
6x weetjes over de vagina na de bevalling
Het is misschien een onderwerp waar je liever niet aan denkt. Toch is het goed om te weten wat je 'down under' kunt verwachten na een vaginale bevalling. En aangezien het een onderwerp is waar veel vrouwen zelfs niet met hun vriendinnen over praten: zetten wij een aantal zaken voor je op een rijtje.
1. Herstellend vermogen
Aangezien er een heel mensje naar buiten moet, wordt de boel maximaal opgerekt als je vaginaal bevalt. En soms ontkom je hierbij niet aan een scheur of knip. De eerste tijd lijkt het down under dan ook in niets meer op wat het was. Geen paniek! De vagina is een goed doorbloed orgaan en herstelt na een tijdje vanzelf. Eerlijk is eerlijk, de kans is aanwezig dat het nooit helemaal meer zoals vroeger wordt, maar daar krijg je dan ook heel wat voor terug.Lees meer: Alles over inknippen tijdens de bevalling.
2. Andere kleur
Wanneer je er na de bevalling een spiegel bij pakt, is het volkomen normaal als je vagina er niet alleen anders uitziet, maar ook een iets andere kleur heeft dan daarvoor. Door de hormonale veranderingen in je lijf wordt je vagina meestal wat donkerder. Meestal ga je vanzelf weer terug naar je oorspronkelijke kleurtje als je hormonen weer stabiliseren. Soms niet. So what.
Meer lezen: Dit gebeurt er allemaal fysiek en mentaal tijdens het ontzwangeren
3. Vies luchtje
Wie voor de bevalling zijn kraampakket opent, heeft ze al zien zitten: de enorme maandverbanden. Oftewel: kraamverband. Zeker niet sexy, maar als net bevallen vrouw zul je ze echt nodig hebben. Na de bevalling krijg je namelijk last van kraamvloed (lochia), dit kan wel zo’n zes weken aanhouden. En alsof deze lange ‘ongesteldheid’ alleen nog niet genoeg is, ruikt het bovendien ook een beetje vreemd. Ruikt het bij jou wel heel erg onaangenaam? Ga dan even naar de huisarts in verband met een mogelijke infectie.
Lees hier hoe lang je kraamverband ongeveer moet gebruiken.
Krijg je geen kraampakket via je verzekering? Dan kun je kraamverband ook gewoon online bestellen
Lees ook: Ontzwangeren: zo lang duurt het echt
4. Droog
De eerste keer seks na je bevalling is voor veel vrouwen sowieso even wennen. Maar dat het de eerste keer niet zo soepel gaat kan ook te maken hebben met het feit dat je vagina nog erg droog is. Door de zwangerschap ligt je hormoonhuishouding nog een tijdje overhoop. Zeker wanneer je borstvoeding geeft. De oplossing? Heel simpel: glijmiddel.
Meer weten? Alles over seks na de bevalling.
5. Auw!
Zelfs na de meest soepele bevalling is het vaak bont en blauw daar beneden. Dat betekent pijn bij het zitten, pijn bij het plassen en bij het afvegen. Ook dit gaat vanzelf over. Tip: een kan met water of bidon werkt goed als tijdelijk alternatief voor toiletpapier of bij pijn tijdens het plassen.
6. Ongelukjes
Grote kans dat je bij trampolinespringen en hardlopen de eerste tijd een inlegkruisje nodig hebt. Of deze activiteiten beter maar even helemaal kunt skippen. Maak je geen zorgen, heel veel vrouwen hebben na een bevalling last van ongewenst urineverlies.
Dit heeft alles te maken met je bekkenbodemspieren. Zolang er niets beschadigd is, kun je die gewoon trainen, net zolang tot je weer zonder problemen kunt rennen en springen. Een speciale bekkenbodemfysiotherapeut kan je hier eventueel bij helpen.
Zo train je je bekkenbodemspieren voor en na de bevalling.
Lees ook: Review: Elvie Trainer, dé bekkenbodem trainer getest
Bron: Scary Mommy – Beeld: Shutterstock