baby 11 maanden

Baby 11 maanden oud: begrijpen en verwerken

Zinnetjes die jij vaak gebruikt, begrijpt je baby van 11 maanden al goed. Ook kan hij ineens angstig worden en voor het slapen gaan behoefte hebben om samen met jou de dag te verwerken.

Jouw baby 11 maanden: ontwikkeling

Rond deze leeftijd zal je baby waarschijnlijk zogenaamde geluidswoordjes zeggen als: ‘boem’, ‘au’ en ‘oh-oh’. Die worden al snel gevolgd door andere woorden als ‘die’, ‘daar’, ‘uit’ en ‘op’. Korte zinnetjes die vaker terugkomen, begrijpt je kind al goed: ‘Geef maar aan mama’, of ‘Ga maar pakken’. Zwaaien en dag zeggen kunnen de meeste kinderen al. Gaan jullie naar buiten? Dan kruipt je kind waarschijnlijk alvast zelf naar de deur. Soms is hij ineens iets vergeten wat hij al lang onder de knie heeft. Hij is dan druk met het leren van nieuwe vaardigheden, zoals lopen. Dat is heel normaal en het komt wel weer terug.

Advertentie

Beleving

Kinderen van deze leeftijd kunnen soms erg schrikken en bang zijn. Het ene kind loopt zo de zee in, terwijl de ander doodsbang is voor de golven. Van een kriebelend spinnetje op zijn arm kan je kind ineens in paniek raken. Neem de angsten van je kind serieus, maar maak er geen groot drama van. Het is een fase en hij wordt vanzelf minder bang. Sommige kinderen kunnen ’s avonds nog erg opgewonden zijn door wat ze allemaal beleefd hebben. Het helpt vaak om voor het naar slapen gaan de dag door te spreken. Hierdoor wordt je kind meestal rustiger en gaat hij makkelijker slapen.

Spelen

Foto’s zijn super interessant voor je baby, vooral als ze van jezelf zijn. Tip: maak een speciaal (plak)boekje voor je kind, met alle mensen die belangrijk zijn in zijn leven. Vergeet niet de alledaagse dingen erin mee te nemen als het huis, de kinderkamer en jullie huisdier(en). Een fotoboek met jezelf in de hoofdrol, daar kan geen leesboek tegenop! Je kind kan nu ook af en toe even tv kijken, maar wees wel selectief. Veel programma’s zijn niet gemaakt voor heel jonge kinderen. Beter is een dvd, kinderapp of tv on demand, dan kun je zelf bepalen wat je geschikt vindt voor je kind. Series geschikt voor dreumesen: ‘Teletubbies’, ‘Bumba’, ‘Het Zandkasteel’, ‘Nijntje’, ‘Woezel en Pip’ en ‘Thomas de Trein’.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.