27 weken zwanger

27 weken zwanger

Je bent nu tussen de 27 en 28 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 27 weken zwanger bent.

Je baby is nu 35 centimeter lang en weegt 900 gram. Hij heeft de grootte van Chinese kool.

27 weken zwanger: je baby

Tot nu toe was het hoofd van je baby in verhouding tot het lijf veel te groot. Nu is de verhouding net zoals bij de geboorte. Het spijsverteringskanaal van je baby was al klaar, maar deze week beginnen ook de smaakpapillen zich te ontwikkelen. Het kraakbeen van je kind begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al behoorlijk stevig worden. De schedel is gelukkig wel zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een zoon weegt in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram. Deze getallen gelden alleen voor een eerste zwangerschap.

27 weken zwanger: jij

Het derde trimester is aangebroken. Lang zitten wordt lastiger. Met een kussen onder in je rug en eentje onder je voeten hou je het langer vol. ’s Nachts kan opeens een pijnlijke kramp in je kuiten schieten. Strek je tenen en masseer je pijnlijke spier. Slaap je slecht omdat je buik in de weg zit? Een voedingskussen in bed waar je een been en je buik op laat rusten kan een uitkomst zijn. Een gewoon kussen tussen je knieën kan ook.
Waarom een voedingskussen onmisbaar is

Rare dromen

Droom je ineens raar? Dromen is een manier om onbewuste angsten en tegenstrijdige gevoelens te verwerken. Die dromen zijn dus gewoon een uiting van je zorgen: of alles wel goed zal gaan, en of de baby gezond is. Je droomt nu trouwens niet meer dan anders, maar je onthoudt je dromen wel beter. Dat komt doordat je lichter slaapt.

Donkere streep

Heb je een donkere streep op je buik vanaf je navel naar beneden? Die wordt een zwangerschapsstreep of -lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Op andere plaatsen van je lichaam kan ook een verhoogde pigmentatie ontstaan: hierdoor krijg je donkere tepels en paarsige schaamlippen.

Bekkenpijn

Tijdens je zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de gewrichten en spieren rondom je bekken soepeler worden. Meestal begint dit al vanaf week vijftien of zestien van je zwangerschap. Je bekken verweekt omdat de baby tijdens de bevalling via je bekken naar buiten moet. In combinatie met de groei van je baarmoeder en het veranderen van je houding omdat je buik zwaarder wordt, kan dit ervoor zorgen dat je bekken verkeerd wordt belast. Ongeveer de helft (45%) van de zwangere vrouwen krijgt hierdoor moeite met bewegen of zelfs pijn. Dit wordt bekkenpijn genoemd, of bekkeninstabiliteit. Door het verslappen van de bekkenbodemspieren zie je dat de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap ook last krijgen van zwangerschapsincontinentie. Je kunt je bekkenbodemspieren trainen met deze oefeningen.

Brandend maagzuur

Een andere bekende zwangerschapskwaal die in het derde trimester vaak voorkomt is brandend maagzuur. Je baarmoeder is nu zo groot, dat je maag in de knel komt waardoor je hier last van kunt krijgen. Het kan geen kwaad, maar prettig is anders. Lees hier wat je er tegen kunt doen.

Geboortekaartjes

Als je het alvast geregeld wilt hebben: je kunt online heel makkelijk zelf een geboortekaartje ontwerpen. Misschien wil je het liever laten ontwerpen of bij een drukker uitzoeken. Denk alvast na over de tekst: wil je naast de naam en geboortedatum van de baby bijvoorbeeld een gedichtje?

Kijk alvast in je adressenbestand wie je allemaal een kaartje wilt sturen. Zo weet je hoeveel kaartjes je ongeveer nodig hebt en welke adressen nog ontbreken. Geboortekaartjes maken: 7 handige tips

Video: Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap