Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 11 maanden oud: begrijpen en verwerken

Je baby is nu 11 maanden oud en wil steeds meer zelf doen. Zoals zijn lepel zelf vasthouden, met een kliederboel als gevolg. Wijzen naar dingen is nu zijn grootste hobby en hij zegt steeds meer woordjes. En heb je al met je baby van 11 maanden gefietst? Een feest voor je baby en voor jou!

Advertentie

TIP! Hier vind je het leukste speelgoed voor (bijna) 1-jarigen

Ontwikkeling baby 11 maanden oud

Rond deze tijd, als je baby 11 maanden is, maakt hij weer een mentale groeispurt door, oftewel een sprongetje in zijn ontwikkeling. Sprong zeven alweer. Hierdoor kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Tijdens deze 11 maanden-sprong leert je baby opeenvolgingen van verschillende gebeurtenissen en de relaties daartussen herkennen en deze zelf te beheersen.

Zo gaat je baby van 11 maanden begrijpen dat het eten van een fruithapje uit verschillende stappen bestaat: pak de lepel, schep met de lepel wat eten op, breng de lepel naar je mond, doe het eten in je mond. Dat gaat letterlijk én figuurlijk niet vlekkeloos. Maar als je je kind de ruimte geeft om te oefenen, zul je zien dat het steeds beter gaat. Omdat je baby van 11 maanden oud steeds meer zelf kan, wil hij ook steeds meer zelf doen. Al heeft hij jouw hulp nog regelmatig nodig.

Lees ook: Vanaf dit moment mag je baby met de pot mee-eten

Baby 11 maanden: zelf eten

Van groentehapjes tot spaghetti, van yoghurt tot aardbeien: waarom eten met een lepel als je ook je handen hebt? Ook leuk in de ogen van je baby van 11 maanden: het eten met lepel en al door de kamer gooien. Jij kunt er misschien niet altijd om lachen, maar voor je kind is er niets leukers dan spelen met eten. Merk je dat je baby van 11 maanden zelf zijn lepel wil vasthouden? Laat hem dat vooral doen, ook al wordt het een kliederboel. Het lukt nu misschien nog voor geen meter, maar deze kleine stapjes vooruit in zelfstandigheid vergroten zijn zelfvertrouwen.

Advertentie

Om er zeker van te zijn dat je kind genoeg eten binnenkrijgt, kun je hem eerst voeren. De laatste happen mag hij dan zelf proberen. Pas als je kind zo’n 2,5 jaar oud is, heeft hij zijn fijne handspieren voldoende ontwikkeld en kan hij gericht de lepel naar zijn mond brengen zonder te knoeien.

Tip: Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je baby

Baby 11 maanden: zwaaien

Rond deze leeftijd zegt je baby waarschijnlijk zogenaamde geluidswoordjes, zoals: ‘boem’, ‘au’ en ‘oh-oh’. Het wordt al snel gevolgd door andere woorden, als ‘die’, ‘daar’, ‘uit’ en ‘op’. Korte zinnetjes die vaker terugkomen begrijpt je baby van 11 maanden al goed: ‘Geef maar aan mama’, of ‘Ga maar pakken’. Zwaaien en dag zeggen kan je kind vast ook al, net als iets aanwijzen. Gaan jullie naar buiten? Dan kruipt je baby van 11 maanden misschien opeens naar de deur. Kon hij al een beetje lopen langs de meubels en de muur? Doordat hij druk is met het leren van nieuwe vaardigheden, is hij dat opeens vergeten. Dat is heel normaal en het komt vanzelf weer terug.

Lees ook: Zo leert je baby praten

Baby 11 maanden: jouw leven

Baby 11 maanden: vaccinaties consultatiebureau

Je wordt binnenkort weer bij de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau verwacht voor een algemene gezondheidscheck. Ook kijken ze dan naar zijn fysieke en emotionele ontwikkeling. Laat je je kind vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma, dan krijgt hij rond deze tijd voor de derde keer de pneumokokkenvaccinatie en voor de vierde keer de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie. Deze beschermt tegen de ziektes difterie (D), kinkhoest (K), tetanus (T), polio (P), Hib-ziekte en hepatitis B. Sinds 2019 wordt de kinkhoestvaccinatie trouwens ook aangeboden aan zwangere vrouwen.

Lees hier welke bijwerkingen je per prik kunt verwachten.

Advertentie

Baby 11 maanden fietsen

De tijd dat je baby overdag vooral lag te slapen, ligt alweer even achter je. Als je baby 11 maanden oud is, doet hij nog maar twee slaapjes overdag en slaapt hij ’s nachts (hopelijk) door. Je kunt daardoor overdag steeds meer ondernemen met je baby van 11 maanden oud, zoals samen fietsen. Voor de meeste kinderen en ouders een feest. Je bent opeens een stuk mobieler en je kind kijkt onderweg zijn ogen uit. Een baby mag mee voorop de fiets als hij goed zelfstandig kan zitten. Dat is meestal al tussen de zes en negen maanden, maar veel ouders wachten nog even met fietsen tot de nek- en rugspieren wat sterker zijn en al dat gehobbel op de fiets goed kunnen opvangen.

De eerste periode vervoer je je kind in een fietsstoel voorop. Deze moet stevig zijn en bij voorkeur een erkend keurmerk hebben. Verder moet het steun geven aan de rug, handen en voeten van je kind. Neem bij het kopen van een fietsstoeltje altijd je fiets én je kind mee. Zet hem er even in om te kijken of hij stabiel zit. De voetsteunen (liefst in hoogte verstelbaar) moeten voorzien zijn van spaakafscherming en riempjes. Let erop dat je kind de gordel zelf niet kan openen.

Lees ook: Fietsstoeltje kopen, hier moet je op letten

Baby 11 maanden: extra tips

Baby 11 maanden: omgaan met angst en prikkels

Schrikt je baby van 11 maanden snel of is hij bang voor dingen die hij eerst helemaal niet eng vond, zoals een kriebelend spinnetje? Het hoort bij zijn leeftijd. Neem de angsten van je kind serieus, maar maak er geen groot drama van. Het is een fase en hij wordt vanzelf weer minder bang.

Sommige kinderen kunnen ’s avonds nog erg opgewonden zijn door wat ze allemaal hebben beleefd. Het helpt vaak om voor het slapengaan de dag door te spreken of een boekje te lezen. Hierdoor wordt je baby van 11 maanden rustiger en gaat hij hopelijk makkelijker slapen. Merk je dat je kind na zo’n lange dag overprikkeld is en moeite heeft met slapen? Experts zeggen dat een holistische aanpak dan een oplossing kan zijn. Denk aan het geven van een babymassage voor het slapengaan of probeer eens aromatherapie.

Tussen de negen en elf maanden slapen veel kinderen onrustiger en beginnen ze te dromen. Zo verwerken ze de indrukken die ze overdag hebben opgedaan. Je hoeft je baby niet wakker te maken als hij onrustig slaapt. Een aai over zijn hoofd of wang is vaak al genoeg om hem weer rustig te maken.

Meer weten? Slaapproblemen bij je baby, zo los je ze op

Leesvoer voor als je baby 11 maanden oud is: 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten. 

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, RIVM

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu