Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwangerschapsstreep (linea nigra)

Als je zwanger bent, kan er plotseling een donkere, verticale lijn op je buik ontstaan. Dit noem je de linea nigra, beter bekend als de zwangerschapsstreep. Wat is de oorzaak van de zwangerschapsstreep en kun je zo’n streep voorkomen?

Wat is een zwangerschapsstreep?

Een zwangerschapsstreep of ‘linea nigra’ (zwarte lijn) loopt vanaf je schaambeen omhoog over je buik. Bij sommige vrouwen tot aan de navel, bij anderen helemaal tot aan de borsten. De zwangerschapsstreep is ongeveer een centimeter breed. Eigenlijk heb je altijd al een zwangerschapsstreep, maar als je niet zwanger bent is de kleur hetzelfde als je huidskleur. Tijdens je zwangerschap wordt de streep donkerder en zie je hem pas goed. Dit komt doordat de samenstelling van de hormonen in je lichaam verandert, wat onder meer leidt tot verandering van pigmentatie. Daardoor wordt de streep donker.  

Advertentie

Oorzaken

Dat de streep tijdens de zwangerschap donkerder wordt, komt omdat je hormoonhuishouding verandert. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je lichaam gaat doen wat nodig is voor de ontwikkeling en groei van je baby én voor de bevalling. Dat kan gepaard gaan met stemmingswisselingen en zwangerschapskwaaltjes, omdat je hormonen lichamelijke processen en ook je stemming regelen. Ook de zwangerschapsstreep komt door hormoonveranderingen.

Door het hormoon MSH (melanocyt-stimulerend hormoon) maak je meer pigment aan. Moedervlekken en je tepelhoven kunnen donkerder worden, je hebt kans op een zwangerschapsmasker in je gezicht en je kunt dus ook een zwangerschapsstreep krijgen.

Wanneer krijg je een zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep verschijnt tussen je buikspieren, midden op je buik. Je buikspieren schuiven tijdens de zwangerschap steeds meer naar de zijkant om ruimte te maken voor je baby. Het stukje huid ertussen verkleurt door de toename van zwangerschapshormonen in je lichaam.

Bij de meeste vrouwen wordt de lijn in het tweede trimester donkerder van kleur. Maar het kan ook al eerder gebeuren en bij sommige vrouwen wordt de zwangerschapsstreep helemaal niet zichtbaar. In principe geldt: hoe donkerder je huidskleur, hoe sneller de zwangerschapsstreep verschijnt. Als je een lichte huid hebt, zie je de streep minder snel of zelfs helemaal niet.

Wanneer verdwijnt de zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep is niet blijvend, zoals striae. De streep verdwijnt langzaam nadat je bent bevallen. Hoe lang het duurt voordat hij helemaal is verdwenen, verschilt per vrouw. Dat heeft te maken met je hormoonhuishouding en wanneer die weer de oude is, zoals voor je zwangerschap. Je kunt het lichter worden van de streep niet beïnvloeden.

Als je borstvoeding geeft, kan het langer duren voordat de zwangerschapsstreep weer onzichtbaar is. Borstvoeding geven heeft namelijk invloed op je hormonen. Na een jaar is de streep bij de meeste vrouwen niet meer te zien.

Kun je het voorkomen?

Een zwangerschapsstreep kun je niet voorkomen. Wil je liever dat hij zo min mogelijk verkleurt, dan helpt het om je buik uit de zon te houden. Smeer jezelf sowieso goed in met een zonnebrandcrème als je de zon ingaat. De factor geeft aan hoe lang je beschermd bent in de zon. Verbrand je normaal na een kwartier, dan kun je met factor 10 tien keer zo lang in de zon zitten: 15 minuten keer factor 10 is 150 minuten.

De beschermingsfactor is voor alle merken zonnebrandcrème hetzelfde. Factor 15 van een A-merk biedt dus dezelfde bescherming als factor 15 van een B-merk (huismerken van drogisterijen bijvoorbeeld). Je kunt het beste een zonnebrandcrème gebruiken met minimaal factor 30, welk huidtype je ook hebt. Een hogere factor beschermt je huid langer en beter. Hier lees je meer over veilig zonnen als je zwanger bent.

Bakerpraatjes en de zwangerschapsstreep

Er zijn allerlei bakerpraatjes over het geslacht van je baby. Eén daarvan is dat je aan de hand van je zwangerschapsstreep kunt voorspellen of je een jongen of een meisje krijgt. Komt de zwangerschapsstreep boven je navel uit, dan zou het een jongen zijn. Loopt jouw streep tot aan je navel of zit er een kronkel in, dan is het volgens het bakerpraatje een meisje.

Meer lezen: Alle bakerpraatjes rondom over het geslacht van jouw baby

Verschil striae en zwangerschapsstreep

Striae worden ook wel zzwangerschapsstriemen of zwangerschapsstrepen genoemd, maar dit zijn andere strepen dan de zwangerschapsstreep die vanaf je schaambeen omhoog loopt. Striae zijn onderhuidse littekens. Ze ontstaan als je in korte tijd veel in gewicht aankomt. Je lichaam groeit dan sneller dan je huid aankan. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan die groei wel aan, maar het onderhuidse bindweefsel is minder rekbaar.

Bij een te snelle groei – bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap – scheuren de elastische vezels in het bindweefsel, waardoor onderhuidse littekens ontstaan. Dit zijn de breuklijnen die je op je huid ziet. Als je eenmaal striae hebt, worden ze – net als vrijwel alle littekens – met de tijd minder zichtbaar. In het begin zijn de striemen paars en/of rood van kleur, maar na een tijdje zijn ze vaak lichtgekleurd, parelmoerachtig wit.

Lees meer over je veranderende huid tijdens de zwangerschap.


Bronnen: 
Medibank, Erasmus MC

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.