Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 9 maanden oud: optrekken en staan

Je baby is nu 9 maanden oud. Hou vooral je camera in de aanslag: grote kans dat je baby deze maand gaat staan en zijn eerste stapjes zet. Nog niet los, maar met behulp van de bank of tafel. Nog een hoogtepunt: na hem duizenden kusjes gegeven te hebben, krijg je er binnenkort misschien wel eentje terug.

Advertentie

Ontwikkeling baby 9 maanden 

Je kind wordt steeds beweeglijker en mobieler. Nu hij het hele huis door tijgert of kruipt, begin je pas echt te beseffen hoe belangrijk het is om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Kijk hier hoe je je huis én tuin babyproof maakt. Waarschijnlijk kan je baby van 9 maanden vanuit de kruiphouding al zelf gaan zitten, liggen en weer overeind komen. Misschien lukt het hem ook al om zich op te trekken aan de spijlen van de box of aan een stoel. Zelf kunnen gaan staan is een spannende ontdekking voor je kind. In het begin laat hij zich daarom snel weer op zijn billen vallen. Gelukkig werken luiers als een goede schokdemper. Als je kind het optrekken goed onder de knie heeft, kan hij stapje voor stapje langszij gaan lopen. Hij heeft nog wel ondersteuning nodig van een kast, tafel of jouw onderbeen.

Tip: Hier vind je alles om je huis babyproof te maken

Hoe meer zelfvertrouwen hij krijgt, hoe makkelijker en sneller hij door het huis stapt. Hierbij pakt hij steeds met één hand het eerstvolgende meubelstuk vast, om vervolgens het andere los te laten. De leeftijd waarop kinderen gaan staan en lopen, loopt flink uiteen. De één kan al met negen maanden lopen, de ander wacht tot anderhalf jaar. Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Prima toch?

Het is trouwens normaal als je kind nog O-benen heeft en ook platvoeten horen erbij op deze leeftijd. De spieren van zijn voet zijn namelijk nog niet genoeg getraind om een voetwelving te vormen. Pas rond de kleutertijd ontwikkelt je kind een gewelfde voet.

Advertentie

Lees ook: Zo leert je kind lopen

Baby 9 maanden: fijne motoriek

De fijne motoriek van je baby wordt steeds preciezer. Misschien kan je baby al iets aanwijzen en een voorwerp oppakken tussen duim en wijsvinger? Zo niet, dan duurt dit niet lang meer, want rond deze tijd ontwikkelt hij de zogenaamde ‘primitieve pincetgreep’. Ook kan je kind steeds beter zijn handen onafhankelijk van zijn armen gebruiken. Misschien kan hij al met één hand een speeltje pakken, terwijl hij met zijn andere hand iets anders vastheeft. Eerder zou je baby het voorwerp dat hij al vastheeft dan laten vallen.

Baby 9 maanden: sprong

Met een sprongetje wordt eigenlijk een mentale groeispurt bedoeld. Want precies zoals je kind opeens een lichamelijke groeispurt kan maken, kan hij ook in een korte periode een flinke mentale ontwikkeling doormaken. Door al die nieuwe dingen die je baby van 9 maanden plotseling leert, kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Niet leuk, maar onthoud: het is een teken van vooruitgang.

Rond deze tijd vindt het 6e sprongetje plaats en leert je baby dingen in categorieën te plaatsen. Denk: speelgoed, dieren, meubels en etenswaren. Een hond, een kat en een varken zijn allemaal dieren, een blokkendoos en een pop niet. Samen kunnen jullie deze categorieën gaan uitpluizen en vergelijken door het lezen van boekjes of door samen op pad te gaan. Leer je baby dat een bruin paard een ander dier is dan een bruine koe, en dat zijn speelgoedvliegtuig geen auto is.

Zo stimuleer je je baby van 9 maanden:

Advertentie
  • Benoem voorwerpen die je kind vaak ziet: tafel, stoel, hond, poes.
  • Ga samen met je kind op pad om de wereld buiten te ontdekken, zodat de categorieën waarin je kind de wereld ziet worden uitgebreid.
  • Leer je kind de betekenis van geven en nemen.
  • Geef complimentjes als je kind iets goed doet. Zo motiveer je hem om het opnieuw te doen.

Lees ook: Zo leert je baby praten

Baby 9 maanden: mijn eerste kusje

Kusjes: je hebt hem al duizenden gegeven. Grote kans dat je er deze maand eindelijk eentje van hem terugkrijgt. Hij buigt zijn hoofd richting jou en geeft als een kat ‘kopjes’, soms met open mond. Hij heeft zijn bewegingen nog niet helemaal onder controle, dus soms lijkt een kus van je baby meer op een kopstoot. Hoe vaker je kind ziet hoe jij je liefde uit aan hem of je partner, hoe groter de kans dat hij dit probeert na te doen.

Meer lezen: Knuffelen met je baby, waarom dit zo belangrijk is

Baby 9 maanden: jouw leven

Nog een kind: wanneer?

Ben je alweer aan het fantaseren over een volgend kind? De ene ouder moet er (nog) niet aan denken, bij de ander begint het een paar maanden na de bevalling alweer te kriebelen. Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen twee kinderen is in Nederland ruim twee jaar. Toch zijn er ook veel gezinnen met twee kinderen onder de twee jaar. Deze ouders mogen zichzelf ‘babybunchers’ noemen.

Het ‘beste’ moment om voor een tweede (of derde, vierde, etc.) kind te gaan, is heel persoonlijk. Het ideale leeftijdsverschil bestaat niet. Veel tijd tussen twee kinderen of juist weinig: het heeft allebei voor- en nadelen. Je lichaam heeft tijd nodig om te ontzwangeren, dus ben je binnen een jaar opnieuw zwanger, dan is het fysiek waarschijnlijk zwaarder. Ook heb je dan twee kinderen in de luiers en is het misschien lastiger om je aandacht te verdelen, omdat ze allebei nog veel zorg nodig hebben. Aan de andere kant: twee kinderen die niet veel schelen in leeftijd, liggen qua behoeftes en belevingswereld dicht bij elkaar. En je bent sneller door de slapeloze nachten en luiers heen.

Is je kind geboren via een keizersnede? Dan adviseren sommige gynaecologen om minimaal een half jaar te wachten voordat je opnieuw zwanger wordt, andere minimaal één jaar. Dit hangt onder andere af van de reden van de keizersnede. Overleg het daarom altijd met je gynaecoloog of de huisarts als je een keizersnede hebt gehad en opnieuw zwanger wilt worden.

Baby 9 maanden: extra tips

Baby 9 maanden: van kinderwagen naar buggy

Heb je het idee dat je kind uit de kinderwagen groeit of lijkt zo’n compacte buggy je ideaal? Er is geen vaste leeftijd waarop een kind in een buggy mag, het gaat om het moment waarop je kind zelfstandig kan zitten. Is je baby van 9 maanden zover, ook dan is het beter om hem de eerste tijd niet te lang achter elkaar in de buggy te laten zitten. De reden hiervoor heeft te maken met de bouw van een buggy: die biedt weinig steun. Een baby kan meestal vanaf een maand of tien zelfstandig zitten, maar dit verschilt natuurlijk per kind. Je kunt een buggy gebruiken totdat je kind ongeveer vier jaar is.

Soms is een baby van 9 maanden al uit de kinderwagen gegroeid terwijl hij nog niet goed zelfstandig kan zitten. Dan kun je een kinderwagen gebruiken met zit. Deze kunnen vaak ook naar achteren worden gekiept, zodat je kind toch nog enigszins horizontaal kan liggen. Mocht je toch al een buggy willen gebruiken, zorg er dan in ieder geval voor dat deze goed geveerd is.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie

Tip: Een buggy kopen: ontdek hier welk type het meest geschikt is voor jou

Leesvoer voor als je een baby van 9 maanden hebt:


Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier