Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby 17 maanden oud speelt met bellenblaas en een toverstaf

Baby 17 maanden oud | Groeikalender

Je kind is nu 17 maanden oud en hecht steeds meer waarde aan vaste gewoontes en routines. Van het voorleesritueel voor het slapengaan tot elke dag melk drinken uit dezelfde beker. Ook zijn lievelingsknuffel is voor hem onmisbaar. Hij gebruikt hem als vervanging voor jou wanneer hij moe of verdrietig is en jij niet in de buurt bent.

Advertentie

Ontwikkeling baby 17 maanden 

17 maanden sprong

Je dreumes maakt rond deze tijd een sprong in de ontwikkeling van zijn identiteit. Hij had al in de gaten dat hij een eigen persoon is, maar nu gaat hij ook begrijpen dat jij en andere gezinsleden aparte personen zijn. Opeens bestaat er voor hem een ‘jij’ en ‘ik’. Ook gaat je kind zijn omgeving steeds beter herkennen en begrijpen. Zijn huis wordt zijn huis en het huis van zijn vriendje is dat van zijn vriendje. Hij wordt zich bewust van familie en vrienden, wie het zijn en bij wie ze horen. Het kan zelfs zijn dat je kind opeens interesse krijgt in wat hij aan heeft en ijdel wordt.

Lees ook: Zo ontwikkelt je kind een positief zelfbeeld

Baby 17 maanden: na-apen

Vergelijken en na-apen is waarschijnlijk een van de favoriete bezigheden van je kind. Een jongen ontdekt dat zijn vader ook een piemel heeft, maar mama niet. Een meisje ontdekt dat haar moeder ook een vagina heeft, maar papa een piemel. Alle overeenkomsten en verschillen komen aan bod. Ook na-apen vindt je kind nu geweldig: zo doet mama en zo loopt oma. Het grote fantaseren is begonnen.

Natuurlijk is elk kind anders, maar op deze leeftijd zijn veel kinderen niet meer verlegen in het bijzijn van mensen die ze niet kennen. Het kan dus zomaar zijn dat je kind nu in de supermarkt iedereen vrolijk begroet die hij tegenkomt. Zijn ouders zijn en blijven de allerbelangrijkste personen in zijn leven, maar hij begint steeds meer sociale contacten te leggen. Je kind kan nu ook een band opbouwen met mensen die hij vaak ziet, zoals zijn favoriete leidster op het kinderdagverblijf.

Lees ook: Zo geef je het goede voorbeeld aan je kind

Baby 17 maanden: gevoelens uiten

De gevoelens van je kind worden steeds complexer. Gelukkig kan hij die gevoelens steeds beter uiten. Het is belangrijk om je kind te leren dat alle emoties een naam hebben, zodat hij steeds beter begrijpt hoe hij zich voelt en dit kan benoemen. Merk je dat hij verdrietig is? Zeg dan dat je het erg vindt dat hij zich zo verdrietig voelt. Is je kind gefrustreerd, help hem dan. Zo merkt hij dat je zijn gevoel serieus neemt en dat het goed is om te laten zien hoe hij zich voelt. Slaat hij je op zo’n moment? Dat betekent niet dat je kind boos op jou is. Sterker nog, hij doet dat omdat hij zich bij niemand anders zo veilig voelt als bij jou en hij weet dat je onvoorwaardelijk van hem houdt.

Advertentie

Tip: Zo kun je het beste reageren als je kind je slaat

Baby 17 maanden: vaste gewoontes

Jij hebt melk voor je kind in een rode beker gedaan, terwijl je zijn melk normaal gesproken in een blauwe beker schenkt. Kan geen kwaad, zou je denken. Fout! Zoiets kleins kan bij een éénjarige tot een flinke woede-uitbarsting leiden. Kinderen zijn namelijk gek op routine en vaste gebruiken en houden hier graag aan vast, want dat geeft een veilig gevoel. Uit welke beker hij drinkt, of je eerst zijn broek aandoet of zijn trui, hoe je hem instopt, met welk verhaaltje je de dag afsluit: het luistert allemaal heel nauw op deze leeftijd.

Ook hecht je kind zich steeds meer aan bepaalde spullen, waarvan zijn lievelingsknuffel misschien wel het beste voorbeeld is. Een knuffel helpt hem door moeilijke tijden, bijvoorbeeld als hij ziek is. Het is een maatje dat overal mee naartoe gaat.

Tip: Boodschappen doen met je kind, zo blijft het leuk

Advertentie

Jouw leven met je baby: 17 maanden

Bijna twee dus ik zeg nee…

De peuterpuberteit komt steeds dichterbij en dat zorgt voor steeds meer strijd met je kind. Om de stomste dingen. Dat is best even wennen. Opeens wil hij niet meer in de buggy. Of trekt hij alle pakken melk uit de schappen in de supermarkt. Hou voor de grap eens bij hoe vaak je dreumes op een dag ‘nee’ zegt. Waarschijnlijk veel vaker dan ‘ja’. In het begin is dat vooral omdat ‘nee’ een eenvoudiger woord is en omdat met je hoofd schudden makkelijker is dan ja-knikken. Een andere oorzaak is dat je kind waarschijnlijk vaker ‘nee’ hoort dan ‘ja’. Maar na een tijdje wordt ‘nee’ zeggen een uiting van zelfstandigheid en een manier om zijn onafhankelijkheid te trainen.

Boze buien en op alles ‘nee’ zeggen: het hoort allemaal bij de aankomende peuterpuberteit. Maar stel wel grenzen en wees consequent. Vertel je kind liever wat hij wél moet doen in plaats van te vertellen wat hij niet moet doen. En geef hem complimentjes bij goed gedrag: zo stuur je hem op een positieve manier bij. Vermijd het doen van loze dreigementen of beloftes. En vergeet niet: je kind leert ontzettend snel. Dit is dé tijd om jouw normen en waarden op je kind over te brengen, want zijn geweten is zich volop aan het vormen. Wat hij nu (niet) leert, is later lastig weer te veranderen.

Meer weten? Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

Extra tip rondom je baby van 17 maanden oud

Voorlezen

Voor het slapengaan gezellig samen een boekje lezen. Voor veel ouders en kinderen is het een waardevol en intiem bedritueel. Behalve dat het gezellig is, stimuleer je met voorlezen ook de taal- en spraakontwikkeling van je kind. Ook oefent hij zo van jongs af aan zijn concentratie, het maakt hem wereldwijs en het stimuleert zijn fantasie. Hou je kind hierbij goed in de gaten. Het kan zijn dat een minuut voorlezen al te lang is voor hem. Of dat hij het juist heerlijk vindt om naar je stem te luisteren en eindeloos plaatjes te kijken. Als je op gezette tijden blijft voorlezen, gaat je kind het vaak vanzelf leuk vinden.

Op deze leeftijd zijn vooral kartonnen boeken met felgekleurde, duidelijke tekeningen favoriet: ze zijn leuk en handig om vast te pakken en om te slaan. Maak het voorlezen interactief en stel tijdens het lezen vragen: ‘Waar is het hondje?’ en ‘Zie jij de zon?’ Zo hou je de aandacht van je kind langer vast.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

Goed om te weten: Dit zijn handige voorleestips

Leesvoer voor als je baby 17 maanden oud is:

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu