Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
portret van een zwangere vrouw met bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees tijdens zwangerschap

Heb je last van bloedend tandvlees? Het is heel normaal als je hier tijdens je zwangerschap opeens (meer) last van krijgt. Je merkt het waarschijnlijk vooral als je je tanden poetst of flost.

In samenwerking met expert

Ronald Bijl

Tandarts

Als je zwanger bent, is je buik niet het enige lichaamsdeel dat opzwelt. Ook je tandvlees kan er flink opgezwollen uitzien. Je tandvlees kan ook vaker dan normaal bloeden. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, vooral in het tweede en derde trimester.

Advertentie

Oorzaak bloedend tandvlees

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan, zowel voor jou als je baby. Ook worden je bloedvaten door het zwangerschapshormoon progesteron slapper en dunner. Hierdoor verslapt je tandvlees, zwelt het op, wordt het rood en kan het wat gevoeliger zijn.

Wat gevoeliger tandvlees is niets om je zorgen over te maken. Maar als het echt pijnlijk wordt of regelmatig bloed, dan kan het zijn dat je ontstoken tandvlees hebt, ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Het tandvlees reageert tijdens je zwangerschap namelijk heftiger dan anders op tandplak, waardoor het sneller gaat ontsteken.

Risico’s

Bloedend tandvlees is in principe niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar een ontsteking kan zich wel uitbreiden tot onder het tandvlees. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis: een gevaarlijke ontsteking van de wortels en zelfs het kaakbot.

Bloedend bobbeltje

Bij sommige zwangere vrouwen ontwikkelt zich een klein bobbeltje of knobbeltje in de mondholte of op het tandvlees, dat kan gaan bloeden tijdens het poetsen. Dit heet een ‘granuloma pyogenicum’, ook wel ‘pregnancy tumor’ genoemd. Enge namen voor iets wat eigenlijk heel onschuldig is. Deze ‘pregnancy tumors’ kunnen ook op andere plekken van het lichaam ontstaan, maar vaak zitten ze in de mond. Meestal verdwijnt het vanzelf na de bevalling. Zo niet, dan moet je het laten verwijderen door een dermatoloog. Ga er in elk geval niet zelf aanzitten. Als het op een erg vervelend plekje zit, kun je het ook al tijdens de zwangerschap laten weghalen.

Advertentie

Wanneer moet ik de tandarts bellen?

Naast je reguliere controles is het verstandig om de tandarts te bellen als:

  • Je tandvlees pijn doet en vaak bloedt.
  • Je andere symptomen van tandvleesontstekingen hebt, als opgezwollen of geïrriteerd tandvlees, teruggetrokken tandvlees of continu een slechte adem.
  • Als je last hebt van fistels, abcessen of aften in je mond.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Besteed tijdens je zwangerschap extra aandacht aan de mondhygiëne. Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap is lastig te voorkomen, maar ernstigere problemen wel. De grootste bedreiging zijn bacteriën in tandplak, dus het is extra belangrijk om je gebit toch goed schoon te houden als je zwanger bent, ook al kan poetsen leiden tot meer bloedingen. Als je tandvlees ontstoken is, wil je er misschien liever afblijven, maar dat werkt averechts. Goed blijven poetsen dus, maar gebruik wel een zachte tandenborstel. Maak eventueel een afspraak met een mondhygiënist om je gebit ook tijdens je zwangerschap schoon en gezond te houden.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, De Verloskundige

Advertentie

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting