
10 manieren om als partner betrokken te zijn bij de bevalling
Als je vrouw zwanger is, kun je je misschien een beetje nutteloos en hulpeloos voelen, zeker tijdens de bevalling. Het is tenslotte je partner die al het zware werk moet doen. Toch ben je van cruciaal belang: als iemand weet hoe zij zich voelt en waar zij behoefte aan heeft, ben jij het wel.
-
Ga mee naar een speciale partnerles zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga kan een leuke en ontspannende manier zijn voor een zwangere vrouw om stil te staan bij haar zwangerschap, mede-zwangeren in de omgeving te ontmoeten en om toch nog een beetje aan beweging te doen. Vaak worden er ook een of meer partnerlessen aangeboden. Tijdens deze les word je samen voorbereid op de bevalling en laat de docent zien hoe jij als partner je vrouw door de bevalling heen kunt loodsen. Informatief en ook erg leuk om samen te doen.
-
Je kunt als weeëntimer fungeren
Als de weeën van je vrouw beginnen, moet ze bijhouden hoeveel tijd er tussen de weeën zit. Maar ze hoeft dit natuurlijk niet alleen te doen. De partner kan de persoon zijn die de weeën bijhoudt en noteert wat de tijd tussen de weeën is.
-
Stel samen het geboorteplan op
Met de commotie die een bevalling met zich meebrengt, is het slim om een geboorteplan te hebben voor die hectische momenten. In een geboorteplan neem je op wat jullie behoeften en verlangens zijn als tijdens de bevalling. Als je partner te veel pijn heeft of een dutje doet, kan het geboorteplan de medische professionals beter helpen als ze een antwoord nodig hebben. Laat haar dit niet alleen schrijven maar wees betrokken zodat jij ook weet wat zij wil.
Lees ook: 6 tips voor vaders tijdens de kraamtijd
-
De boodschapper naar de artsen
Je partner kan natuurlijk ook praten, maar het is fijn als jij de communicatie met de artsen af en toe doet – zij is even druk tenslotte. In de voorbereiding naar en tijdens de bevalling kan het voor je partner moeilijk zijn om haar zorgen, angsten of wensen kenbaar te maken. Die taak kun jij dus op je nemen. Wil ze bijvoorbeeld pijnbestrijding? Dan zorg jij ervoor dat ze pijnbestrijding krijgt.
-
Je kunt haar persoonlijke doula worden
Een doula (geboortecoach) kan soms prijzig zijn en wordt niet altijd (helemaal) vergoed. Maar sommige vrouwen vinden het fijn om een doula te hebben die haar tijdens haar zwangerschap en bevalling begeleidt. Jij kunt deze taak ook op je nemen. Coach haar, ondersteun haar en wees er voor haar tijdens haar zwangerschap én bevalling.
-
En een ademinstructeur
Weten hoe je moet ademen tijdens een bevalling kan een wereld van verschil maken. Dit kun je wel geleerd hebben tijdens een zwangerschapsyogaklasje, maar zodra die weeën toeslaan ben je dat natuurlijk weer helemaal vergeten. Als jij als partner mee bent gegaan naar de partnerles zwangerschapsyoga (zie punt 1) kun jij mooi deze technieken nog een keer voordoen.
Lees ook: Hoe ga je als partner om met een postnatale depressie?
-
Of documentairemaker
Waarschijnlijk willen jullie allebei wel wat mooie foto’s of een video van de bevalling. Aangezien zij op dat moment niet helemaal in staat is om een selfie te nemen, kun jij die taak op je nemen. Misschien dat ze op dat moment iets zegt in de trant van ‘zout op met je camera’, maar later zal ze je er dankbaar voor zijn, echt.
-
Fungeer als masseur
We hoeven je niet te vertellen dat een vrouw die aan het bevallen is een onmenselijke druk en pijn voelt tijdens dit proces – zelfs als ze een ruggenprik krijgt. De kunst van het aanraken is echter behoorlijk krachtig en jij als dierbare partner kan de pijn van de moeder tijdens het hele proces helpen verlichten door haar schouders, hoofd en onderrug te masseren.
-
Of zorg voor afleiding
Een beetje afleiding tijdens een bevalling kan soms echt geen kwaad. Als partner kun je vragen stellen als ‘wat zal onze baby op dit moment denken’ of misschien – als ze niet middenin een weeënstorm zit – wat grappen maken. Ook kun je de verloskamer zo leuk mogelijk maken, de iPad aanzetten en haar favoriete Netflix-serie opzetten. Alle kleine beetjes helpen.
-
De top 5 merken autostoeltjes
Tot slot: na de bevalling
Gefeliciteerd, jullie zijn ouders! De bevalling zit erop en de baby en mama zijn allebei doodop. In plaats van het eten in het ziekenhuis ga jij mama’s favoriete maaltijd halen, help je haar met douchen, aankleden, borstvoeding en zorg je dat zij zoveel mogelijk kan uitrusten. Deze kleine momenten kunnen echt het verschil maken.
Lees ook: Wat moet je als partner regelen na de geboorte?
Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock