Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby animatie in buik met 34 weken zwanger

34 weken zwanger

Je bent nu tussen de 34 weken zwanger en 35 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 34 begint bij zwangerschapsdag 238 en loopt tot dag 245. Het is je 35ste zwangerschapsweek.

34 weken zwanger: je baby

Rond 34 weken zwanger bereikt je baarmoeder het hoogste punt: de ribboog. Daardoor kunnen je longen aardig in de knel komen. De longcapaciteit kan met een kwart afnemen en dat merk je. Snel de trap op rennen was er al niet meer bij, maar bij 34 weken zwanger kun je zelfs na een kleine inspanning al kortademig zijn.

Tip: Shop lekker vanaf de bank, hier vind je alles voor de laatste loodjes

34 weken zwanger

Advertentie

Hoewel je baby zo goed als af is, moet je nog wel in het ziekenhuis bevallen als de geboorte van je kind zich deze week aankondigt. Je baby is namelijk nog wel wat aan de kleine kant en de longen werken nog niet helemaal op eigen kracht. Als hij wordt geboren, moet je baby nog even de couveuse in. Een baby geboren tussen de 28 en 37 weken wordt prematuur genoemd. Dit zijn signalen van een vroeggeboorte.

De verloskundige of gynaecoloog kan nu meestal goed aan je buik voelen hoe je baby ligt. Is dat niet helemaal duidelijk, dan wordt er deze week een echo gemaakt.

Verwacht je een jongen? Dan dalen deze week zijn testikels van zijn buik naar zijn scrotum.

Animatie 34 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

34 weken zwanger: jij

Tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum mag je met verlof gaan. Dit betekent dat je vanaf 34 weken zwanger eventueel met verlof mag gaan. Een dutje overdag kan dan geen kwaad. Je zult merken dat je zo nu en dan echt even rust nodig hebt, zeker als je ’s nachts niet goed slaapt. Een zwangerschap kan je slaapritme behoorlijk verstoren. Misschien zoek je naar een fijne slaaphouding, of moet je vaak plassen omdat je buik op je blaas drukt. Lees deze tips voor een goede nachtrust.

Alles over slapeloosheid tijdens de zwangerschap

Misschien dat je met 34 weken zwanger af en toe last hebt van harde buiken. Dit zijn samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. De baarmoeder bereidt zich in de laatste weken voor op de bevalling, en bij wijze van oefening worden alle spieren van binnen aangespannen. Omdat de baarmoeder hierbij hard wordt, heet dit verschijnsel ‘harde buik’.

Bij een wee trekt de baarmoeder ook samen, maar toch zijn er verschillen tussen weeën en harde buiken. Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of je hebt ze een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).

Vaak is het een teken dat je wat gas terug moet nemen. Maar ook de baby zelf kan de veroorzaker zijn: als hij erg trapt of zich omdraait, kan dat een harde buik veroorzaken.

Heb je steken in je buik met 34 weken zwanger? De kans is groot dat dat bandenpijn is.

Ben je 34 weken zwanger van een tweeling? Dan kun je nu écht gaan aftellen, want de gemiddelde zwangerschapsduur van een tweeling is 37 weken. Dat schiet dus al op!

Bed op klossen bij 34 weken zwanger

Vanaf week 37 moet je je bed op klossen zetten. Je bed moet op ongeveer 80 centimeter hoogte staan. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Klossen kun je lenen bij thuiszorgwinkels, maar je kunt ook bierkratten gebruiken.

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, moet je je bed ook verhogen. Het kan altijd anders lopen: misschien wil je opeens graag thuis bevallen of dient de baby zich zo snel aan dat je toch thuis bevalt. Dan is het voor de verloskundige handig als het bed verhoogd is. Tijdens de kraamperiode breng je heel wat uurtjes door in je bed. Een verhoogd bed voorkomt dan rugklachten bij de kraamverzorgster. Voor jezelf is het makkelijker in- en uitstappen.

34 weken zwanger: borstvoedings-spullen

Als je borstvoeding wilt geven, is een borstvoedingsbeha onmisbaar. Je verschillende modellen, zonder en met beugels. Het is vaak het beste om te beginnen met een exemplaar zonder beugels. Is je borstvoeding goed op gang, dan kun je nog overstappen naar een voedingsbeha mét beugels. Wacht met het aanschaffen van een kolf tot na de kraamtijd, dan weet je welke het best bij je past.

Een voedingskussen is handig: je kunt hem nu al gebruiken om mee te slapen (als je op je zij ligt, tussen je knieën geklemd). Straks leg je hem om je lichaam en gebruik je hem als groot kussen als je je baby voedt.

Zoogkompressen zijn onmisbaar als je last hebt van lekkende borsten. Dat gebeurt meestal na de stuwing. Je kunt ze gewoon in de supermarkt bij de babyafdeling kopen, maar er zijn ook herbruikbare compressen.

Ook interessant als je 34 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague

Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier