27 weken zwanger

27 weken zwanger

Je bent nu tussen de 27 en 28 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 27 weken zwanger bent.

Je baby is nu 35 centimeter lang en weegt 900 gram.

27 weken zwanger: je baby

Tot nu toe was het hoofd van je baby in verhouding tot het lijf veel te groot. Nu is de verhouding net zoals bij de geboorte. Het spijsverteringskanaal van je baby was al klaar, maar deze week beginnen ook de smaakpapillen zich te ontwikkelen. Het kraakbeen van je kind begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al behoorlijk stevig worden. De schedel is gelukkig wel zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een zoon weegt in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram. Deze getallen gelden alleen voor een eerste zwangerschap.

27 weken zwanger: jij

Droom je ineens raar? Dromen is een manier om onbewuste angsten en tegenstrijdige gevoelens te verwerken. Die dromen zijn dus gewoon een uiting van je zorgen: of alles wel goed zal gaan, en of de baby gezond is. Je droomt nu trouwens niet meer dan anders, maar je onthoudt je dromen wel beter. Dat komt doordat je lichter slaapt.

Heb je een donkere streep op je buik vanaf je navel naar beneden? Die wordt een zwangerschapsstreep of -lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Op andere plaatsen van je lichaam kan ook een verhoogde pigmentatie ontstaan: hierdoor krijg je donkere tepels en paarsige schaamlippen.

Geboortekaartjes

Als je het alvast geregeld wilt hebben: je kunt online heel makkelijk zelf een geboortekaartje ontwerpen. Misschien wil je het liever laten ontwerpen of bij een drukker uitzoeken. Denk alvast na over de tekst: wil je naast de naam en geboortedatum van de baby bijvoorbeeld een gedichtje?

Kijk alvast in je adressenbestand wie je allemaal een kaartje wilt sturen. Zo weet je hoeveel kaartjes je ongeveer nodig hebt en welke adressen nog ontbreken.