Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
33 weken zwanger. Zo ziet je baby eruit.

33 weken zwanger

Je bent nu tussen de 33 weken zwanger en 34 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die in deze weken belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 33 begint bij zwangerschapsdag 231 en loopt tot dag 238. Het is je 34ste zwangerschapsweek.

Tip: Houd jij je zwangerschap al bij? Hier vind je een leuk 9 maanden-dagboek

33 weken zwanger: je baby

Je baby is met 33 weken zwanger bijna klaar voor de start. De nieren werken, de longen zijn zo goed als rijp en de nagels op z’n vingers zijn bijna af. De zachte donshaartjes waarmee je kind bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht.

33 weken zwanger. Je baby is zo groot als een doerlan.

Advertentie

Omdat je kind steeds slokjes van het vruchtwater neemt, krijgt hij ook de haartjes binnen. Dat is juist goed: de haartjes prikkelen de darmen, waardoor de ontlasting op gang komt. Bij de eerste poepluier van je kind komt dit eruit. Die eerste ontlasting, meconium, ziet er zwart-groen uit en is wat plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk een beetje zoet.

Lees ook: Is het gevaarlijk als je baby in het vruchtwater poept?

Bij 33 weken zwanger groeit je kind niet zo hard meer. Hij komt nog maar een paar ons per week aan. Heb je een grote buik, dan betekent dat niet per se dat je een groot kind krijgt. En andersom geldt dat ook: een kleine buik wil niet zeggen dat je een klein kind krijgt. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.

Zwanger van een grote of zware baby? Dit moet je weten.

Animatie 33 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

33 weken zwanger: jij

Je benen hebben vaak te lijden onder je zwangerschap. Daardoor kun je de laatste weken last krijgen van kramp. De oorzaak is niet helemaal duidelijk: mogelijk speelt een slechte bloedsomloop een rol, maar het kan ook te maken hebben met een te laag kalkgehalte. Heb je met 33 weken zwanger kramp, probeer je been dan voorzichtig te strekken, zodat de spieren opgerekt worden. Schud je been daarna zachtjes heen en weer.

Slaap op je linkerzij

Als je op je linkerzij slaapt is de doorstroming van bloed naar de placenta beter, zodat je baby een goede toevoer heeft van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien werken je nieren zo ook beter.

tip

Lukt het niet om je benen stil te houden de laatste weken? Dan heb je last van rusteloze benen of kriebelbenen. Waarschijnlijk heeft ook dit te maken met je bloedsomloop. Tijdens je zwangerschap gaat het grootste gedeelte van het bloed namelijk naar je buik. Je benen schieten er een beetje bij in. Als je er last van hebt, kun je het beste even heen en weer lopen om je bloedsomloop weer op gang te krijgen.

Heb je normaal al last van spataderen, dan kunnen die verergeren tijdens de zwangerschap. Onder invloed van het hormoon progesteron worden de bloedvaten slapper. Draag geen hoge hakken, leg je benen hoog als je zit en draag eventueel steunkousen. Dit helpt ook: een wisselbad voor je gaat slapen of een massage van je partner.

Lees ook: Zwangerschapsmassage, alle voordelen op een rij

33 weken zwanger: moe

Als je 33 weken zwanger bent zul je je niet meer topfit voelen. Lange afstanden wandelen is er niet meer bij: je raakt snel buiten adem en het kost veel energie om je met die bolle buik voort te bewegen. Daarom is het ook niet gek dat je heel moe bent. Je lichaam is hard aan het werk, vergeet dus niet om voldoende rust te nemen.

Kraampakket aanschaffen bij 33 weken zwanger

Van je ziektekostenverzekeraar krijg je meestal een kraampakket. Daarin vind je onder meer kraamverband, steriele gaasjes en een navelklem. Goed om in huis te hebben, ook als je in het ziekenhuis wil bevallen. Misschien beval je onverwachts toch thuis.

Zet ongeveer vier weken voor je bevalling je bed op klossen. Je bed moet op ongeveer 80 centimeter hoogte staan: dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster.

Adressen schrijven bij 33 weken zwanger

Als je de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar hebt liggen, kun je nu alvast de enveloppen schrijven. Of voer de adressen in een Excel-bestand in en print ze uit op stickervellen.

Je kunt speciale geboortezegels kopen op het postkantoor, maar je kunt ook een eigen zegel ontwerpen. Gebruik hiervoor straks bijvoorbeeld een foto van je pasgeboren baby. Extra bijzonder, zo’n persoonlijke postzegel.

Video: volg de bevalling van binnenuit

Video: Deze animatie laat alle verschillende fases goed zien.

Ook interessant als je 33 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, RIVM

 

Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier