pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent verandert er van alles aan je lijf. Je buik wordt steeds groter en ook je borsten veranderen. Ze worden niet alleen groter, maar ook gevoeliger en je tepels veranderen van grootte en kleur.

Voor veel vrouwen is het veranderen van hun borsten zelfs het eerste teken dat ze zwanger zijn.

Hoe het begint: pijnlijke borsten

Gevoeligere borsten zijn vaak de eerste aanwijzing dat je zwanger bent. Soms doen je borsten als je net zwanger bent, zelfs een beetje pijn. Dit komt door zwangerschapshormonen zoals hCG, oestrogeen en progesteron en een verhoogde bloedtoevoer. Ook worden de melkklieren in je borsten nu al actief. Ze groeien snel zodat je straks, als je dat wilt, borstvoeding kunt geven. Deze veranderingen zorgen ervoor dat je borsten gespannen of gezwollen aan kunnen voelen als je net zwanger bent. Dit kan het hele eerste trimester van je zwangerschap zo blijven. Soms is het zelfs zo erg dat aanraking vervelend voelt. Al werkt het voor sommige vrouwen ook andersom.

Zorg voor een goede bh

Je kunt gevoelige en soms pijnlijke borsten niet voorkomen, maar wel verlichten. Dit doe je door een goede zwangerschapsbh te dragen. Zulke meegroeibh’s zijn speciaal ontworpen met als belangrijkste functionaliteit: goede ondersteuning. Ook voorkom je met een goed ondersteunende bh het onnodig uitrekken van de huid en het bindweefsel.

Zwangerschapsbh’s hebben over het algemeen geen beugel – dat zit heel onprettig bij gevoelige borsten – en zijn gemaakt van zacht materiaal dat niet tegen je huid schuurt. Ze hebben vaak bredere bandjes en extra haakjes op de gordel. Toegegeven: ze zijn over het algemeen erg basic en niet bijzonder charmant of sexy, al zijn er ook best mooie modellen te vinden als je even zoekt.

Grotere borsten

Zo ongeveer halverwege het eerste trimester zullen je borsten echt beginnen te groeien en dat blijven ze de hele zwangerschap doen. Je hoeft niet raar op te kijken als je borsten aan het einde van je zwangerschap twee cupmaten groter zijn dan ervoor. Soms gaat de groei geleidelijk, soms zijn er heuse groeispurten. Zo’n groeispurt kan (hevige) jeuk en striae opleveren. Daar kun je weinig tegen doen, al kan een fijne crème soms wat verlichting geven.

Na je zwangerschap krimpen de melkklieren en worden je borsten weer kleiner. Geef je borstvoeding, dan zal dit pas gebeuren als je hiermee bent gestopt. Maar of ze er net zo uit zullen zien als vóór je zwangerschap? Vaak is het antwoord nee. Sommige vrouwen houden er een extra cupmaat aan over, terwijl andere vrouwen na hun zwangerschap kleinere borsten overhouden dan voor ze zwanger werden. De tijd zal het leren.

Donkere tepels

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer pigment aan. Dat leidt, bij je eerste zwangerschap, tot grotere, donkerdere tepelhoven. Roze tepelhoven worden misschien zelfs bruin van kleur. Dat is om je baby straks te helpen je tepels te vinden. De tepels zelf worden vaak wat langer. Zo is het voor je baby straks makkelijk om te drinken als je borstvoeding geeft. Ben je gestopt bent met borstvoeding geven of geef je flesvoeding, dan worden je tepelhoven vanzelf weer lichter van kleur. Lees hier alles over flesvoeding.

Bobbeltjes: de kliertjes van Montgomery

Er gebeurt nog meer met je tepels. Rond de tepel en op de tepelhof kunnen bobbeltjes zichtbaar worden. Dat zijn de kliertjes van Montgomery. Deze scheiden een olieachtige substantie, een soort vet af om je tepels en tepelhoven te beschermen tegen uitdroging en bacteriën. Ook zorgen ze ervoor dat je borsten een eigen geur krijgen die je baby straks meteen herkent. Een slim trucje van de natuur!

Knijp de bultjes dus vooral niet uit en ga niet aan de slag met zeep. Zeep verzwakt de werking van het vet. Je tepels hebben – behalve wat stromend water onder de douche – geen aparte verzorging nodig.

Koud?

Je tepels kunnen nu extra gevoelig reageren op kou. Hou ze daarom zo warm mogelijk.

tip

Zichtbare aderen

Door de verhoogde bloedtoevoer in je lijf – aan het einde van je zwangerschap heb je tot wel 50% meer bloed in je lijf dan normaal – kunnen de aderen in je borsten meer zichtbaar worden. Ze zetten namelijk uit en komen dichter naar de oppervlakte. Na je zwangerschap, of als je bent gestopt met borstvoeding, nemen de aderen hun eigenlijke grootte weer aan en zullen ze uiteindelijk waarschijnlijk niet meer zichtbaar zijn. Het afbouwen van borstvoeding doe je zo.

Lekkende borsten

De eerste moedermelk die uit je borsten komt, heet colostrum. Het is een speciale melk; gelig van kleur en vol antistoffen om je baby’s immuunsysteem aan te sterken. De melkklieren in je borsten beginnen al rond de derde maand van je zwangerschap met de productie ervan. Dit betekent dat er vanaf de derde maand al kleine druppeltjes gelige melk uit je tepels kunnen komen. Niets geks aan maar juist een goed teken: je lichaam maakt zich klaar om straks borstvoeding te kunnen geven als je dat wilt.

Het lekken van beetjes melk wordt gestimuleerd door druk op de borsten: bijvoorbeeld als je er ’s nachts op ligt, bij het afdrogen, of als je seksueel opgewonden raakt.