
Pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van pijnlijke borsten. Met name in het eerste trimester kunnen ze erg gevoelig zijn. Wat is de oorzaak? En wat kun je doen om de pijn te verlichten?
Gevoelige borsten: vroeg zwangerschapsverschijnsel
Bij veel vrouwen zijn pijnlijke, gespannen borsten en stekende tepels een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Al in de vierde week kun je het gaan merken. Voor de menstruatie kunnen je borsten ook gevoelig zijn, maar als je zwanger bent is het vaak erger. Voor veel vrouwen is het dan ook een reden om een zwangerschapstest te doen. Na ongeveer zes weken beginnen je borsten ook te groeien. Ze zijn gezwollen en kunnen zo gevoelig zijn dat het zeer doet als je ze aanraakt, je afdroogt na het douchen of kleding op je huid voelt. De meeste vrouwen houden het hele eerste trimester last van pijnlijke borsten.
Oorzaak van de pijn
Dat je borsten in korte tijd groter worden en pijn doen, komt door de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron. Die zorgen er onder meer voor dat de melkklieren in je borsten gaan groeien: er komen steeds meer melkkanalen en melk-producerende cellen (lactocyten) bij. Zo begint de voorbereiding op de borstvoeding al in het eerste trimester. Ook wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd. Het weefsel rond de melkklieren vult zich met bloed en vocht dat de cellen van voeding voorziet, waardoor het weefsel uitzet. Die zwelling prikkelt de zenuwen en dat veroorzaakt pijn. Je huid wordt bovendien opgerekt door de gezwollen borsten; ook dat kan gevoelig zijn.
Lees hier meer over zwangerschapshormonen.
Wanneer gaat het over?
Bij de meeste vrouwen wordt de gevoeligheid van de borsten na het eerste trimester minder. Je lichaam is dan gewend aan de hormonen en de groei van de borsten neemt af. Aan het eind van de zwangerschap en in de kraamtijd kunnen je borsten weer pijnlijk en zwaar zijn, doordat de melkproductie op gang komt en door stuwing.
Eerste hulp: zwangerschapsbeha
Heb je last van pijnlijke borsten, vervang dan allereerst je gewone beha’s door zwangerschapsbeha’s. Dat kan al veel verschil maken. Zwangerschapsbeha’s ondersteunen goed, waardoor het bindweefsel in je borsten niet onnodig oprekt. Ze hebben bredere bandjes en zijn gemaakt van zacht, rekbaar materiaal. Ook hebben ze meestal geen beugels en zo min mogelijk naden, zodat ze nergens irriteren.
Let er vooral op dat er geen naden over je tepels lopen en dat eventuele beugels niet knellen of prikken. Laat je goed adviseren over de maat, pas verschillende modellen en koop het liefst verstelbare beha’s, die ‘meegroeien’ met je borsten. Aan het eind van de zwangerschap kun je er zomaar twee cupmaten bij hebben. Mocht je tegen die tijd grotere beha’s nodig hebben, dan kun je ook alvast voedingsbeha’s kopen: die zijn ook geschikt als zwangerschapsbeha.
Lees ook: Dit zijn alle feiten en fabels over borstvoeding.
Wat helpt verder tegen de pijn?
Een aantal tips bij pijnlijke borsten:
- Neem een douche of bad. Warm water ontspant, waardoor de pijn afneemt.
- Dep je borsten na het douchen zachtjes droog met een hydrofiele luier.
- Smeer ze voorzichtig in met een milde, parfumvrije bodylotion of olie om je huid soepel te houden.
- Leg een warmtekompres of warme kruik tegen je borsten.
- Als je aanraking kunt verdragen, kun je je borsten zacht masseren met je handpalmen.
- Draag ’s nachts eventueel ook een zachte (sport)beha.
- Vermijd cafeïne en zout.
- Voetreflexologie kan goed helpen bij verschillende zwangerschapskwalen, waaronder pijnlijke borsten. Zoek hiervoor een therapeut die is gespecialiseerd in zwangerschapsklachten.
Gevoelige borsten en seks
Voor je partner zien je borsten er nu misschien nog wel aantrekkelijker uit dan anders. Zijn ze zo gevoelig dat je aanraking niet kunt verdragen, laat hem dit dan weten. Het is maar tijdelijk en het hoeft de seks niet in de weg te staan als hij er rekening mee houdt. Gevoeligheid kan trouwens ook een voordeel zijn: het kan aanraking ook extra fijn maken, zolang je geen pijn hebt. Sommige vrouwen krijgen er juist meer zin in seks door.
Je tepels kunnen nu extra gevoelig reageren op kou. Hou ze daarom zo warm mogelijk.
Zichtbare aderen
Door de verhoogde bloedtoevoer in je lijf – aan het einde van je zwangerschap heb je tot wel 50% meer bloed in je lijf dan normaal – kunnen de aderen in je borsten meer zichtbaar worden. Ze zetten namelijk uit en komen dichter naar de oppervlakte. Na je zwangerschap, of als je bent gestopt met borstvoeding, nemen de aderen hun eigenlijke grootte weer aan en zullen ze uiteindelijk waarschijnlijk niet meer zichtbaar zijn. Het afbouwen van borstvoeding doe je zo.
Lekkende borsten
De eerste moedermelk die uit je borsten komt, heet colostrum. Het is een speciale melk; gelig van kleur en vol antistoffen om je baby’s immuunsysteem aan te sterken. De melkklieren in je borsten beginnen al rond de derde maand van je zwangerschap met de productie ervan. Dit betekent dat er vanaf de derde maand al kleine druppeltjes gelige melk uit je tepels kunnen komen. Niets geks aan maar juist een goed teken: je lichaam maakt zich klaar om straks borstvoeding te kunnen geven als je dat wilt.
Het lekken van beetjes melk wordt gestimuleerd door druk op de borsten: bijvoorbeeld als je er ’s nachts op ligt, bij het afdrogen, of als je seksueel opgewonden raakt.