baby 9 maanden

Baby 9 maanden oud: optrekken en staan

Mijlpaal alert: dikke kans dat je baby gaat staan. Nu hij 9 maanden oud is, begrijpt je baby al veel woorden, gaat dromen en begint zelfs zinnetjes te herkennen.

Jouw baby 9 maanden: ontwikkeling

Je kind wordt steeds beweeglijker en mobieler. Waarschijnlijk kan hij vanuit de kruiphouding al zelf gaan zitten, liggen en weer overeind komen. Misschien lukt het ‘m ook al om zich op te trekken aan de spijlen van de box of aan een stoel. Zelf weer gaan zitten is een stuk moeilijker, daarom laat je baby zich meestal gewoon vallen. Gelukkig werken luiers als een goede schokdemper. Als je kind het optrekken goed onder de knie heeft, kan hij stapje voor stapje langszij gaan lopen. Hij heeft dus nog wel ondersteuning nodig van een kast, tafel of jouw onderbeen. De leeftijden waarop kinderen gaan staan en lopen kunnen flink uiteen liggen. De één kan al met negen maanden los lopen, de ander wacht tot anderhalf jaar. Ieder kind heeft z’n eigen tempo. Prima toch.

Advertentie

Beleving

Rond deze tijd gaan veel kinderen onrustiger slapen en beginnen ze te dromen. Zo verwerken ze de indrukken die ze overdag hebben opgedaan. Je hoeft je baby niet wakker te maken als hij onrustig slaapt. Een aai over zijn hoofd of wang is vaak al genoeg om hem weer rustig te maken. Je kind kan waarschijnlijk nog niet veel verstaanbare woorden zeggen, maar hij begrijpt al heel veel. Hij kent al heel wat woorden en begrijpt zelfs kleine opdrachten, zoals ‘kom maar hier’ of ‘we gaan naar buiten!’.

Spelen

Je kind begint nu speelgoed te herkennen. Je kunt hem ook langzaamaan leren spullen op te ruimen. De meeste baby’s vinden het in- en uitpakken van speeltjes leuk. Zo kun je ze leren dat opruimen gewoon bij het spelen hoort. Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor rijmwoorden. Ze onthouden zinnetjes met rijmwoorden vaak beter dan andere teksten en dat helpt weer bij de taalontwikkeling. Boeken met versjes zijn daarom leuk: hoe vaker je eruit voorleest, hoe meer je kind de versjes gaat herkennen.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.