baby 10 maanden

Baby 10 maanden oud: leren lopen

Vanaf een maand of 10 kan je baby leren lopen. Is je huis daar wel klaar voor? Hij kan nog niet praten, maar begrijpt nu al meer dan je denkt.

Jouw baby 10 maanden: ontwikkeling

Leren lopen gaat samen met veel vallen en opstaan. Je kind trekt zich het liefst overal aan op, dus kijk eens kritisch de kamer rond: wat zou kunnen omvallen? Aan welke scherpe hoeken kan je kind zich bezeren? Wat is breekbaar en binnen handbereik? Het is trouwens normaal als je kind nog O-beentjes heeft en ook platvoeten horen erbij op deze leeftijd. De spieren van zijn voet zijn namelijk nog niet genoeg geoefend om een voetwelving te vormen. Pas rond de kleutertijd ontwikkelt je kind een echt voetbed.

Advertentie

Beleving

Je kind kent zijn eigen naam nu, weet wie papa en mama zijn en kent de namen van broertjes en zusjes. Elke handeling, hoe eenvoudig ook, is een enorme uitdaging voor hem en daarom is zelfvertrouwen belangrijk. Moedig je kind dus enthousiast aan en prijs hem als iets lukt. Aan dat stralende gezichtje zie je dat dit hem een boost geeft. Je kind gaat jouw gebaren steeds meer nadoen. Zwaai jij oma uit, dan zwaait je kind ook. Geef je hem een kam, dan kamt hij zijn haren.

Spelen

Dingen omgooien is nu super interessant. Daarom speelt je kind graag met houten blokken of plastic stapelbekers. Help je kind om een toren te bouwen. In het begin zal hij die vooral vrolijk omgooien, maar al gauw probeert hij ook zelf te stapelen. Speelgoed met knoppen waarop je kind kan drukken, is op deze leeftijd ook heel populair. Vooral als er bij elke knop iets gebeurt, bijvoorbeeld een ander geluid of steeds een ander plaatje of beestje dat omhoog komt.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.