Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

tandvleesontsteking-zwanger

Tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap

Onder invloed van het hormoon progesteron heb je tijdens je zwangerschap meer kans op een tandvleesontsteking. Het is belangrijk om extra aandacht aan je gebit te besteden en eventuele problemen direct te behandelen.

Wat is tandvleesontsteking?

Bij een tandvleesontsteking is het tandvlees rondom en tussen je tanden en kiezen ontstoken. Als dit tijdens de zwangerschap gebeurt wordt het ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Het tandvlees wordt rood en opgezwollen en bloedt tijdens het tandenpoetsen. Misschien merk je ook dat je tandvlees terugtrekt, waardoor het drinken van warme en koude dranken pijnlijk is. Normaal gesproken is onder andere een slechte mondhygiëne, roken of erfelijke aanleg de oorzaak van een tandvleesontsteking. Maar tijdens de zwangerschap is het stijgen van de hormoonspiegel vaak de boosdoener.

Advertentie

Tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap

Om precies te zijn ligt de oorzaak bij het hormoon progesteron. Hoewel het voor je tandvlees niet altijd bevorderlijk is, is het onmisbaar voor de zwangerschap. Progesteron werkt namelijk verslappend en zorgt er zo voor dat je baarmoeder niet (vroegtijdig) kan samentrekken. Maar het kan dus ook voor wat minder fijne zwangerschapskwalen zorgen, zoals tandvleesontsteking.

Het hormoon verzwakt je tandvlees, waardoor het eerder kan bloeden. Ook zwelt je tandvlees meer op als je zwanger bent. Vrouwen die voor de zwangerschap al een tandvleesontsteking hebben (gingivitis), hebben hier tijdens de zwangerschap vaak nog meer last van. Een tandvleesontsteking treedt vaak tussen de tweede en achtste maand van de zwangerschap op.

Vroeggeboorte door een tandvleesontsteking

Heb je last van rood of bloedend tandvlees, dan is het belangrijk om hier niet mee te blijven doorlopen. Het is niet zo onschuldig als het misschien lijkt. Een onbehandelde tandvleesontsteking kan leiden tot parodontitis, waarbij ook het kaakbot is aangetast. Parodontitis tijdens de zwangerschap kan zelfs leiden tot een vroeggeboorte, zo blijkt uit onderzoek. Een zwangere vrouw met parodontitis heef twee tot zeven keer meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw met een gezond gebit. Bovendien kunnen bacteriën via de bloedbaan in de placenta komen en daar een afstotingsreactie veroorzaken.

Naar de tandarts

Vrouwen die zwanger willen worden doen er verstandig aan hun tandvlees te laten controleren op ontstekingen. Het is goed om er vroeg bij te zijn.

tip

Symptomen tandvleesontsteking

Rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, terugtrekkend tandvlees of loszittende tanden of kiezen: het zijn allemaal mogelijke symptomen van een tandvleesontsteking. Soms kan een vieze smaak in je mond of een slechte adem ook duiden op een ontsteking. Het doet bijna nooit pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als je het aanraakt. Behandel je de ontsteking niet, dan kan het leiden tot parodontitis. Zonder ingrijpen zijn de risico’s ernstig: het verlies van tanden en kiezen en zelfs hart- en vaatziekten. Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt.

Gezond tandvlees bloedt niet makkelijk, doet geen pijn en is ook niet gevoelig voor aanraking.

Bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste

Het is verstandig om ook tijdens je zwangerschap voor de (half)jaarlijkse controle naar de tandarts en eventueel de mondhygiëniste te gaan. Vertel je tandarts dat je in verwachting bent. Uit voorzorg neemt hij in de eerste drie maanden geen röntgenfoto’s. Kleine behandelingen kunnen de hele zwangerschap gedaan worden, maar het advies is om ze tussen de vierde en zesde maand te laten uitvoeren.

Hoe kun je tandvleesontsteking voorkomen?

Goede mondhygiëne is heel belangrijk. Maar wat houdt dit precies in? Is twee keer per dag poetsen genoeg? Wij geven je tips.

  1. Tweemaal daags twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta is inderdaad belangrijk. Fluorideis noodzakelijk om je gebit gezond te houden en niet schadelijk in de hoeveelheid die in tandpasta zit.
  2. Gebruik een zachte tandenborstel om het tandvlees niet te beschadigen.
  3. Probeer ook elke avond je tanden en kiezen te flossen met tandenstokers, ragers of flosdraad.
  4. Zorg voor niet al te veel eet- en drinkmomenten op een dag. Als je vaak iets eet en/of drinkt krijgt je gebit geen tijd om te herstellen van de zuuraanvallen die daarbij horen. Beperk het aantal daarom tot zeven.

Overgeven

Veel vrouwen zijn misselijk tijdens de zwangerschap en moeten overgeven. Het is verleidelijk om na het braken gelijk je tanden te poetsen. Toch is dat geen goed idee. Als je overgeeft komt er maagzuur in je mond en dat tast je tanden aan. Een tandenborstel heeft een schurend effect en daardoor poets je je tandglazuur weg. Het is beter je mond te spoelen met (mond)water en daarna misschien voor de smaak een pepermuntje te nemen. Wil je toch je tanden poetsen, wacht dan een half uur. Dan heb je minder kans dat je het glazuur beschadigt.

Lees meer over tandverzorging tijdens de zwangerschap.

Video: Mondverzorging tijdens de zwangerschap