door het verslappen van de bekkenbodemspieren zie je dat de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap ook last krijgen van zwangerschapsincontinentie.

Tip: Je kunt je bekkenbodemspieren trainen met deze oefeningen

bekkeninstabiliteit

27 weken zwanger: brandend maagzuur

Een andere bekende zwangerschapskwaal die in het derde trimester vaak voorkomt is brandend maagzuur. Je baarmoeder is met 27 weken zo groot, dat je maag in de knel komt waardoor je hier last van kunt krijgen. Het kan geen kwaad, maar prettig is anders. Lees hier wat je er tegen kunt doen.

27 weken zwanger: geboortekaartjes

Als je het alvast geregeld wilt hebben: je kunt online heel makkelijk zelf een geboortekaartje ontwerpen. Misschien wil je het liever laten ontwerpen of bij een drukker uitzoeken. Denk alvast na over de tekst: wil je naast de naam en geboortedatum van de baby bijvoorbeeld een gedichtje?

Kijk alvast in je adressenbestand wie je allemaal een kaartje wilt sturen. Zo weet je hoeveel kaartjes je ongeveer nodig hebt en welke adressen nog ontbreken.

Geboortekaartjes maken: 7 handige tips

27 weken zwanger: pijn in onderbuik

Heb je met 27 weken zwanger pijn in je onderbuik en vraag je je af of het voorweeën zijn? De kans is groot dat je bandenpijn hebt, die je vooral voelt bij plotselinge bewegingen als opstaan, niezen of hoesten. Vanaf de 24e week kunnen voorweeën ook opeens opduiken. De ene keer duren ze maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet ‘het echte werk’, maar je baarmoeder maakt zich wel alvast klaar voor de bevalling.

Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, soms voelt het alsof er een zware kei in je buik zit. Het kan dus heel ongemakkelijk voelen en  aan het einde van de zwangerschap zelfs een beetje pijn doen, maar je kunt het nog niet vergelijken met de pijn van een ontsluitingswee.

Voorweeën kunnen uren aanhouden, maar nemen niet toe in kracht en frequentie. Gebeurt dit wel, neem dan contact op met je verloskundige.

Sommige vrouwen krijgen met 27 weken zwanger diarree. Dat kan komen doordat je darmen tijdens je zwangerschap onder invloed van hormonen anders werken.

Ook interessant in week 27:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu