Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsstreep

Zwangerschapsstreep (linea nigra)

Als je zwanger bent, kan er plotseling een donkere, verticale lijn op je buik ontstaan. Dit noem je de linea nigra, beter bekend als de zwangerschapsstreep. Wat is de oorzaak van de zwangerschapsstreep en kun je zo’n streep voorkomen?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Wat is een zwangerschapsstreep?

Een zwangerschapsstreep of ‘linea nigra’ (zwarte lijn) loopt vanaf je schaambeen omhoog over je buik. Bij sommige vrouwen tot aan de navel, bij anderen helemaal tot aan de borsten. De zwangerschapsstreep is ongeveer een centimeter breed. Eigenlijk heb je altijd al een zwangerschapsstreep, maar als je niet zwanger bent is de kleur hetzelfde als je huidskleur. Tijdens je zwangerschap wordt de streep donkerder en zie je hem pas goed. Dit komt doordat de samenstelling van de hormonen in je lichaam verandert, wat onder meer leidt tot verandering van pigmentatie. Daardoor wordt de streep donker.  

Advertentie

Oorzaken zwangerschapsstreep

Dat de streep tijdens de zwangerschap donkerder wordt, komt omdat je hormoonhuishouding verandert. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je lichaam gaat doen wat nodig is voor de ontwikkeling en groei van je baby én voor de bevalling. Dat kan gepaard gaan met stemmingswisselingen en zwangerschapskwaaltjes, omdat je hormonen lichamelijke processen en ook je stemming regelen. Ook de zwangerschapsstreep komt door hormoonveranderingen.

Door het hormoon MSH (melanocyt-stimulerend hormoon) maak je meer pigment aan. Moedervlekken en je tepelhoven kunnen donkerder worden, je hebt kans op een zwangerschapsmasker in je gezicht en je kunt dus ook een zwangerschapsstreep krijgen.

Wanneer krijg je een zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep verschijnt tussen je buikspieren, midden op je buik. Je buikspieren schuiven tijdens de zwangerschap steeds meer naar de zijkant om ruimte te maken voor je baby. Het stukje huid ertussen verkleurt door de toename van zwangerschapshormonen in je lichaam.

Bij de meeste vrouwen wordt de lijn in het tweede trimester donkerder van kleur. Maar het kan ook al eerder gebeuren en bij sommige vrouwen wordt de zwangerschapsstreep helemaal niet zichtbaar. In principe geldt: hoe donkerder je huidskleur, hoe sneller de zwangerschapsstreep verschijnt. Als je een lichte huid hebt, zie je de streep minder snel of zelfs helemaal niet.

Advertentie

Wanneer verdwijnt de zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep is niet blijvend, zoals striae. De streep verdwijnt langzaam nadat je bent bevallen. Hoe lang het duurt voordat hij helemaal is verdwenen, verschilt per vrouw. Dat heeft te maken met je hormoonhuishouding en wanneer die weer de oude is, zoals voor je zwangerschap. Je kunt het lichter worden van de streep niet beïnvloeden.

Als je borstvoeding geeft, kan het langer duren voordat de zwangerschapsstreep weer onzichtbaar is. Borstvoeding geven heeft namelijk invloed op je hormonen. Na een jaar is de streep bij de meeste vrouwen niet meer te zien.

Kun je een zwangerschapsstreep voorkomen?

Een zwangerschapsstreep kun je niet voorkomen. Wil je liever dat hij zo min mogelijk verkleurt, dan helpt het om je buik uit de zon te houden. Smeer jezelf sowieso goed in met een zonnebrandcrème als je de zon ingaat. Kies het liefst voor een zonnebrandcrème met minimaal factor 30, welk huidtype je ook hebt. Een hogere factor beschermt je huid langer en beter. Hier lees je meer over veilig zonnen als je zwanger bent.

Zwangerschapsstreep behandelen met deze producten:

Bakerpraatjes en de zwangerschapsstreep

Er zijn allerlei bakerpraatjes over het geslacht van je baby. Eén daarvan is dat je aan de hand van je zwangerschapsstreep kunt voorspellen of je een jongen of een meisje krijgt. Komt de zwangerschapsstreep boven je navel uit, dan zou het een jongen zijn. Loopt jouw streep tot aan je navel of zit er een kronkel in, dan is het volgens het bakerpraatje een meisje.

Advertentie

Meer lezen: Alle bakerpraatjes rondom over het geslacht van jouw baby

Verschil striae en zwangerschapsstreep

Striae worden ook wel zzwangerschapsstriemen of zwangerschapsstrepen genoemd, maar dit zijn andere strepen dan de zwangerschapsstreep die vanaf je schaambeen omhoog loopt. Striae zijn onderhuidse littekens. Ze ontstaan als je in korte tijd veel in gewicht aankomt. Je lichaam groeit dan sneller dan je huid aankan. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan die groei wel aan, maar het onderhuidse bindweefsel is minder rekbaar.

Bij een te snelle groei – bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap – scheuren de elastische vezels in het bindweefsel, waardoor onderhuidse littekens ontstaan. Dit zijn de breuklijnen die je op je huid ziet. Als je eenmaal striae hebt, worden ze – net als vrijwel alle littekens – met de tijd minder zichtbaar. In het begin zijn de striemen paars en/of rood van kleur, maar na een tijdje zijn ze vaak lichtgekleurd, parelmoerachtig wit.

Lees meer over je veranderende huid tijdens de zwangerschap.

Bronnen: Medibank, Erasmus MC

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier