Baby 17 maanden oud

Baby 17 maanden oud

Als je baby 17 maanden oud is, is de knuffel niet zomaar een ding waar je kind aan hecht. Hij gebruikt hem als vervanging voor jou, voor als hij moe of verdrietig is. Alles wat leeft en beweegt, is machtig interessant. En: bij sommige kinderen kun je merken dat ze echt genieten van muziek.

Jouw baby 17 maanden: ontwikkeling

Die eigen wil van je kind ontwikkelt zich steeds sterker en dat betekent voor veel ouders: strijd. Om de stomste dingen. Dat is als ouder even wennen. Je kind kan zich flink verzetten bijvoorbeeld bij het verschonen en hij wil liever niet meer in de box of in de buggy. Nu hij goed kan lopen, doet hij dat het liefst de hele dag. Een boodschap doen, kan uren duren.

Advertentie

Grenzen en regels

In deze fase heeft je kind disciplinaire maatregelen nodig. Zo leert hij wat hij wel en niet mag en dat er grenzen en regels zijn. Ben daar duidelijk in naar je kind. Vertel je kind wat hij wél moet doen in plaats van te vertellen wat hij niet moet doen. Geef hem complimentjes bij goed gedrag, zo stimuleer en stuur je op een positieve manier. Roep nooit loze dreigementen of beloften. Wees consequent (al kan dat knap lastig zijn is), anders zal je kind leren dat hij niet hoeft te luisteren. Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?

Tip: je kind leert ontzettend snel. Nu is dé tijd om jouw normen en waarden over te brengen, want zijn geweten is zich aan het vormen. En weet: wát hij leert, is later lastig te veranderen.

Jij en ik

Niet alleen heeft je kind in de gaten dat hij een eigen persoon is, hij gaat nu ook begrijpen dat zijn vader en moeder aparte personen zijn. ‘Jij’ en ‘ik’ zijn nieuw verworven begrippen voor je dreumes. Ook gaat je kind zijn omgeving herkennen en begrijpen: zijn huis wordt zijn huis en het huis van zijn vriendje is dat van zijn vriendje. Hij wordt zich bewust van zijn familie en vrienden, wie het zijn en wie bij wie hoort. Sommige kinderen gaan ook ineens echt zien wat voor kleren ze aan hebben en kunnen ijdel zijn.

Na-apen

De tijd is aangebroken voor je kind om te vergelijken en na te apen. Een jongen ontdekt dat zijn vader ook een piemel heeft, maar mama niet; een meisje ontdekt dat haar moeder ook een vagina heeft, maar papa een piemel. En je kind ontdekt ook dat het er bij volwassenen anders uitziet. Alle overeenkomsten en verschillen komen aan bod. Ook komt hij erachter dat andere mensen andere dingen leuk en niet leuk, lekker en niet lekker kunnen vinden. De komende tijd wordt je kind waarschijnlijk minder egocentrisch en leert hij anderen troosten. Verder aapt hij alles en iedereen na: het grote fantaseren is begonnen. Waarom het zo belangrijk is om het goede voorbeeld te geven. 

Gevoelens

Kinderen van deze leeftijd leren over uitdrukkingen en gevoelens en ze leren die het best als je het gevoel een naam geeft. Als je merkt dat je kind verdrietig is, zeg dan dat je het erg vindt dat hij zich verdrietig voelt. Zo leert hij dat zijn emoties een naam hebben en leert hij begrijpen hoe hij zich voelt. Help hem als hij gefrustreerd raakt. Hij zal leren dat je erom geeft hoe hij zich voelt en dat het goed is om te laten zien hoe hij zich voelt.

Stotteren en slissen

Je dreumes combineert het zeggen van de woorden die hij kent met aanwijzen en jullie begrijpen hem steeds meer. Kinderen van deze leeftijd begrijpen nu veel van wat je tegen ze zegt, maar sommige spreken nog maar weinig woorden. Andere kinderen gebruiken al zinnen. Dat verschilt per kind en hoe je met hem omgaat en communiceert.

Veel kleine kinderen, ook al van deze leeftijd, slissen of stotteren soms. Hun enthousiasme om wat ze willen vertellen maakt dat ze over hun woorden struikelen. Vaak groeien ze daar vanzelf overheen. Lees hier meer over stotteren bij kinderen. 

Veel bewegen

Die dreumes van je loopt flink de trap op, rent, maar botst tegen dingen aan, houdt ervan om te dansen en sleept graag van alles achter zich aan: boeken, kleding, speelgoed, alles wat-ie maar vinden kan en wat ergens anders zou kunnen liggen. En ondertussen babbelt hij in zijn eigen taaltje gezellig met zichzelf. Als het om speelgoed gaat, kan je kind erg bezitterig zijn, maar dat had je in de afgelopen maanden misschien ook al wel gemerkt.

Tekenen

Je kind houdt zoetjesaan op met krassen op papier en gaat bestaande dingen tekenen: een huis, zichzelf, een auto, een paard… Het is voorlopig nog lastig te zien wat het precies is.

Gevoelens

Kinderen van deze leeftijd leren over uitdrukkingen en gevoelens en ze leren die het best als je het gevoel een naam geeft. Als je merkt dat je kind verdrietig is, zeg dan dat je het erg vindt dat hij zich verdrietig voelt. Zo leert hij dat zijn emoties een naam hebben en leert hij begrijpen hoe hij zich voelt. Help hem als hij gefrustreerd raakt. Hij zal leren dat je erom geeft hoe hij zich voelt en dat het goed is om te laten zien hoe hij zich voelt.

Vertrouwen

Je hoeft er als ouder niet van staan te kijken als je kind van bijna anderhalf jou slaat als hij gefrustreerd is. Hij doet dat niet omdat hij je stom vindt, hij doet dat omdat hij weet dat jij de veiligste persoon op aarde bent om aan te laten zien hoe vervelend hij zich voelt.

Verlegen? Echt niet!

Kinderen van 17 maanden oud zijn meestal niet meer verlegen in het bijzijn van mensen die hij niet kent. In de supermarkt kunnen ze vrolijk iedereen begroeten die ze tegenkomen, ineens wil hij best naast de leidster van de peuterspeelzaal zitten. Pappa en mamma zijn nog steeds de allerbelangrijkste personen in zijn leventje, maar hij begint sociale contacten te leggen. Hij kan nu ook een band aangaan met mensen die hij vaak ziet.

Gewoontes zijn belangrijk

Heb je al meegemaakt dat je kind je zei dat je iets alledaags niet goed deed? Kinderen zijn gek op routine, vaste gebruiken en weten elke stap. Hoe je hem instopt, hem en zijn knuffels, uit welk bekertje hij drinkt, of je eerst zijn sokken of zijn T-shirtje aantrekt. Routine maakt voorspelbaar en daar vaart een jong kind wel bij.