zwangerschapsstreep

Zwangerschapsstreep (linea nigra)

Door zwangerschapshormonen maak je extra pigment aan. Op je buik kan daardoor een donkere verticale lijn ontstaan, de linea nigra, ook wel zwangerschapsstreep genoemd.

Linea nigra

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap sneller bruin wordt en dat sproeten of moedervlekken donkerder worden. Ook op je buik kan extra pigment verschijnen in de vorm van een streep die van je navel naar beneden loopt. Deze zwangerschapsstreep wordt linea nigra genoemd.

Advertentie

De zwangerschapsstreep van ongeveer een centimeter breed loopt vaak van het schaambeen tot aan de navel, maar kan ook nog een stuk boven de navel doorlopen. De streep verschijnt daar waar de buikspieren uit elkaar bewegen, om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder.

Ongeveer driekwart van alle zwangere vrouwen krijgt er een, vaak in het tweede trimester. Heb je een donkere huidskleur? Dan is de kans op een opvallende zwangerschapsstreep groter.

Linea alba

Waarschijnlijk heb je hem nog nooit gezien, maar de streep heeft er altijd al gezeten. Voor de zwangerschap is de streep nog licht en amper zichtbaar en wordt hij ook wel linea alba genoemd, Latijn voor ‘witte lijn’.

Verhoogde pigmentproductie

Vanwege de veranderende hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap is er een verhoogde pigmentproductie. Dat betekent dat sommige plekken op je huid donkerder worden en meer opvallen. De linea alba wordt ook donkerder en zo verschijnt de linea nigra of zwangerschapsstreep. De verhoogde pigmentproductie kan ook zorgen voor een zwangerschapsmasker en donker wordende tepels.

Zwangerschapsstreep voorkomen

Je kunt een zwangerschapsstreep niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat-ie zo licht mogelijk blijft door met je buik uit de zon te blijven. Ga je toch de zon in? Smeer je buik dan in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 50).

Wanneer verdwijnt de zwangerschapsstreep?

Na je bevalling vervaagt de zwangerschapsstreep weer geleidelijk. Hoelang het duurt voordat hij helemaal is verdwenen, verschilt per vrouw. Dat heeft te maken met je hormoonhuishouding en wanneer deze weer de oude is, zoals voor je zwangerschap. Borstvoeding heeft invloed op je hormonen. Geef je borstvoeding, dan zal het iets langer duren voordat hij verdwijnt. Na een jaar is de streep bij de meeste vrouwen nog amper zichtbaar.

Lees meer over je veranderende huid tijdens de zwangerschap.