Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 10 maanden oud: leren lopen

Je baby is 10 maanden oud en de kans is groot dat jij je kleine boef de hele dag moet corrigeren. Hij zoekt maar wat graag de grenzen op en zijn karakter wordt steeds meer zichtbaar. Tegelijkertijd groeit zijn taalontwikkeling als je baby 10 maanden oud is, dus gelukkig begrijpt je baby steeds beter wat je zegt.

Advertentie

TIP! Hier vind je het leukste speelgoed voor je baby van 10 maanden oud

Baby 10 maanden: ontwikkeling

Heb jij een makkelijke eter in huis? Vaak beginnen de echte ‘eetproblemen’ pas na het eerste jaar. Toch kan je baby van 10 maanden oud bepaalde hapjes weigeren. Je baby vertrouwt vooral op wat bekend is, daarom is het niet raar dat hij niet meteen enthousiast is over nieuwe smaken. Omdat je kind in zijn eerste levensjaar veel honger heeft, eet hij het uiteindelijk wel als je hem een paar keer een nieuw groentehapje voorschotelt.

Na het eerste jaar krijgt je kind minder honger en meer interesse in andere dingen. Bovendien wordt hij dan kieskeurig en ontdekt hij dat hij sommige smaken helemaal niet zo lekker vindt. Voor de ontwikkeling van zijn smaakpalet is het daarom belangrijk je kind gevarieerd te laten eten. Laat hem zoet, zuur en bitter proeven. Varieer met broodbeleg en met groente- en fruitsoorten. Ook kun je hem langzaamaan laten mee-eten met de pot. Houd er wel rekening mee dat je baby van 10 maanden oud nog geen zout mag, dus voeg dat pas toe nadat je voor hem hebt opgeschept.

Lees ook: Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je baby

Baby 10 maanden: leren praten

Klets je gedachteloos heel wat af tegen je kind? Hartstikke goed! Uit onderzoek blijkt dat dit de taalontwikkeling van baby’s stimuleert. Taalontwikkeling is meer dan alleen leren praten. Het is ook het herkennen van woorden en zinnen, oftewel het leren begrijpen van taal. De taalontwikkeling verloopt bij elk kind in min of meer dezelfde stappen, maar het tempo waarin een kind deze stappen maakt verschilt.

Advertentie

Als je baby 10 maanden oud is, zit hij waarschijnlijk in de ‘die, die, die’-fase. Door naar iets te wijzen, kan hij duidelijk maken wat hij wil. Een babykoekje, de afstandsbediening of jouw koffie. Moeilijke woorden verandert je baby van 10 maanden in klanken. De hond wordt bijvoorbeeld ‘wawa’ (waf) en de auto ‘broem’. Zo’n woordje telt ook echt als eerste woordje en wordt een onomatopee genoemd. Je baby van 10 maanden snapt nu ook dat woorden ergens voor staan: het woord ‘poes’ hoort bij dat spinnende beest dat kopjes geeft. En als mama het over ‘badje’ heeft, mag hij in warm water poedelen. Nog even en hij kan die woorden zelf ook gebruiken.

Lees ook: De eerste woordjes van je baby

Baby 10 maanden: jouw leven

Het opvoeden is begonnen

‘Nee, dat mag niet!’ Met een baby van 10 maanden in huis heb je vaak handen en ogen tekort. Vanaf dit moment is het goed om te beginnen met opvoeden. Een kind zoekt grenzen op en alles wat niet mag is extra leuk en interessant. Soms heb je het gevoel dat je je baby de hele dag loopt te corrigeren. Je kind laat steeds meer zijn eigen karakter zien en dat kan onbedoeld ook hilarisch zijn. Probeer niet te lachen als je kind met een uitdagende blik de plant in de woonkamer omgooit: zo moedig je hem aan om het nog een keer te doen. Nu je baby 10 maanden oud is, snapt hij steeds beter wat je zegt. Het woord ‘nee’ krijgt voor hem nu ook betekenis. Wat niet wil zeggen dat hij er iets mee doet. Het onderscheid tussen ‘goed’ en ‘fout’ gedrag is nog te moeilijk voor hem. Pas rond zijn eerste verjaardag begrijpt hij waarom iets niet mag. ‘Doe maar niet, zo gaat de plant stuk.’ Hij slaat je woorden nu nog passief op, maar op een gegeven moment legt hij verbanden tussen al die woorden. Tot die tijd kun je je kind het beste afleiden. Met speelgoed, een liedje of door hem op een andere plek te zetten.

Boos worden heeft nog geen zin en straffen werkt ook niet. Grenzen stellen, consequent blijven en herhalen waarom iets niet mag, heeft op de lange termijn het meeste effect. Het is hierbij belangrijk dat je partner en jij dezelfde regels hanteren. Houd er rekening mee dat je kind tot hij ongeveer twee jaar oud is, ‘nee’ vaak aan een bepaalde persoon koppelt. Heb jij het eindelijk voor elkaar dat hij niet meer aan de tv komt, dan luistert hij niet vanzelfsprekend ook naar het ‘nee’ van je partner of oma.

Lees ook: Opvoedissues? Zo word je het met elkaar eens

Baby 10 maanden: extra tips

Het haar van je baby

Merk je al dat de haartjes van je baby van 10 maanden oud langzaam (weer) wat voller worden? Vaak beginnen bij baby’s tussen de negen en twaalf maanden de ‘echte’ haren te groeien. Je kunt nu ook zien welke haarkleur je kind krijgt. Voorlopig dan, want blonde lokken kunnen uiteindelijk nog heel goed donkerbruin worden. De haarkleur hangt af van de hoeveelheid pigment, om precies te zijn het stofje eumelanine. Hoe meer van dit pigment, hoe donkerder het haar. De hoeveelheid eumelanine stijgt doorgaans met de jaren. Heeft je baby al behoorlijk lang haar, dan is het misschien tijd voor een bezoek aan de kapper. Voor het eerst of heeft je baby zijn eerste knipbeurt al eerder gehad?

Advertentie

Tip: Zo zorg je ervoor dat het eerste kappersbezoek van je baby goed verloopt

Wespensteek bij baby van 10 maanden

Kruipen door het gras of slaan en grijpen naar alles wat beweegt. In de zomermaanden loopt je baby van 10 maanden daardoor de kans om gestoken te worden door een wesp. Begint je baby uit het niets hard te huilen en lijkt hij ergens pijn te hebben, check dan of er een wesp in de buurt is. Controleer zijn huid op roodheid of zwellingen en kijk of je ergens een angel ziet zitten. Verwijder deze eventueel door met je nagels over de huid te schrapen. Je kunt de angel er beter niet uittrekken door hem met twee vingers vast te pakken, want dan wordt het achtergebleven gif juist uit de angel in de huid geperst. Je kunt het gif uitzuigen met een speciaal uitzuigpompje of met je mond.

Koel de gezwollen plek met een koude washand of nat kompres. Een wespensteek is voor kinderen en baby’s in principe onschuldig. Als je kind veel pijn of jeuk heeft, kun je er een speciale zalf op smeren. Controleer wel eerst vanaf welke leeftijd het middel gebruikt mag worden. Wordt de plek erg dik of krijgt je kind andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts om een allergische reactie uit te sluiten. Bel sowieso 112 als je baby is gestoken in zijn mond, tong of keel, of rondom de nek.

Lees ook: Een muggenbeet bij je baby, dit helpt

Leesvoer voor als je baby 10 maanden oud is:

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Bronnen: Opvoedinformatie, Thuisarts

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu